Κρίσιμο χαρακτήρισε τον επόμενο μήνα για την πορεία των ανατιμήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ επεσήμανε πως η κυβέρνηση έγκαιρα, ανάλογα με τα εργαλεία και τις δυνατότητες που έχει στα χέρια της, θα παρεμβαίνει, πέρα από τα οριζόντια μέτρα και με στοχευμένα, ειδικά για όσους δυσκολεύονται περισσότερο. «Όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση σχεδιάζει στοχευμένες παρεμβάσεις, προκειμένου να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, κυρίως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες. Θα υπάρχει και η συνέχιση της οριζόντιας στήριξης σε ό,τι αφορά στις ενεργειακές ανατιμήσεις, όσο συνεχίζεται αυτό το απίστευτο ράλι τιμών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Δένδιας σε Ερντογάν: Η Τουρκία αμφισβητεί την παρουσία της και τη δέσμευση της με το ΝΑΤΟ
- Επιμένει στην πρόκληση ο Ερντογάν για τα ελληνικά νησιά: «Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί»
- Τσίπρας: Με 12 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και εξοπλιστικά, δεν υπάρχει περιθώριο στήριξης πολιτών
“Όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε οριζόντια για το ρεύμα, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες, αλλά η κυβέρνηση σχεδιάζει και συζητά και στοχευμένες κινήσεις. Εξετάζουμε διάφορα εργαλεία και επιλογές, πέραν της οριζόντιας στήριξης που γίνεται με τις πολιτικές μας σε μια σειρά από πράγματα, σε εκείνες τις ομάδες, οι οποίες είναι φυσικό ότι εξαιτίας του χαμηλού τους εισοδήματος αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες για ν’ ανταπεξέλθουν σ’ αυτό το κύμα της ακρίβειας».
Τόνισε στο σημείο αυτό πως «προφανώς, η κυβέρνηση όταν μετρήσει αυτό που έχει να δώσει και σιγουρευτεί ότι αυτό θα έχει αποτέλεσμα και θα είναι μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, έγκαιρα και πολύ συγκεκριμένα θα το ανακοινώσει. Επεξεργαζόμαστε συνεχώς όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία. Προφανώς το επόμενο διάστημα, ο επόμενος μήνας είναι κρίσιμος και για τα εισοδήματα και για τα νοικοκυριά και για την πορεία που θα έχουν τα πράγματα στις ανατιμήσεις στην αγορά».
Επεσήμανε πως «η εικόνα προκύπτει από αντίστοιχες κινήσεις που έχουν γίνει για στήριξη τέτοιων κατηγοριών στο παρελθόν. Να θυμίσω τη στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους το Δεκέμβριο, το διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που πάλι δόθηκε τον Δεκέμβριο». Και ανέλυσε: «Υπάρχουν δύο πυλώνες στήριξης των πολιτών. Ο ένας πυλώνας είναι η οριζόντια στήριξη που δίνουμε στην ελληνική κοινωνία, ώστε ν’ απορροφήσουμε ένα κομμάτι της αύξησης στην ενέργεια, όχι να το μηδενίσουμε, κανείς δεν μπορεί να το μηδενίσει. Τον Ιανουάριο βγήκε και μία διεθνής έκθεση που έλεγε πως η Αθήνα, η χώρα δηλαδή, ήταν στην 22η θέση από τις 33 με το πιο φθηνό ρεύμα. Δηλαδή, η επιδότηση της κυβέρνησης και η επιδότηση της Δ.Ε.Η. στον καταναλωτή έφερε ένα αποτέλεσμα.
Μιλάμε για τρελές αυξήσεις. Έτσι κι αλλιώς, οι αυξήσεις είναι πέραν πάσης λογικής. Αβάσταχτες. Όμως, η πολιτική που σταδιακά εφαρμόζουμε, αυτά τα 2 δισ. ευρώ που έχει διαθέσει η κυβέρνηση και η Δ.Ε.Η. είχαν σαν αποτέλεσμα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, να πληρώνουμε φθηνότερο το ρεύμα». Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε επίσης διευκρινιστικά πως «σε κάθε περίπτωση η στοχευμένη στήριξη δεν θα αναιρεί την οριζόντια στήριξη που λαμβάνουν όλοι. Θα έρθει να προστεθεί σε μια σειρά από μέτρα, που υλοποιούνται. Όπως είναι η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Τόσο το εύρος, όσο και το βάθος αυτής της στήριξης, είναι κάτι που προφανώς θέλουμε να έχει αποτέλεσμα.
“Άρα δεν θα είναι κάτι ασήμαντο, ούτε κάτι επικοινωνιακού τύπου. Σχεδιάζουμε και θέλουμε να έχει ουσιαστικό αποτύπωμα. Προφανώς, οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν μέσα σε αυτό το διάστημα που ο κόσμος πονάει, που ο κόσμος υποφέρει από την ακρίβεια, που ο κόσμος δοκιμάζεται. Από την άλλη, όμως, μην ξεχνάμε ότι δεν έχουμε σταματήσει να στηρίζουμε της ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση βρίσκει δυνατότητες και πόρους για να στηρίζει την κοινωνία, να στηρίζει τους εργαζόμενους, να στηρίζει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές απέναντι σε αυτό το απίστευτο και πρωτοφανές φαινόμενο ανατιμήσεων σε ό,τι αφορά την ενέργεια. Και ταυτόχρονα, πάντοτε με σώφρονα και συνετό τρόπο να διατηρείται η δημοσιονομική ισορροπία και η αξιοπιστία της χώρας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως κατανοεί τον «κόσμο που ανοίγει το λογαριασμό του και βλέπει νούμερα τα οποία δεν του περνούσαν από το μυαλό. Όμως, για να λέμε τα πράγματα με ρεαλισμό και με ειλικρίνεια στον κόσμο, πάντα λέγοντας την αλήθεια, δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που αναλογικά μέχρι σήμερα που μιλάμε να έχει διαθέσει περισσότερα χρήματα για την ενεργειακή στήριξη από την Ελλάδα. Καμία. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Οι εκτιμήσεις για την έκταση και για την ένταση της κρίσης, δεν αφορούσαν μόνο την ελληνική κυβέρνηση, αφορούσαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφορούσαν όλους τους διεθνείς Οργανισμούς και η πραγματικότητα είναι ότι η δυναμική της κρίσης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις αυτές. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα μέτρα που ανακοινώναμε δεν ήταν από την αρχή τα ίδια, ούτε στο μέγεθος της παρέμβασης ούτε στην περίμετρο τους. Όταν για παράδειγμα, στο επίδομα θέρμανσης βάλαμε πάνω από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους να είναι δικαιούχοι φέτος, αυτό συνιστά μια αύξηση κατά 30-35% στην περίμετρο σε σχέση με πέρυσι και διπλασιασμό περίπου του επιδόματος».
Κυβερνητικές παρεμβάσεις με όφελος στους αδύναμους
Ο κ. Οικονόμου παραδέχθηκε πως «είμαστε σε μία πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία. Πληθωριστικά πιέζεται όλος ο κόσμος. Η Γερμανία, οι Η.Π.Α. έχουν πρωτόγνωρα πληθωριστικά μεγέθη με όρους των τελευταίων 30 και 40 ετών».
Και τόνισε: «Για όσους λένε ότι η κυβέρνηση είναι διαπιστωτική, ρωτώ: Είναι διαπίστωση όταν για την ενέργεια έχει διαθέσει 2 δισ.; Είναι διαπιστωτικό όταν έρχεται και αυξάνει το εισόδημα σταδιακά από το 2019; Ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα που δεν πληρώνει Εισφορά Αλληλεγγύης λογίζεται στα μεγάλα πορτοφόλια; Αυτός δεν έχει παραπάνω εισόδημα από την ώρα που καταργήθηκε η Εισφορά Αλληλεγγύης του; Ο άνθρωπος που έχει ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών στον Κορυδαλλό ή 80 στο Αιγάλεω ή 120 τετραγωνικών στο Περιστέρι λογίζεται στα πολύ μεγάλα πορτοφόλια; Ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα που πληρώνει μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές ανήκει στα μεγάλα πορτοφόλια; Οι 250.000 άνθρωποι που ήταν άνεργοι, χωρίς κανένα εισόδημα και τώρα έχουν βρει δουλειά στην αγορά εργασίας και έχουν μισθό, ανήκουν στα μεγάλα πορτοφόλια;
Όπως έχουμε πει πολλές φορές, κάθε ιδέα που ακούγεται, πρέπει να σταθμίζεται. Πρώτα και πάνω απ’ όλα, το να έχει όφελος ιδιαίτερα, σε αυτούς που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη. Δεύτερον, στο τι θα σου στερήσει σε ό,τι αφορά τα έσοδα ή σε ό,τι συνδέεται ευθέως με την ανάπτυξη της χώρας, τη σταθερότητα της οικονομίας και τον κρατικό Προϋπολογισμό. Τα έσοδα και από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και από τον Φ.Π.Α. είναι βασικός πυλώνας των εσόδων του κρατικού Προϋπολογισμού. Γι’ αυτό και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, που πάλι είχαμε πολύ υψηλές τιμές, οι κυβερνήσεις δεν αξιοποίησαν το εργαλείο αλλαγής αυτού του φόρου», είπε ολοκληρώνοντας ο κ. Οικονόμου.