Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στην Κύπρο για την κάθοδο της τρόικα την Τετάρτη, και την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του Προγράμματος Προσαρμογής. Πέρα από την ψήφιση των «μνημονιακών» μέτρων που προώθησε η Λευκωσία –με το ενδεχόμενο νέας συνεδρίασης της Βουλής μέσα στο καλοκαίρι να είναι ανοικτό- πολλές είναι και οι διοικητικές κινήσεις που γίνονται ενόψει της αξιολόγησης. Βασικό ζητούμενο όσον αφορά στη διοικητική πλευρά των προετοιμασιών, είναι η Δημοκρατία να είναι σε θέση να αξιολογήσει την πορεία των δημόσιων οικονομικών, αλλά και την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου με ακρίβεια.
Αυτό το σημείο απασχολεί, τόσο το υπουργείο Οικονομικών (και την ομάδα παρακολούθησης του Μνημονίου στο Γραφείο Προγραμματισμού), αλλά και την ίδια την τρόικα. «Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να πηγαινοερχόμαστε χωρίς να έχουμε κάθε φορά την τελική εικόνα», σχολίασε στέλεχος της τρόικα στην «Κ».
Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν πως και η κυπριακή κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως το ζητούμενο και δεν επιθυμεί την επανάληψη του ελληνικού δράματος. Έτσι, επιδίωξη όλων είναι η παρακολούθηση να είναι τέτοιας ποιότητας που να επιτρέπει το έγκαιρο κλείσιμο των διαφόρων θεμάτων ώστε να μην σπαταλάται χρόνος και κόπος κατά τις επαφές με την Τρόικα. Στόχος του σχετικού χρονοδιαγράμματος, είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός Ιουλίου –ή το πολύ αρχές Αυγούστου- και να εγκριθεί από το Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου.
Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει την καλύτερη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις δημοσιονομικές εξελίξεις, γεγονός που βελτιώνει γενικότερα την εικόνα. Πηγές της τρόικα σχολιάζουν πως αυτή είναι μια πολύ σημαντική διοικητική εξέλιξη «αφού πλέον αρχίζουμε να έχουμε καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει στο δημοσιονομικό κομμάτι».
Τράπεζα Κύπρου
Πάντως, στο παρόν στάδιο, το βασικό ζήτημα που θα εξεταστεί έχει να κάνει με το τραπεζικό ζήτημα. Σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με την πορεία των δημοσιονομικών μέτρων, υψηλόβαθμο στέλεχος της Τρόικα σχολίασε ότι «προς το παρόν» η πορεία υλοποίησης είναι παραπάνω από ικανοποιητική. «Αυτή η εικόνα, όμως, δεν δίνει κανένα περιθώριο για επιβράδυνση των κινήσεων, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως έχουν εντοπιστεί και κάποια προβλήματα».
Το πρώτο ντοσιέ της αξιολόγησης όμως θα εστιάζεται στο τραπεζικό σύστημα και επί της ουσίας θα περιέχει μόνο ένα κεφάλαιο, αυτό της Τράπεζας Κύπρου. Η επιστροφή της τράπεζας σε φυσιολογικούς ρυθμούς, μόλις επικυρωθεί η αξιολόγηση του ισολογισμού της και οριστικοποιηθεί το ποσοστό των ανασφάλιστων καταθέσεων που θα μετατραπούν σε μετοχές, θα επιτρέψει την πρόσβασή της στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή σε άντληση ρευστότητας εκτός ELA.
Το μήνυμα που έρχεται από τις Βρυξέλλες είναι ότι η επιτυχία του Κυπριακού Μνημονίου θα κριθεί από την ικανότητα της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου να αποκαταστήσει τον ρόλο της Τράπεζας ως συστημικό τραπεζικό ίδρυμα και βασικό χρηματοδότη της πραγματικής οικονομίας.
Το παραπάνω σκεπτικό αναπτύχθηκε και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντησή τους πριν από δέκα ημέρες στη Φρανκφούρτη. Η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να μην έφυγε με κάτι απτό αλλά στέλνεται το μήνυμα ότι η τράπεζα δεν θα αφεθεί χωρίς στήριξη.
Πάντως, ακόμα αναμένεται από τη Φρανκφούρτη μια απόφαση σχετικά με το «ομόλογο» των 1,8 δισ. ευρώ που είχε χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της πάλαι ποτέ Λαϊκής. Εάν, μετά τις πολλές καθυστερήσεις, η ΕΚΤ κάνει δεκτό το ποσό ως εξασφάλιση, θα μπορεί να δοθεί μια ανάσα στη ρευστότητα της τράπεζας. Εν τω μεταξύ, όμως, η Τρόικα απορρίπτει το σχόλιο της κυβέρνησης πως η πορεία της Τράπεζας Κύπρου προς την έξοδο από την εξυγίανση δεν περνάει από το δικό της χέρι.
«Τόσο η έκθεση KPMG όσο και η τελική μετατροπή των μετοχών είναι ζήτημα της Δημοκρατίας. Για εμάς δεν έχει σημασία αν έχει ευθύνη η κυβέρνηση ή η Κεντρική Τράπεζα. Ευθύνη έχει το κυπριακό κράτος στο σύνολό του», σχολίασε η ίδια πηγή.
Πηγή: Καθημερινή Κύπρου