Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

OLAF: Ανακάλυψε υπόθεση απάτης σε ελληνικό πανεπιστήμιο

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, γνωστή ως OLAF, ανακαλυψε μια υπόθεση απάτης σε ελληνικό πανεπιστήμιο.  Στην υπόθεση αυτή εμπλέκεται μια επιστήμονας και ένα δίκτυο διεθνών ερευνητών.

Η υπόθεση αφορά επιχορήγηση περίπου 1,1 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERCEA) σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Τα χρήματα προορίζονταν για χρηματοδότηση ερευνητικού έργου που «έτρεχε» πολλά υποσχόμενη Ελληνίδα επιστήμονας, της οποίας ο πατέρας εργαζόταν στον εν λόγω πανεπιστήμιο. Το πρότζεκτ θα περιλάμβανε ένα δίκτυο με περισσότερους από 40 ερευνητές από όλον τον κόσμο, υπό την ηγεσία της Ελληνίδας.


Σχετικά άρθρα:

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Νέο deal για τον φούρναρη με τη… Ferrari


Η OLAF μπήκε σε υποψίες για πρώτη φορά, όταν ανακάλυψε πώς φέρεται να πληρώνονταν οι διεθνείς ερευνητές. Οι επιταγές εκδόθηκαν στο όνομα μεμονωμένων ερευνητών, αλλά στη συνέχεια κατατέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, που είχαν πολλούς δικαιούχους. Οι υποψίες αυξήθηκαν όταν προέκυψε ότι οι επιταγές κατατέθηκαν προσωπικά σε τραπεζικούς λογαριασμούς από την επικεφαλής ερευνήτρια.

Η ερευνητική ομάδα της OLAF αποφάσισε να κάνει επιτόπια έρευνα στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Με τη βοήθεια των ελληνικών Αρχών επιβολής του νόμου, που έδωσαν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, η OLAF κατάφερε να φτάσει στην απάτη.

Βρέθηκαν στοιχεία, τα οποία έδειξαν ότι η επικεφαλής ερευνήτρια είχε δημιουργήσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούσαν για να «πληρώσουν» τους διεθνείς ερευνητές, καθώς και ότι έβαζε τον εαυτό της συνδικαιούχο στους λογαριασμούς για να έχει πρόσβαση στα χρήματα. Η OLAF ακολούθησε τα οικονομικά ίχνη και κατάφερε να αποδείξει ότι μεγάλα ποσά είτε αναλήφθηκαν σε μετρητά από την ερευνήτρια, είτε μεταφέρθηκαν στον προσωπικό λογαριασμό της.

Ορισμένοι ερευνητές που φέρονταν να συμμετέχουν στο ερευνητικό έργο ήρθαν σε επαφή με την OLAF. Κανένας από αυτούς δεν γνώριζε ότι το όνομά του ήταν συνδεδεμένο με το πρότζεκτ. Ούτε γνώριζε επίσης τον τραπεζικό λογαριασμό στο όνομά του ή τις πληρωμές που είχαν γίνει σε αυτόν.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς, με συστάσεις προς τον ERCEA για ανάκτηση περίπου 190.000 ευρώ (το μερίδιο της επιχορήγησης 1,1 εκατ. ευρώ που φέρεται να καταβλήθηκε στους διεθνείς ερευνητές) καθώς και προς τις εθνικές αρχές για την κίνηση δικαστικών διαδικασιών κατά των εμπλεκομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ