Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025

Όλη η δικογραφία των μπράβων: Ο αστυνομικός, οι «φάρσες» στον εισαγγελέα, και ο υπάλληλος της ΕΥΠ που «πρόβλεπε» τους ποδοσφαιρικούς αγώνες

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Σενάριο αστυνομικής ταινίας θυμίζει η πολυσέλιδη δικογραφία (233 σελίδες) την οποία αποκαλύπτει το ereportaz με τους «μπράβους», μέλη τριών εγκληματικών οργανώσεων που πουλούσαν προστασία στα μαγαζιά του λεκανοπεδίου.

Εκβιασμοί, απειλές, ξυλοδαρμοί, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, μαστροπεία, είναι μερικές μόνο από τις δράσεις των οργανώσεων την στιγμή που κατηγορούμενοι εμφανίζονται να «προβλέπουν» ακόμη και τα ακριβή σκορ των ποδοσφαιρικών αγώνων.

Ο αστυνομικός της ΕΥΠ που «πρόβλεψε» το σκορ

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκεται και ένας 28χρονος αστυνομικός της ΕΥΠ ο οποίος φαίνεται πως είχε ένα χάρισμα. Πρόβλεπε τα αποτελέσματα των ποδοσφαιρικών αγώνων! Στην δικογραφία αναφέρεται ότι το απόγευμα της 14ης Ιουνίου 2015 του τηλεφώνησε ο υπαρχηγός της Γ΄ομάδας.

Εκείνη την στιγμή βρισκόταν σε εξέλιξη ο ποδοσφαιρικός αγώνας για την Football League μεταξύ του Ηρακλή Ψαχνών και του Παναιγιάλειου. Το σκορ στο ημίχρονο ήταν 1-2 υπέρ του Παναιγιάλειου. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο αστυνομικός της ΕΥΠ αναφέρει στον συνομιλητή του ότι ενημερώθηκε από κάποιον ότι το τελικό σκορ του αγώνα θα ερχόταν 2-3, όπως και έγινε. Φέρεται να λέει ο αστυνομικός: « Άκου να σου πω τι μου είπε: Μου λέει παίχτο τώρα, ακριβές σκορ 2-3 τελικό. Πόσο το έχει απόδοση; Άκου να σου πω, κάντο φίλε να βάλουμε κάτι λίγα. Το 2-3. Δηλαδή να βάλει ένα γκολ τα Ψαχνά και ένα το ο άλλος, η άλλη ομάδα. Θα έχει καλή απόδοση το 2-3 ακριβές σκορ. Αυτοί κάνανε μαλακία φίλε. Το βάλανε τα Ψαχνά πρώτα το γκολ και είναι να γυρίσουν το διπλό ημίχρονο». Για την ιστορία πάντως ο αστυνομικός φέρεται να μην έπεισε τον συνομιλητή του να στοιχηματίσει.

Ο ρόλος του αστυνομικού της Τροχαίας

Κομβικό ρόλο στην πρώτη εγκληματική οργάνωση όπου ως επικεφαλής της εμφανίζεται ο «δάσκαλος» πολεμικών τεχνών είχε –σύμφωνα με το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ.- ένας 34χρονος υπαστυνόμος της Τροχαίας. Οι συνάδελφοί του αφιερώνουν αρκετές σελίδες για την δράση του αποδίδοντάς του το ρόλο του «πληροφοριοδότη» των δυο αρχηγών της οργάνωσης. Μάλιστα φέρεται να τους είχε ειδοποιήσει ότι τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται με αποτέλεσμα εκείνοι να αλλάξουν αριθμούς.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάιο του 2015 τα μέλη της ομάδας είχαν την υποψία ότι ερευνώνται από τις Αρχές. Ανέθεσαν λοιπόν στον υπαστυνόμο να πληροφορήθεί τι ακριβώς συμβαίνει. Η συνάντηση είχε ορισθεί για τις 28 Μαϊου αλλά τελικά πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου όπου και άλλαξαν τα κινητά τηλέφωνα.

Επιπλέον ο 34χρονος αστυνομικός δεν δίσταζε να κάνει και ο ίδιος «περατζάδα» από τα μαγαζιά και να εισπράττει τα ποσά από την προστασία. Στη δικογραφία αναφέρεται ότι στις 3.9 πήγε μαζί με έναν από τους δυο αρχηγούς και πήρε χρήματα από μαγαζάτορα στο Γαλάτσι, ενώ στις 26.11 δέχθηκε τηλεφώνημα από μαγαζάτορα της Πατησίων ο ο οποίος άρχισε να τον κατηγορεί ότι του έκλεισε το μαγαζί επειδή σταμάτησε να του δίνει λεφτά.

Επιπλέον στην δικογραφία αναφέρεται ότι εκμεταλλευόμενος την θέση του και την πρόσβαση που είχε στα ηλεκτρονικά αρχεία του Σώματος έδινε κάθε είδους πληροφορίες σε πρόσωπα που επικοινωνούσαν μαζί του: Από το εάν εκκρεμούν διώξεις για διάφορα πρόσωπα, μέχρι και το ποιοι είναι ιδιοκτήτες διαφόρων οχημάτων.

Την ίδια στιγμή απασχολούνταν και ως «οδηγός» (!) εκδιδόμενων γυναικών παίρνοντας το 1/5 της αμοιβής τους.

Επίσης στην δικογραφία αναφέρεται μεσολαβούσε «υπηρεσιακά» ώστε να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε συγκεκριμένα μαγαζιά που του ζητούσε ένας από τους αρχηγούς της οργάνωσης.

Επιπλέον τον… ελεύθερο χρόνο του εμφανίζεται να έκανε «φάρσες και εξύβριζε» κάποιον εισαγγελέα χρησιμοποιώντας σύνδεση από το Μπαγκλαντές, ενώ σε συνομιλίες που είχε τον Ιούνιο με πρώην συνάδελφό του τον ενημέρωσε ότι σε λίγο καιρό θα βγει υπόθεση ναρκωτικών στην Σαντορίνη και την Μύκονο με εμπλεκόμενους επιχειρηματίες, απόστρατους Αστυνομικούς και Αξιωματικούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 23 Αυγούστου 2015 βγήκε η υπόθεση της Μυκόνου.

Το όνομα του 34χρονου υπαστυνόμου είχε συμπεριληφθεί και στη δικογραφία με τους 216 κατηγορούμενους του 2011 καθώς είχε ενημερώσει τρεις φορές ηγετικό μέλος της Β΄Ομάδας για επικείμενο αστυνομικό έλεγχο στο κατάστημά του. Ωστόσο τότε δεν είχαν διακριβωθεί τα στοιχεία της ταυτότητάς του και είχε αναφερθεί ως «Μπίλι» όπως δηλαδή συστηνόταν στα τηλέφωνα.

Ο πρώην παράγοντας και το αυτοκίνητο από την Τράπεζα

Στην δικογραφία όμως συμπεριλαμβάνεται και το όνομα πρώην παράγοντα του ποδοσφαίρου ο οποίος είχε μάλιστα προφυλακιστεί για την υπόθεση των «ύποπτων» αγώνων. Οι Αρχές δεν τον εμπλέκουν στην εγκληματική οργάνωση ζητούν όμως τη δίωξή του για τα αδικήματα της εκβίασης και της υπεξαίρεσης. Από τις συνομιλίες που κατεγράφησαν ο πρώην παράγοντας φέρεται να επιδιώκει την μη επιστροφή μιας Mercedes SLK την οποία είχε αποκτήσει φιλικό του πρόσωπο μέσω δανείου που είχε συνάψει με την Τράπεζα. Οι δόσεις του δανείου, όμως, δεν πληρώθηκαν, το αυτοκίνητο δεν επιστράφηκε με αποτέλεσμα μια συνεργαζόμενη εταιρεία με την τράπεζα να καταθέσει μήνυση για υπεξαίρεση. Μάλιστα ο πρώην παράγοντας ακούγεται να λέει ότι η πρότασή τους προς την τράπεζα ήταν να κρατήσουν το αυτοκίνητο καταβάλλοντας 5.000 ευρώ, επισημαίνοντας ότι το ίδιο είχε κάνει και για το δικό του αυτοκίνητο για το οποίο όφειλε 17.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και εντός της ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες του ereportaz, αναμένεται η αυτοπρόσωπη εμφάνιση κατηγορουμένων που δεν συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Πρόκειται για άτομα τα οποία έχουν κυρίως περιφερειακή δράση.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ