Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ολλανδία: Χειρουργοί Ρομπότ

Της Κωνσταντίνας Μαλτεπιώτη

Γιατροί στην Ολλανδία χρησιμοποίησαν ρομπότ για να πραγματοποιήσουν εξαιρετικά ευαίσθητες χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Οκτώ γυναίκες ασθενείς είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την πρώτη δοκιμαστική χειρουργική επέμβαση με βοηθητικά χέρια τα ρομπότ, στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ.

Τα ρομπότ βοήθησαν τον χειρουργό να ανακουφίσει τις γυναίκες από μια κοινή επιπλοκή της χειρουργικής επέμβασης του καρκίνου του μαστού, συνδέοντας τα λεμφικά αγγεία γύρω από τον ουλώδη ιστό στις μασχάλες των ασθενών, με τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο το πρήξιμο στα χέρια.

Η συγκεκριμένη εγχείρηση απαιτεί τεράστια ακρίβεια και πολύ σταθερά χέρια, εώς ρομποτικά, για να είναι επιτυχής, καθώς τα λεμφαγγεία είναι τόσο μικρά που μπορεί να μην ξεπερνούν και τα 0,3 χιλιοστά.

“Είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που πραγματοποιείται μια τέτοια εγχείρηση από ρομπότ” δηλώνει ο σύμβουλος πλαστικός χειρούργος του Πανεπιστημίου, Tom van Mulken. 

Περίπου το ένα τρίτο των επιζώντων καρκίνου του μαστού επηρεάζεται από “λεμφοίδημα”, όπως λέγεται το πρήξιμο που οφείλεται σε δυσλειτουργία των λεμφαγγείων, μέσα σε δύο χρόνια από τη στιγμή που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσουν τους όγκους τους.

Το πρόβλημα μπορεί να προκύψει όταν οι χειρουργοί απομακρύνουν τους λεμφαδένες από την μασχάλη για να εξετάσουν εάν έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ουλώδης ιστός σχηματίζεται και εμποδίζει το λεμφικό σύστημα, δηλαδή το δίκτυο των αγγείων που μεταφέρει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος γύρω από το σώμα και αποστραγγίζει τα κυτταρικά του απόβλητα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας στο Αϊντχόβεν, περιγράφουν στην ιστοσελίδα του Nature Communications, την πρώτη δοκιμή του γιατρού που χειρούργησε είκοσι γυναίκες και χρησιμοποίησε το ρομπότ ως βοηθό του σε οκτώ από αυτές.

Το ρομπότ δουλεύει ακυρώνοντας μικροσκοπικά σημάδια τρέμουλου στα χέρια του χειρουργού και μειώνοντας τις κινήσεις των χεριών του. Για παράδειγμα, αν ο χειρουργός μετακινήσει έναν από τους μοχλός του ρομπότ ένα εκατοστό, οι λεπτές λαβίδες που βρίσκονται στο τέλος του βραχίονα του ρομπότ, μπορεί και να κινηθούν μόνο ένα δέκατο του χιλιοστού.

“Είναι πολύ λεπτή χειρουργική επέμβαση και μόνο λίγοι άνθρωποι είναι πολύ καλοί σε αυτό. Δεν θα είναι έτσι, αν χρησιμοποιείτε ένα ρομπότ”, σχολιάζει ο Van Mulken.

Η δοκιμαστική εγχείρηση έδειξε ότι η χειρουργική επέμβαση με την χρήση του ρομπότ κράτησε το διπλάσιο χρόνο, από όσο θα κρατούσε κανονικά, δηλαδή περίπου εικοσιπέντε λεπτά. Βέβαια στην όγδοη επανάληψη ο χρόνος μειώθηκε στα δεκαέξι λεπτά.

Όμως, αν και πρωτοποριακή η εγχείρηση με τη βοήθεια ρομπότ, είναι δύσκολο να φανεί με ακρίβεια η ποιότητά της, καθώς το ποσοστό των γυναικών που πήραν μέρος στη δοκιμή ήταν πολύ μικρό.

“Χρησιμοποιούμε ήδη τεχνολογία για να ενισχύσουμε την όραση μας μέσω μικροσκοπίων, αλλά μέχρι τώρα έπρεπε να κάνουμε όλες τις εγχειρήσεις με τα χέρια μας. Τα μικροσκόπια αναπτύσσονται συνεχώς οπότε τα μάτια μας δεν αποτελούν πρόβλημα, όμως τα χέρια μας δεν μπορούν να συμβαδίσουν πια”, δηλώνει ο Van Mulken.

“Στο μέλλον όλο και περισσότερες επεμβάσεις πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τα ρομπότ ως βοηθητικά χέρια”, πρόσθεσε, “κυρίως στη νευροχειρουργική και στην επανασύνδεση των αποκομμένων δακτύλων, όπου τα λεπτά νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία πρέπει να ενωθούν. Τώρα αν κάτι είναι πολύ μικρό απλά το πετάμε στα σκουπίδια”.

Πηγή: The Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ