Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Όλο το παρασκήνιο για τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ!

Για τους καλά μυημένους στα εσωτερικά της Ελληνικής Αστυνομίας οι φετινές τακτικές κρίσεις δεν έκρυβαν πολλές εκπλήξεις. Ταυτόχρονα όμως κάποιοι άλλοι έμειναν άφωνοι με τις μετακινήσεις και κυρίως με τις απομακρύνσεις αξιωματικών που είχαν χειριστεί πολύ σοβαρές υποθέσεις και μάλιστα με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


Οι «καρατομήσεις» που προκάλεσαν έκπληξη και προβληματισμό στους γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στο Σώμα!


Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αποκαλύπτει το παρασκήνιο των κρίσεων στο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ. με λεπτομέρειες που μπορεί η κοινή γνώμη να αγνοεί αλλά έχουν τη δική τους σημασία.

Αποστρατεία

ΕΛ.ΑΣ Ξεκινώντας από την κορυφή της πυραμίδας της ηγεσίας είχαμε την αποχώρηση της ομάδας των «Κρητικών», καθώς αποστρατεύτηκαν ο αρχηγός του Σώματος Μιχάλης Καραμαλάκης, ο υπαρχηγός Ανδρέας Δασκαλάκης και ο επιτελάρχης Κωνσταντίνος Λαγουδάκης. Τις θέσεις τους κατέλαβαν οι «Ηπειρώτες» Κωνσταντίνος Σκούμας ως αρχηγός του Σώματος, ο Γεώργιος Γιάννινας ως υπαρχηγός και ο Δραμινός Λάζαρος Μαυρόπουλος ως προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.

Ποιος είναι όμως ο νέος αρχηγός, ποιες θέσεις και ποιες σοβαρές υποθέσεις έχει να διαχειριστεί; Ήταν ο επικεφαλής αξιωματικός των επιχειρήσεων που έκανε η Αστυνομία σε Λέσβο και Χίο τον Φεβρουάριο του 2020 για την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων των κατοίκων ενάντια στους χώρους κράτησης προσφύγων και μεταναστών. Τότε όμως τα πράγματα ξέφυγαν, καθώς υπήρξαν εικόνες με τους αστυνομικούς να χτυπούν κατοίκους των δύο νησιών και καταγράφηκε από τον τηλεοπτικό φακό να σπάνε το αυτοκίνητο ενός πολίτη ενώ είχαν αποκαλέσει τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους «Τουρκόσπορους». Η έκβαση της έρευνας που είχε προκληθεί από το Αρχηγείο της Αστυνομίας για τα όσα έγιναν στο Βόρειο Αιγαίο… αγνοείται. Όμως ο κ. Σκούρας πήρε «καλό βαθμό» όταν ως γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος χειρίστηκε την απόπειρα εισβολής εκατοντάδων παράνομων μεταναστών από τον Έβρο.

Πολλή σκόνη…

Οι αποστρατείες όμως που σήκωσαν «πολλή σκόνη» ήταν των δύο διοικητών της Ασφάλειας Αττικής και της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον υποστράτηγο Πέτρο Τζεφέρη και τον ταξίαρχο Αντώνη Τζιτζή. Γιατί όμως προκάλεσε απορίες αλλά και έντονο προβληματισμό στους κόλπους των Σώματος το «κόψιμο» των δύο ανώτερων αξιωματικών; Ο κ. Τζεφέρης ήταν ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής που πριν μαζέψει τα πράγματά του από το γραφείο του στον 10ο όροφο είχε δώσει το «πράσινο φως» για τις ενέργειες που έκανε το Τμήμα Ανθρωποκτονιών στην υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου. Συγκεκριμένα, στις 30 Μαρτίου συνελήφθη η 33χρονη και την 1η Απριλίου ο κ. Τζεφέρης πήγε… σπίτι του, καθώς φαίνεται ότι δεν εκτιμήθηκε η παρουσία του και το έργο του. Επίσης, χειρίστηκε ως διοικητής και την υπόθεση της απαγωγής Κυπαρίσση, οι δράστες της οποίας συνελήφθησαν μόλις λίγες ώρες μετά την απελευθέρωση του 40χρονου επιχειρηματία.

Παρόμοια είναι και η περίπτωση του ταξίαρχου Αντώνη Τζιτζή, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης όταν δολοφονήθηκε ο φίλαθλος του Άρη Άλκης Καμπανός στις αρχές Φεβρουαρίου και μέσα σε λίγες ημέρες όλοι οι συμμετέχοντες οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Έλαβε τα συγχαρητήρια της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά «πριν αλέκτορα φωνήσαι» είδε την πόρτα της εξόδου, ύστερα από μια περίοδο που κατά γενική ομολογία οι υπηρεσίες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης είχαν πολύ καλή απόδοση.

Αντίθετα, η αποστρατεία του γενικού αστυνομικού Διευθυντή Αττικής υποστράτηγου Παρασκευά Σανιδά δεν μπορεί να τοποθετηθεί στην κατηγορία των εκπλήξεων. Ο χαρακτήρας του και πολλές φορές ο τρόπος που χειριζόταν διάφορες καταστάσεις, στην ομολογουμένως δύσκολη περιοχή της Αττικής, είχε δημιουργήσει τριβές και η συνύπαρξη μαζί του στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ ήταν μια… επικίνδυνη αποστολή. Ο διάδοχός του, υποστράτηγος Μανώλης Δουρβετάκης, που προέρχεται από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θεωρείται ένα πρόσωπο που εκφράζει μια πιο σύγχρονη εκδοχή της Αστυνομίας και επιδιώκει να φέρει έναν πιο ποιοτικό «αέρα» στον 5ο όροφο του κτιρίου της ΓΑΔΑ αλλά και σε ολόκληρη την Αττική. Άλλωστε, πριν από μερικά χρόνια, η θέση του «αττικάρχη» ήταν το εισιτήριο για την ανέλιξη ενός αξιωματικού στην ηγεσία του Σώματος.

«Ακέφαλη» η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων

Οι φετινές τακτικές κρίσεις της Ελληνικής Αστυνομίας είχαν, μεταξύ άλλων, και κάποιες περιπτώσεις που προκάλεσαν πολλές συζητήσεις αλλά και έβαλαν τους πιο… υποψιασμένους σε σκέψεις. Πώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι σε μία από τις πιο κομβικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, μετακινήθηκε ο διοικητής ταξίαρχος Χρήστος Μηλιώτης για τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., αλλά κανείς δεν φρόντισε να τον αντικαταστήσει, ενώ ανακοινώθηκαν οι τοποθετήσεις αξιωματικών σε κάθε υπηρεσία!

Γιατί όμως έμεινε ακέφαλη μια τόσο σημαντική υπηρεσία με τόσο σημαντικό αντικείμενο; Απαντήσεις θα μπορούσαν να δώσουν μόνο οι επιτελείς του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στη Λεωφόρο Κατεχάκη που… ξέχασαν να ορίσουν «καπετάνιο» σε ένα τόσο μεγάλο «καράβι».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταυτοποιήθηκαν οι οδηγοί της Lamborghini και του Audi R8 που έτρεχαν με 300 χλμ στην Παραλιακή

Πάτρα: Η διαδρομή της εξέτασης για τον θάνατο της Ίριδας, η αγενεσία φλεβόκομβου και το πνευμονικό οίδημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ