Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Ολοκαύτωμα «Ποτέ ξανά»: Η Θεσσαλονίκη τίμησε τους 50.000 Εβραίους νεκρούς της

Μια θλιβερή στιγμή της ιστορίας της πόλης θυμάται σήμερα η Θεσσαλονίκη: Πρόκειται για την ημέρα που αναχώρησαν τα πρώτα τρένα μεταφέροντας Εβραίους της πόλης, προς τα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης του Ολοκαυτώματος.

Στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (17/3) εκδήλωση μνήμης, στο σημείο από το οποίο πριν από 81 χρόνια αναχώρησαν οι πρώτοι συρμοί με τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση έφθασαν στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό βαδίζοντας σε Σιωπηλή Πορεία Μνήμης από την Πλατεία Ελευθερίας έως τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό και έστειλαν το μήνυμα «Ποτέ Ξανά» αφήνοντας λουλούδια στο βαγόνι που συμβολίζει τον «μαύρο συρμό» και το Ολοκαύτωμα. Στην εκδήλωσε που έγινε σήμερα, εκπρόσωποι της πόλης, της εβραϊκής κοινότητας αλλά και πανεπιστημιακοί αναφέρθηκαν και τίμησαν τους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

«Σαν σήμερα, στις 17 Μαρτίου του 1943 έφυγε το δεύτερο τρένο με Εβραίους από τη Θεσσαλονίκη για το Άουσβιτς. Σε κάθε τρένο επέβαιναν 2.800 ψυχές που χάθηκαν. Εκείνοι που έφυγαν στις 17 Μαρτίου ήταν από τον συνοικισμό Μικρό Σταθμό (Στασιόν Τσίκο). Δύο μέρες πριν, στις 15 Μαρτίου του 1943 από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό ξεκίνησε ο πρώτος συρμός για το Άουσβιτς – Μπίρκεναου. Έως τον Αύγουστο όλοι οι Εβραίοι της πόλης φορτώθηκαν στα τρένα από τους Ναζί και δυστυχώς το 96% χάθηκε. Η πόλη άδειασε, έμεινε ορφανή από Εβραίους», είπε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Ολοκαυτώματος Δαυίδ Σαλτιέλ.

«Δεν υπάρχουν λόγια για το μέγεθος του εγκλήματος. Το 1943, 50.000 Έλληνες Εβραίοι, οι Έλληνες που είχαν πάει στην Αλβανία και πολέμησαν, οδηγήθηκαν στα τρένα στο Άουσβιτς, προηγουμένως είχαν ταπεινωθεί, εξευτελιστεί. Πλήρωσαν εισιτήριο για να μπορέσουν να πάνε στο Άουσβιτς. Έγιναν 19 αποστολές, πίστευαν ότι πηγαίνουν να εργαστούν και ότι θα επιστρέψουν πίσω και θα ζούσαν. Από την Ελλάδα χάθηκαν 70.000 Εβραίοι, 6.000.000 από την Ευρώπη» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ.

«Η πορεία μνήμης είναι μία πράξη σεβασμού απέναντι στη μνήμη αυτών που έγιναν στάχτη δυστυχώς και παράλληλα πράξη σεβασμού για αυτούς που επέζησαν και γύρισαν σε αυτή την πόλη. Είναι πράξη σεβασμού προς τη Θεσσαλονίκη, στην ιστορία της» υπογράμμισε ο κ. Σαλτιέλ και τόνισε ότι πιστεύει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ότι αυτή τη φορά θα γίνει Πάρκο Μνήμης.

Φέτος μπαίνουν τα θεμέλια για τη δημιουργία του Πάρκου Μνήμης. Μαζί με το Μουσείο Ολοκαυτώματος γίνεται ξεκάθαρη η ένδειξη για το τι ενστερνίζεται η ίδια η πόλη. Η Θεσσαλονίκη ακούει τη φωνή των δικών της αθώων παιδιών που έφυγαν στο Ολοκαύτωμα. Η Θεσσαλονίκη δεν ξεχνά το μαύρο Σάββατο, δεν ξεχνά τα βαγόνια, τα οποία έφευγαν γεμάτα και επέστρεψαν άδεια. Δεν ξεχνά όσους συνετέλεσαν σε αυτό το έγκλημα» ανέφερε.

«Ας είναι η εικόνα από αυτές τις ράγες, ας είναι ο ήχος από κάθε σφύριγμα τρένου που φεύγει η αφορμή να θυμόμαστε τους δικούς μας ανθρώπους που δεν είναι πια εδώ. Η αλληλεγγύη και ο σεβασμός για κάθε άλλο είναι το μήνυμα της πορείας των πολιτών της Θεσσαλονίκης» σημείωσε ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπερδνειστερία: Στρατιωτική βάση επλήγη από drone καμικάζι

Νετανιάχου: Θα χάναμε τον πόλεμο εάν κάναμε τώρα εκλογές

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ