Ολοκαύτωμα στην Εύβοια: Δραματικοί τόνοι από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Ελλάδας για το οριζόντιο μέτωπο που κινείται βόρεια και για το νότιο μέτωπο που αν περάσει από το χωριό Τρούπι «θα μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή».
Φωτιά στην Εύβοια: Έβδομη ημέρα «αποκάλυψης» – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Πού είναι τα κύρια μέτωπα
Ανεξέλεγκτη μαίνεται για έβδομη ημέρα η φωτιά στην Εύβοια που κινείται σε δύο μέτωπα προς βορά και προς νότο με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Ελλάδας Φάνη Σπανό να δηλώνει χαρακτηριστικά πως «όποιο μέτωπο δεν έχει φτάσει στη θάλασσα καίει ακόμα». «Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη» είπε στο MEGA o Φάνης Σπανός προσθέτοντας πως «όταν αποφάσισαν να στείλουν αξιοπρεπή αριθμό εναέριων μέσων ο πυκνός καπνός τους εμποδίζει. Δεν βλέπουν οι άνθρωποι, ό,τι κάνουν οι επίγειες δυνάμεις».
Όπως εξήγησε για το μέγεθος του πύρινου μετώπου «φανταστείτε ένα μεγάλο οριζόντιο μέτωπο που κινείται βόρεια σχεδόν από τη μια άκρη στην άλλη στην Εύβοια και κινείται βόρεια». Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχει και το νότιο μέτωπο που εστιάζεται στο χωριό Τρούπι αλλά αν ξεφύγει από εκεί θα μιλάμε για μια ολοκληρωτική καταστροφή καθώς ακολουθεί παρθένο δάσος»
«Αν φύγει από το χωριό Τρούπι μπορεί να φτάσει μέχρι τα πολιτικά και τα Ψαχνά, οπουδήποτε» τόνισε ο κ. Σπανός προσθέτοντας ότι «υπάρχει θλίψη και οργή για την κατεστραμμένη Εύβοια, Πρέπει να δοθούν απαντήσεις».
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την πυροσβεστική «η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της 3ης Αυγούστου, στην Βόρεια Εύβοια είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 620 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 131 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες, από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα, από τη Σερβία με 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα και ένα ασθενοφόρο και το δεύτερο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 Ε/Π και 5 Α/Φ με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου».
Μέχρι τις πρωινές ώρες στην Μονοκαρυά η προσπάθεια συνεχίζεται για να μην φτάσει η φωτιά στη Ιστιαία. Από την ώρα που σταμάτησαν τα εναέρια μέσα, το βράδυ της Κυριακής, απειλήθηκε πολλές φορές αλλά άντεξε με τη βοήθεια του ανάγλυφου του εδάφους και των ζωνών που είχαν δημιουργηθεί κατά μήκος του ρέματος.
Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι τα δύο χωριά που δείχνουν να μπαίνουν στις προτεραιότητες των δυνάμεων καταστολής και από σήμερα το πρωί να επιχειρήσουν εκεί κατά προτεραιότητα τα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που είναι στην Β. Εύβοια, «αν περάσει από κει η φωτιά θα βρεθεί μέσα σε ένα συμπαγές δάσος το οποίο είναι δύσκολο να σβήσει και εν τέλει θα φτάσει πάνω από τα Ήλια και την Αιδηψό». Μάλιστα σημειώνουν πως «η δημιουργία περιμετρικά των χωριών ακόμη και πρόχειρων αντιπυρικών ζωνών τις τελευταίες ώρες απέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την επέκταση των ζημιών μέσα σε κατοικημένες περιοχές».
1.000 σπίτια καμένα μόνο στον δήμο Μαντουδίου
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο αντιδήμαρχος του Μαντουδίου, Γιώργος Σταμούλος, έκανε λόγο για σχεδόν ολική καταστροφή.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «στον Δήμο Μαντουδίου έχουν καεί 450.000 στρέμματα», από τα συνολικά 550.000 στρέμματα στα οποία εκτείνεται ο Δήμος.
Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές σε σπίτια είπε ότι «στον Δήμο Μαντουδίου, η φωτιά μπήκε μέσα σε όλους τους οικισμούς, εκτός από το Μαντούδι και το Προκόπι. Τα καμένα σπίτια είναι 1000 μόνο στον Δήμο μας».
Επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή ζητούσαν περισσότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, αλλά δεν εισακούονταν, καθώς ήταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».
Λέκκας: Σε 10 χρόνια η ανάκαμψη στα καμένα
Στην εκτίμηση ότι η ανάκαμψη των περιοχών που κάηκαν από τις φωτιές των τελευταίων ημερών μπορεί να γίνει μέσα σε μια 10ετία προχώρησε ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας σύμφωνα με τον οποίο οι εκτάσεις που έχουν καεί τα τελευταία 24ωρα είναι της τάξης τουλάχιστον των 500.000 στρεμμάτων.
Παράλληλα, όμως, διευκρίνισε ότι ο χρόνος αποκατάστασης ποικίλει από περιοχή σε περιοχή και εξαρτάται από το δυναμικό. «Για παράδειγμα στην Ηλεία το 2007 είχαμε να κάνουμε με μια καταστροφή της τάξεως των 2 εκατ. καμένων στρεμμάτων είχαμε μια ανάκαμψη με ελάχιστες παρεμβάσεις σε λίγα χρόνια και αυτό οφειλόταν στις αρκετές βροχές και το γόνιμο έδαφος» εξήγησε στο MEGA ο κ. Λέκκας.
«Πρόκειται για μια περιβαλλοντική καταστροφή με διαφορετικά χαρακτηριστικά ανά περιοχή. Δεν έχουμε το ίδιο περιβάλλον στην Εύβοια, την Αττική, τη Ρόδο ή αλλού» πρόσθεσε ο Ευθύμιος Λέκκας συμπληρώνοντας ότι «το επόμενο διάστημα θα έχουμε άλλες απειλές που ουσιαστικά συνοδεύουν τα πλημμυρικά φαινόμενα». «Έχουμε να κάνουμε με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Έχουμε επιπτώσεις στο έδαφος, στο υπέδαφος, την χλωρίδα, την πανίδα, τον αέρα» πρόσθεσε ο καθηγητής Γεωλογίας.
«Θα πρέπει να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν πλημμυρικά φαινόμενα και η μόλυνση των υδάτινων πόρων» εξήγησε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Ειδικά για τη φωτιά στην Εύβοια αφού εξέφρασε την ελπίδα να τεθεί υπό έλεγχο το μέτωπο εξέφρασε την άποψη ότι «είναι καλές οι συνθήκες για να συμβεί αυτό» προσθέτοντας ότι «στην Εύβοια ίσως και να μην μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα λόγω των υψηλών θερμικών φορτίων».
Ερωτηθείς για την Αττική και τις επιπτώσεις από τη μεγάλη φωτιά είπε ότι η καμένη έκταση υπολογίζεται στα 50.000 στρέμματα υποστηρίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η κατάσταση της ατμόσφαιρας λόγω και της φύσης του αστικού ιστού αλλά και των καμένων οχημάτων, κτηρίων και άλλων υλικών.