Αποφασισμένη να τρέξουν άμεσα οι αποζημιώσεις των πυρόπληκτων της Αττικής και να δρομολογηθούν οι επισκευές των ζημιών σε δίκτυα και υποδομές δηλώνει η Κυβέρνηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει ως χρονικό ορόσημο την ερχόμενη Τρίτη ώστε να δοθούν οι πρώτες απαντήσεις στους πολίτες σχετικά με τα ευρήματα των αυτοψιών και τις δράσεις αποκατάστασης που έχει δρομολογήσει η πολιτεία.
Μέχρι τότε 20 συνεργεία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής αποτελούμενα από 60 μηχανικούς προχωρούν σε καταγραφές, γίνονται σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη οι αναγκαίες συσκέψεις εκτίμησης του κόστους αποκατάστασης και κάθε προπαρασκευαστική ενέργεια με στόχο στη διυπουργική σύσκεψη με την Περιφέρεια στην Πεντέλη, το απόγευμα της Τρίτης να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης, τόσο των ζημιών στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στις περιουσίες των πολιτών.
760 εκ. ευρώ για την Πολιτική Προστασία
Στην Κυβέρνηση υπήρξε ιδιαίτερος προβληματισμός για την Πυρκαγιά στην Αττική όμως κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πως φέτος ξέσπασαν 50% περισσότερες πυρκαγιές, αλλά η πολιτεία ήταν καλύτερα προετοιμασμένη.
Τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες η Κυβέρνηση θα αρχίσει να απαντά με στοιχεία στην αντιπολίτευση για όλα όσα έγιναν ώστε η χώρα να θωρακιστεί με περισσότερους πυροσβέστες, εναέρια μέσα, δράσεις πρόληψης και αυστηροποίηση του πλαισίου για τους εμπρηστές.
Σε κάθε περίπτωση τονίζεται πως ο τακτικός Προϋπολογισμός του Υπουργείου έχει διαμορφωθεί σε 760 εκατ. ευρώ, έναντι 583 εκατ. ευρώ το 2023 (αύξηση 30%) και πως επιπλέον για το 2024 προβλέπονται δαπάνες ύψους 107 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος ΑΙΓΙΣ ενώ στα ανωτέρω δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για αποκατάσταση φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής (ύψους 600 εκατ. ευρώ).
3.500 πυρκαγιές από τον Μάιο
Σύμφωνα με Κυβερνητικά στελέχη η Πυροσβεστική από την 1η Μαΐου έχει αντιμετωπίσει πάνω από 3.543 ενάρξεις αγροτοδασικών πυρκαγιών, ενώ την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο πέρσι αντιμετώπισε 2.344 ενάρξεις πυρκαγιών, δηλαδή 50% περισσότερες το 2024 σε σχέση με το 2023 στο ίδιο χρονικό διάστημα. Όπως σημειώνουν, όλες αυτές οι πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από τον ίδιο μηχανισμό πολιτικής προστασίας που κάποιοι μέσα σε λίγες ώρες έσπευσαν να απαξιώσουν.
Συγκεκριμένα για την πυρκαγιά στον Βαρνάβα σημειώνεται από στελέχη κοντά στον Πρωθυπουργό πως αυτή εκδηλώθηκε σε ημέρα με ακραίο κίνδυνο επιπέδου 5, κάτι που διαπιστώνεται σε ελάχιστες ημέρες κάθε αντιπυρικής περιόδου και αυτό σημαίνει ότι αν εκδηλωθεί πυρκαγιά είναι εξαιρετικά δύσκολη η αναχαίτισή της.
Όπως λένε από την Κυβέρνηση όλες οι πτητικές δυνάμεις επιχειρούσαν στην Αττική την ημέρα της πυρκαγιάς. Για να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο σε μία πολύ δύσκολη περιοχή και με σφοδρούς ανέμους που δημιουργούσαν διαρκώς αναζωπυρώσεις, επιχείρησαν δεκάδες εναέρια μέσα τονίζουν, αφήνοντας φαρμακερές αιχμές για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο σχολιάζουν πως “έχει φτάσει στο σημείο να αμφισβητεί τα επίσημα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος και να διασπείρει fake news υποστηρίζοντας ότι το απόγευμα της Δευτέρας που επισκέφθηκε το Συντονιστικό πετούσαν μόνο 3 αεροπλάνα”.
Τα δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα λένε από την Κυβέρνηση και παραθέτουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τις ημέρες της πυρκαγιάς στο Βαρνάβα Αττικής, επιχείρησαν, στις 11 Αυγούστου, 29 εναέρια μέσα (14 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα), στις 12 Αυγούστου, 36 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 19 ελικόπτερα) και στις 13 Αυγούστου, από το πρώτο φως έως τις 13:00: 20 εναέρια μέσα (10 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα).
Τι έχει γίνει με πυροσβέστες, εναέρια μέσα και πρόληψη
Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, φέτος, υπηρετούν 17.500 πυροσβέστες, οι περισσότεροι από ποτέ, ενώ, έχουν γίνει προσλήψεις άλλων 700 δασοπυροσβεστών και αυξήθηκαν οι μονάδες των «δασοκομάντος» από 6 σε 16. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019 ο αριθμός των πυροσβεστών έχει αυξηθεί κατά 24%, δηλαδή από 14.048 σε 17.500 και αφορά κυρίως μόνιμο προσωπικό. Επιπλέον, τονίζουν, για πρώτη φορά επιχειρούν τόσα πολλά εναέρια μέσα καθώς φέτος η χώρα έχει στην διάθεσή της 89 εναέρια μέσα σε σχέση με το 2019 που είχε 61.
Διπλασιασμός υπάρχει και στο κομμάτι των εθελοντών καθώς πλέον πλησιάζουν τους 5.000 με 470 εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας να έχουν ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μάλιστα όπως σημειώνουν Κυβερνητικά στελέχη με βάση τα τελευταία στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τον αριθμό πυροσβεστών αναλογικά με τον πληθυσμό της και στη δεύτερη θέση ως προς τις δαπάνες για πυροπροστασία ως ποσοστό επί του τακτικού προϋπολογισμού.