Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 η συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, με τα πρώτα μηνύματα να αναφέρουν πως η συμφωνία είναι κοντά.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις, “η οριστικοποίηση της συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του του ‘προληπτικού μηχανισμού'”.
Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Ντομπρόφσκις έκανε λόγο για βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία πρέπει να συζητηθούν, ενώ συμπλήρωσε ότι το EuroWorking Group θα υποβάλει την έκθεσή του στις 24 Μαΐου.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι ”ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τονίζοντας ότι πρέπει να νομοθετηθεί ο μηχανισμός για να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος θα μπει αυτόματα σε λειτουργία.
Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά στα προληπτικά μέτρα ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι «υπάρχουν κάποια νομικά ζητήματα, θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα που θα αφορούν περικοπή δαπανών σε όλα τα επίπεδα, ορισμένοι είπαν ότι θα πρέπει να αφορούν και τα έσοδα. Τρίτον συμφωνήσαμε ότι θα βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση και να υπάρξει εκ των προτέρων συμφωνία για τα μέτρα. Αρχίζουμε από τη βάση της ελληνικής προτάσεως που δεσμεύει και την χώρα».
Σε ό,τι αφορά στο χρέος ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για την αναγκαιότητα της ελάφρυνσης και τη χρονική στιγμή, εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις προϋποθέσεις σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να έχουν ληφθεί. «Το βάρος του χρέους και της εξυπηρέτησής του θα ελέγχεται σε ετήσια βάση» σημείωσε, και πρόσθεσε ότι «ξεκινήσαμε τη συζήτηση και δώσαμε στις τεχνικές ομάδες τις κατευθύνσεις».
Επίσης σημείωσε ότι θα υπάρχει εξέταση της οικονομίας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
«Για το ΔΝΤ είναι σημαντικό να αποτυπώσουμε τα στοιχεία σε τρεις χρονικές στιγμές, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θέλει να δει τι θα συμφωνήσουμε αν θα συμφωνήσουμε στις 24 Μαΐου», συμπλήρωσε.
«Έγινε μία εξαιρετική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία. Σήμερα οι Ευρωπαίοι δείχνουν πως είναι αλληλέγγυοι. Θα υπάρξει μία ανεξάρτητη υπηρεσία εσόδων και μία αντίστοιχη επιτροπή επενδύσεων. Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις θα φτάσει σε θετικό επίπεδο από το δεύτερο εξάμηνο του 2016, εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.
Ακόμα και μειώσεις σε μισθούς & συντάξεις στα προληπτικά μέτρα
Ο εφεδρικός μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που συζητήθηκε στο σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει μειώσεις ακόμα και σε μισθούς και συντάξεις.
Σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί, ο μηχανισμός θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα και θα τίθεται σε ισχύ σε περίπτωση που η χώρα μας δεν μπορεί να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το μνημόνιο.
Ο μηχανισμός θα περιλαμβάνει εισπρακτικά μέτρα και αυτόματες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, περικοπές που θα αγγίζουν και μισθούς και συντάξεις.
Σημειώνεται ότι στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup δε διευκρινίζεται αν τα εφεδρικά μέτρα θα έχουν κάποιο πλαφόν, όπως το 2% του ΑΕΠ (3,6 δισεκ. ευρώ) που βρισκόταν στο τραπέζι νωρίτερα.
Τα προσωρινά μέτρα θα μπορούν σε κάποιο σημείο να αντικατασταθούν με διαρθρωτικά μέτρα που θα συμφωνηθούν μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών.
Πάντως, στο κοινό ανακοινωθέν δε διευκρινίζεται ούτε το πώς θα διαπιστώνεται ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, δηλαδή αν θα κρίνεται από τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ, που επικυρώνονται από τη Eurostat στην αρχή του κάθε επόμενου έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση ήθελε στην 30η Απριλίου κάθε έτους ο υπουργός Οικονομικών να συντάσσει έκθεση, όπου θα πρέπει να φαίνεται ξεκάθαρα οποιαδήποτε απόκλιση μεταξύ του στόχου που έχει οριστεί και του πραγματικού δημοσιονομικού αποτελέσματος του έτους.
Η εν λόγω έκθεση θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα κοινοποιείται στη Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα:
“Το Eurogroup χαιρετίζει την ολοκλήρωση ενός πακέτου πολιτικής, που θα ανοίξει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM , μετά την έγκριση των προαπαιτούμενων.
Η Ελλάδα θα εφαρμόσει ως μέρος των προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση:
-μια πρώτη δέσμη δημοσιονομικών “παραμετρικών μέτρων” που ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ έως το 2018. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και πρόσθετα δημοσιονομικά παραμετρικά μέτρα, όπως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και μέτρα για το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο.
-ένα πρόσθετο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, ο οποίος θα πρέπει να νομοθετηθεί για να εξασφαλιστεί ότι μια δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένων προκαθορισμένων μέτρων, θα εφαρμοστεί αυτόματα, μόλις υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις μη επίτευξης των ετήσιων στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο πρόγραμμα (3, 5% σε μεσοπρόθεσμη βάση). Εάν τα μέτρα λαμβάνονται με ένα προσωρινό χαρακτήρα, όταν ενεργοποιείται ο μηχανισμός, τότε τα μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τα έσοδα, θα τίθενται σε ισχύ το επόμενο έτος, ως μέρος της τακτικής διαδικασίας του προϋπολογισμού, προκειμένου να επαναφέρουν τον προϋπολογισμό σε σωστή τροχιά. Οι εξαιρέσεις από την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα περιορίζονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στον έλεγχο της κυβέρνησης. Οι εξαιρέσεις αυτές θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς.
Η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή της στρατηγικής των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών και θα επιτρέψει την αύξηση των εγχώριων πιστώσεων στην ελληνική οικονομία. Ως προαπαιτούμενα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να ανοίξει αμέσως η αγορά για την πώληση και αποπληρωμή των εξυπηρετούμενων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με προσωρινή εξαίρεση τα μικρά δάνεια τα οποία έχουν ενέχυρο πρώτη κατοικία.
Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του νέου προγράμματος του ESM. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία για την επικείμενη ψήφιση του νόμου για την ίδρυση του συμφωνηθέντος ελληνικού ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας αρχικής μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων, ως μέρος των προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση. Το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου θα διοριστεί τον Ιούνιο του 2016 και το Ταμείο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αργότερο τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Συνόδου Κορυφής και του Eurogroup το καλοκαίρι του 2015, η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να εξετάσει, εάν είναι απαραίτητο, τα πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος, με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας θα διατηρούνται σε βιώσιμα επίπεδα μακροπρόθεσμα. Αυτά τα μέτρα θα εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, και θα εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όταν θα έχουν εφαρμοστεί πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα.
Το Eurogroup συμφωνεί με τις ακόλουθες γενικές κατευθυντήριες αρχές για τα πιθανά πρόσθετα μέτρα σχετικά με το χρέος:
– διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές
– εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του χρέους
– παροχή κινήτρων για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος και
-ευελιξία για να διευκολυνθούν αβέβαιες εξελίξεις όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης και τα επιτόκια στο μέλλον.
Η Ευρωομάδα συμφωνεί επίσης να καθοριστεί ένας δείκτης αναφοράς για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τον οποίο – με βάση το κεντρικό σενάριο της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους (DSA)- οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα πρέπει να παραμείνουν σε μια βιώσιμη πορεία.
Η Ευρωομάδα προβλέπει μια σταδιακή προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία μια δέσμη μέτρων για το χρέος μπορεί να εφαρμόζεται σταδιακά, ανάλογα με τις ανάγκες να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δείκτης για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες και ο οποίος υπόκειται στους προκαθορισμένους όρους του προγράμματος του ESM. Η Ευρωομάδα επιβεβαιώνει ότι αποκλείεται το ονομαστικό κούρεμα του χρέους και ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται θα είναι εναρμονισμένα με την κείμενη νομοθεσία της ΕΕ και το νομικό πλαίσιο του ESM και του ΕΤΧΣ. Το Eurogroup θα εξετάσει:
-Βραχυπρόθεσμα: δυνατότητες να βελτιστοποιηθεί η διαχείριση του χρέους στο πλαίσιο του προγράμματος
-Μεσοπρόθεσμα: Το Eurogroup ζητά από Euroworking Group να διερευνήσει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν είναι αναγκαίο στο τέλος του προγράμματος του ESM με την προϋπόθεση επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος του ESM καθώς επίσης και μέτρα, όπως τη χρήση των κερδών από τις αγορές των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο των προγραμμάτων της SMP και ANF.
Μακροπρόθεσμα: To Eurogroup είναι σε ετοιμότητα, αν χρειαστεί και με την προϋπόθεση της συμμόρφωσης με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, να αξιολογήσει περαιτέρω στο τέλος του προγράμματος την ανάγκη για πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμη πορεία.
Τo Eurogroup δίνει εντολή στο Euroworking Group να εργαστεί περαιτέρω στα τεχνικά στοιχεία του πακέτου μέτρων για το χρέος και να εισηγηθεί στο επόμενο τακτικό Eurogroup στις 24 Μαίου.
Μαζί με την συμφωνία και εφαρμογή του πακέτου πολιτικής αυτής, η συμφωνία για το χρέος και οι επαρκείς διαβεβαιώσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους αναμένεται να επιτρέψουν στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις επόμενες ημέρες την τεχνική εργασία για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff level agreement) αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης. Στο πλαίσιο αυτό το Eurogroup προσβλέπει να λάβει γρήγορα το σχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου αντίληψης, συμπεριλαμβανομένης της τελικής πλήρους λίστας προαπαιτούμενων καθώς επίσης και την έκθεση συμμόρφωσης για την πρώτη αξιολόγηση. Καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για να εφαρμόσουν τα προαπαιτούμενα, ακόμη και με την υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας.
Με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων από τις ελληνικές αρχές και ακολουθώντας τις εθνικές διαδικασίες, όπου είναι αναγκαίο, το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM”.