Από το γραφείο Τύπου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας εκδόθηκε ανακοίνωση σε απάντηση των ανακριβών πληροφοριών, που κυκλοφόρησαν στη δημοσιότητα σχετικά με το ζήτημα της χορήγησης ψηφιακών υπογραφών σε δικηγόρους, επιθυμούμε να διευκρινίσουμε τα κάτωθι:
1. Μέχρι σήμερα, η Πολιτεία, δια των συναρμοδίων Υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Πολιτικής, δεν έχει διαθέσει καμία δωρεάν ψηφιακή υπογραφή στους δικηγόρους.
2. Με βάση τα στοιχεία της Δ/σης Μηχανογράφησης του ΔΣΑ (βλ. συνημμένο ενημερωτικό σημείωμα), οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν χορηγήσει μέχρι σήμερα περί τις 15.800 ψηφιακές υπογραφές στους δικηγόρους, πανελλαδικά.
3. Η δομή χορήγησης ψηφιακών υπογραφών είναι αυτή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που λειτουργεί ως Αρχή Εγγραφής, που συνεργάζεται με την Αρχή Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ), και είναι αρμόδια για τον έλεγχο των αιτημάτων και την επιβεβαίωση των στοιχείων της ταυτότητας των δικηγόρων, καθώς και για την ηλεκτρονική εγγραφή, έκδοση, ανάκληση, ανάκτηση ή ανανέωση των ψηφιακών πιστοποιητικών.
Το διοικητικό κόστος λειτουργίας της άνω Υπηρεσίας καλύπτουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Χώρας ιδίοις δαπάναις.
4. Η προμήθεια των ψηφιακών πιστοποιητικών (usb token) για τη δημιουργία Ασφαλoύς Διάταξης Δημιουργίας Υπογραφής (ΑΔΔΥ) γίνεται αποκλειστικά με έξοδα των δικηγόρων.