Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων: Εξέτασε τα οκτώ σημαντικά θέματα που απασχολούν τους δικηγόρους

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή ασχολήθηκε με πλέον σημαντικά θέματα που απασχολούν τον δικηγορικό κλάδο και όχι μόνον.  Συγκεκριμένα εξετάστηκε η επαναλειτουργία των δικαστηρίων, τα μέτρα οικονομικής στήριξης, οι δράσεις, η λειτουργία κτηματολογικών γραφείων-υποθηκοφυλακείων, ζητήματα ΕΦΚΑ και αμοιβών νομικής βοήθειας.  Επίσης συζητήθηκαν τα θέματα του οικονομικού βοηθήματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και οι προστασία πρώτης κατοικίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στις 22.5.2020, υπό την Προεδρία του Προέδρου Δημήτρη Βερβεσού, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση αναφορικά με τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο στην παρούσα συγκυρία:

1. ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ

Όπως είναι γνωστό, το δικηγορικό σώμα συμμετέχει με εκπροσώπους του στις Επιτροπές που έχουν συσταθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει.

Α. Ως προς την  επαναλειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων, σύμφωνα με το εκπονηθέν σχέδιο ΠΝΠ, υιοθετήθηκαν σειρά προτάσεων του δικηγορικού σώματος, όπως:
– η δυνατότητα λήψης ένορκων βεβαιώσεων ενώπιον δικηγόρου για όλες τις πολιτικές υποθέσεις,
– η διατήρηση της προφορικότητας στις ειδικές διαδικασίες,
-η οίκοθεν, με ευθύνη των γραμματειών των οικείων Δικαστηρίων, αζημίως (εκ του πινακίου), επαναφορά, κατά χρονική σειρά,  των υποθέσεων,  που ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και χωρίς ανάγκη νέων επιδόσεων,
– η λήψη πρώτης αναβολής των υποθέσεων χωρίς σπουδαίο λόγο και  χωρίς καταβολή αναβολόσημου και η δυνατότητα λήψης δεύτερης αναβολής για σπουδαίο λόγο,
– η αναδρομική «κάλυψη» της αναστολής προθεσμιών, νομικών, δικαστικών και εξωδικαστικών που διέδραμαν, κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων (βλ. επισυναπτόμενο).
– η ματαίωση των προγραμματισμένων πλειστηριασμών μέχρι το Σεπτέμβριο.
Β. Ως προς την επαναλειτουργία των ποινικών δικαστηρίωνέγινε δεκτή η πρόταση του σώματος και προβλέπεται η  εκδίκαση όλων των ποινικών υποθέσεων που αφορούν αναστολές και δικονομικές ποινικές δίκες (497, 430, 341 κλπ) από 1.6.2020.

Το Δικηγορικό σώμα προτείνει την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των ποινικών δικαστηρίων, λαμβανομένης υπόψη της  άρσης των περιορισμών, της συνεχούς διεύρυνσης των κλάδων που επαναλειτουργούν (πολυκαταστήματα,  υπεραγορές, οργανωμένες παραλίες κλπ)και της άμεσης επανόδου στη νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

2.  ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει, οι δικηγόροι  έχουν πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο επαγγελματικό κλάδο, από τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με αποτέλεσμα για τρείς περίπου μήνες να βρίσκονται σε ουσιαστική παύση κάθε  επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Ακόμη και σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος, σχεδόν το σύνολο, των δικαστηριακών διαδικασιών παραμένουν σε αναστολή.

Υπό τις συνθήκες αυτές, καθίσταται προφανής η ανάγκη άμεσης οικονομικής  στήριξης του κλάδου από την Πολιτεία, αφού έχουν αποστερηθεί κάθε εισοδήματος για την κάλυψη των επαγγελματικών και οικογενειακών τους αναγκών.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση στάθηκε πλήρως ανακόλουθη στην χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, ενώ η από βήματος της Βουλής στις 2.4.2020 εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους επιστημονικούς κλάδους για τον μήνα Μάϊο, δεν έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί, απαξιώνοντας έτσι , με τον πιο εμφατικό τρόπο, το δικηγορικό σώμα και κατά προκλητική  άνιση  μεταχείρισή του σε σχέση με άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Από το διεκδικητικό πλαίσιο του δικηγορικού σώματος  για την οικονομική στήριξη του κλάδου  έχουν υλοποιηθεί , μέχρι σήμερα,η οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ μετά την κατάργηση από την Κυβέρνηση του προγράμματος «τηλεκατάρτισης» σε όλους τους δικηγόρους  με ή χωρίς ΚΑΔ, στους εταίρους δικηγορικών εταιρειών και ασκούμενους δικηγόρους, η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η έκπτωση κατά 25% των ασφαλιστικών εισφορών σε περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής, ο συμψηφισμός κατά 25% του ΦΠΑ, σε περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής και η μείωση μισθώματος για την επαγγελματική στέγη για το μήνα Απρίλιο και Μάϊο, ενώ υφίσταται εξαγγελία  για μείωση της προκαταβολής φόρου, όπως και για τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες.

Στα πλαίσια της οικονομικής στήριξης συνεχίζουμε να διεκδικούμε:
1. Την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το μήνα Μάϊο, ύψους 800 ευρώ.
2. Την απαλλαγή, άλλως,  την μείωση στο χαμηλότερο  συντελεστή του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες και την  επέκταση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών από το ποσό των 10.000 ευρώ  στο ποσό των  25.000 ευρώ. Για τα ζητήματα αυτά το δικηγορικό σώμα έχει εκπονήσει ήδη και προωθεί σχετική τροπολογία.
3. Την ένταξη των όλων δικηγόρων στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής φόρου και όχι μόνο αυτών που απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο ως προσωπικό.
4. Τη μη καταβολή, άλλως την αναλογική μείωση, του τέλους επιτηδεύματος για το έτος 2020.
5. Τη διεύρυνση της δικηγορικής ύλης σε διαδικασίες προς διασφάλιση των εννόμων συμφερόντων των πολιτών, την ασφάλεια των συναλλαγών και την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών, όπως ιδίως:
– Η θεσμοθέτηση πιστοποιητικού βαρών σε εμπράγματες και ενοχικές διαδικασίες,
– Η αποδοχή κληρονομιών από δικηγόρους,
– Η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων ενώπιον Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, για αδικήματα που απειλείται ποινή φυλάκισης άνω των 3 ετών.
Προς τούτο συγκροτήθηκε Επιτροπή από Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων για την επεξεργασία και υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων.

3. ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Ολομέλεια προς διεκδίκηση της οικονομικής στήριξης του κλάδου, αφού υιοθέτησε την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής για το αίτημα συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, αποφάσισε επιπρόσθετα:

Α.  Την ανάδειξη του θέματος της μη στήριξης του δικηγορικού σώματος, κατά παράβαση και της αρχής της ισότητας, σε ευρωπαϊκούς φορείς και δη στην Επιτροπή Αναφοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  στην Επιτροπή Συλλογικών Παραπόνων του πρόσθετου πρωτοκόλλου του Ευρωπαϊκού και Κοινωνικού Χάρτη και στον Ευρωπαϊκό Δικηγορικό Σύλλογο (CCBE).
Β. Την έκδοση κοινού δελτίου τύπου με τους λοιπούς επιστημονικούς φορείς.
Γ. Τη συλλογή υπογραφών των Ελλήνων Δικηγόρων προς τον Πρωθυπουργό.
Δ.  Την αποστολή επιστολών από τους δικηγορικούς συλλόγους προς όλους τους βουλευτές της κάθε γεωγραφικής περιοχής καθώς και κοινής επιστολής στήριξης κοινωνικών και αυτοδιοικητικών φορέων κάθε νομού .
Ε. Την περαιτέρω δημοσιοποίηση  του θέματος με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως:
– η δημιουργία και προβολή ενημερωτικού σποτ  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .
– η αρθρογραφία σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Η Ολομέλεια θα συνέλθει σε νέα συνεδρίαση στην Αθήνα, την επόμενη Παρασκευή 29.5.2020, με φυσική παρουσία όλων των Προέδρων,  προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση, όπως θα έχει εξελιχθεί και  να καθορίσει την περαιτέρω διεκδικητική στάση της.  Στην περίπτωση δε, που μέχρι τότε,  δεν θα έχει καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση της αιτηθείσας συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, πριν τη συνεδρίαση, θα επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

4. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

Η Ολομέλεια  δηλώνει την κατηγορηματική θέση της ότι, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αλλά και την ασφάλεια των συναλλαγών,  η αυτοπρόσωπη έρευνα στα βιβλία υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων αποτελεί αποκλειστικό έργο των δικηγόρων και προς τούτο το Υπουργείο πρέπει να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες ώστε να αρθούν φαινόμενα αντιποίησης του δικηγορικού επαγγέλματος.

Μετά από συνεργασία με το Ελληνικό Κτηματολόγιο δρομολογήθηκε υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Δικηγορικών Συλλόγων – Κτηματολογίουκαι προβλέπεται συμφωνία με την εξαγγελθείσα χρονική στοχοθεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου, ότι:
– από 15.6.2020 θα ξεκινήσει η καταχώριση εγγραπτέων δικαιωμάτων, ηλεκτρονικά, στα κτηματολογικά φύλλα και
– από 15.9.2020 ο απομακρυσμένος έλεγχος τίτλων,ηλεκτρονικά,στα Κτηματολογικά γραφεία της χώρας.

5. ZHTHMATA ΕΦΚΑ

Η Ολομέλεια εμμένει στο αίτημά της για άμεση εκπλήρωση όλων των οικονομικών υποχρεώσεων του ΕΦΚΑ προς τους δικηγόρους, ιδίως την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών υγειονομικής περίθαλψης, την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών,  την άμεση εξόφληση των αμοιβών των συνεργαζόμενων δικηγόρων χωρίς κανένα συμψηφισμό σε όσους δεν οφείλουν ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους,  την επίσπευση της εκκαθάρισης των εισφορών ΕΦΚΑ 2019.

Επίσης, ζητά την παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του β σταδίου της ρύθμισης του ν. 4611/2019 μέχρι 31.12.2020. Σημειώνεται ότι, κατά μερική αποδοχή του αιτήματος αυτού, έχει προωθηθεί σχετική διάταξη  νόμου για παράταση της σχετικής προθεσμίας μέχρι 30.9.2020.

Περαιτέρω, ζητά   την αναστολή της καταβολής εισφορών στο ΕΤΕΑΕΠ μέχρι την οριστική διευθέτηση των ειδοποιητηρίων με τις σωστές εισφορές και τις εκπτώσεις στα πρότυπα αυτών του ΕΦΚΑ και την ενεργοποίηση της πλατφόρμας επιλογής ασφαλιστικών κατηγοριών ώστε να παρασχεθεί εκ νέου η δυνατότητα επιλογής, λόγω των νέων οικονομικών δεδομένων, χαμηλότερης ασφαλιστικής κλάσης για φέτος.

6. ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΜΟΙΒΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Η Ολομέλεια καλεί  το ΤΑΧΔΙΚ να ολοκληρώσει στο συντομότερο χρονικό διάστημα την εκκαθάριση των αμοιβών δικηγόρων από την παροχή υπηρεσιών νομικής βοήθειας και την άμεση καταβολή των εκκαθαρισθέντωναποζημιώσεωνστους δικαιούχους.

7. ΧΟΡΗΓΗΜΑ ΟΑΕΔ

Όπως είναι γνωστό, πάγιο αίτημα του δικηγορικού σώματος είναι η καταβολή του βοηθήματος ανεργίας από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, που αποτελείται από εισφορές που καταβάλλουν αποκλειστικά οι δικηγόροι από το 2011.

Η Ολομέλεια αποφάσισε να ζητήσει λογοδοσία για τη διαχείριση του ποσού αυτού από τον Διοικητή του ΕΦΚΑ για το ποσόν που δεν έχει αποδοθεί στον ΟΑΕΔ τόσα χρόνια.

8. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Η προστασία της πρώτης κατοικίας όπως κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει, αποτελεί μείζον κοινωνικό ζήτημα και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Με πρωτοβουλία του δικηγορικού σώματος έχει ήδη συσταθεί επιτροπής με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων, έτσι ώστε στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την εκπνοή της προστασίας (31.7.2020) να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην κατεύθυνση της ουσιαστικής βελτίωσης των ρυθμίσεων του Ν. 4605/2019, προκειμένου να υπάρξει ένα δίκαιο και λυσιτελές πλαίσιο προστασίας.

Περαιτέρω η Ολομέλεια ζητά να εκπροσωπηθεί θεσμικά το δικηγορικό σώμα στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για το νέο πτωχευτικό κώδικα και να μην πληροφορείται τα κυοφορούμενα σχέδια νόμου από διαρροές στον τύπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ