Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ολοταχώς για τις δεύτερες εκλογές!

Όλα δείχνουν ότι η χώρα μετά την 21η Μαΐου και τις εκλογές θα πορευτεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση, και στις 2 Ιουλίου θα έχουμε δεύτερες εκλογές, με ενισχυμένη αναλογική, και τότε, εκτός απροόπτου, θα προκύψει είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση είτε κυβέρνηση συνεργασίας δύο κομμάτων.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ


Όλα δείχνουν ότι δεν «βγαίνει» κανένα σενάριο εκλογικής συνεργασίας μετά τις πρώτες εκλογές…


Γιατί φτάνουμε σε αυτή την εκτίμηση. Διότι δεν βγαίνει κανένα σενάριο συνεργασίας από τις πρώτες εκλογές, που θυμίζουμε θα γίνουν με την απλή αναλογική. Αντιθέτως εξάγουμε τα εξής συμπεράσματα:

1) Η Νέα Δημοκρατία έχει ανακτήσει τη δημοσκοπική υπεροχή που είχε πριν από το δυστύχημα στα Τέμπη. Στην τελευταία δημοσκόπηση που έκανε η Marc η διαφορά φτάνει το 6%. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να συγκεντρώσει ένα μεγάλο νούμερο πάνω από το 35% με το οποίο θα μπορούσε από ισχυρή θέση να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας με ένα μικρότερο κόμμα. Αντιθέτως. θα μπορεί να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας με ένα μεν μικρότερο κόμμα που λόγω της απλής αναλογικής θα έχει πολλούς βουλευτές. Αυτό το σενάριο δεν το θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βλέποντας την ανάκαμψη του κόμματός του και τη δική του υπεροχή στην καταλληλόλητα για πρωθυπουργός επιλέγει να πάει σε δεύτερες εκλογές.

2) Το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης που καλλιεργεί ο Αλέξης Τσίπρας δεν βγαίνει. Γιατί δεν βγαίνει; Διότι το απορρίπτουν ο Νίκος Ανδρουλάκης, που θα πρέπει να είναι ο εταίρος σε μία τέτοια κυβέρνηση, και γιατί ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν δίνουν ψήφο ανοχής σε μια τέτοια κυβέρνηση. Όμως, υπάρχει και ένα πρακτικό ζήτημα. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για τέτοιου είδους κυβέρνηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα. Όσο και αν κάποιοι σύντροφοί του καλλιεργούν το σενάριο της κυβέρνησης των «ηττημένων», ο Αλέξης Τσίπρας το ξορκίζει. Αντιθέτως λέει ότι τα κόμματα της Αριστεράς (ΜέΡΑ25) και το ΚΚΕ πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, αν μετά τις πρώτες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτος και το ΠΑΣΟΚ ως τρίτο κόμμα μπορούν να κάνουν κυβέρνηση, αλλά θα χρειάζονται πέντε-έξι βουλευτές για να πάρουν ψήφο εμπιστοσύνης και στήριξη στη Βουλή. Το πρακτικό ζήτημα είναι ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία δημοσκόπηση που να βγάζει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα. Αντιθέτως, ούτε στα όρια του στατιστικού λάθους δεν βρίσκεται. Συνεπώς πρέπει να κάνει απίστευτο ντεμαράζ στην τελική στροφή προ των εκλογών το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να καταφέρει να είναι πρώτο.

εκλογές
Το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης που καλλιεργεί ο Αλέξης Τσίπρας δεν βρίσκει σύμφωνο τον Νίκο Ανδρουλάκη…

Μητσοτάκης πρωθυπουργός

Ο Νίκος Αλιβιζάτος, πρόσωπο που ακούστηκε ότι θα προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης για πρωθυπουργό, εφόσον πάει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους σχετικά με το ποιο πρόσωπο θα είναι πρωθυπουργός. Τόνισε πως αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιάσει πάνω από 35% κανείς δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει. Και αν δεν το πιάσει στις πρώτες εκλογές, είναι πολύ πιθανό να το κάνει στις δεύτερες, λέμε εμείς.

Ο κ. Αλιβιζάτος εκτίμησε ότι μπορεί να έχουμε απανωτές εκλογές. Συγκεκριμένα είπε: «Είμαι υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων όταν δεν υπάρχουν κραυγαλέες πλειοψηφίες. Αν ένα κόμμα πάρει πολύ κάτω από 40%, δεν δικαιούται να κυβερνήσει αυτοδυνάμως. Αν η ΝΔ πάρει γύρω στο 30% δεν θα έχει το ηθικό έρεισμα ο Μητσοτάκης να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, με πάνω από 35% κανείς δεν θα μπορεί να του αμφισβητήσει αυτό το δικαίωμα. Δεν αποκλείεται, γιατί το εκλογικό ημερολόγιο ευνοεί κάτι τέτοιο. Έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο και ευρωεκλογές του χρόνου τον Μάιο. Δεν αποκλείεται να δούμε κάποιο σχήμα που να λέει, ας μεταθέσουμε την τιτανομαχία για τότε και μέχρι τότε βάζουμε έναν πρωθυπουργό-θύμα, να κυβερνήσει για τις τρέχουσες υποθέσεις. Γιατί με τη νοοτροπία που επικρατεί στην Ελλάδα, θύμα θα είναι. Φοβάμαι ότι μια προσωπικότητα σαν τον Ντράγκι, που τράβηξε το πολιτικό σύστημα στην Ιταλία, στην Ελλάδα δεν υπάρχει, δυσκολεύομαι να τη βρω. Ο Μόντι ήταν πιο πολύ στον ρόλο του θύματος. Χρησιμοποιώ τη λέξη θύμα, όταν είναι όλοι στην κυβέρνηση. Έχω στο μυαλό μου την κυβέρνηση Ζολώτα του 1989-90. Ο Ανδρουλάκης νομίζω σκέφτεται το εξής: θα πάω με το πρώτο κόμμα και θα διαπραγματευτώ ανάλογα με την ισχύ μου. Δεν μπορεί να επιμείνει για τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, αν αυτό έχει 149 βουλευτές. Όπως το 2015, πώς θα έλεγε ο Καμμένος στον Τσίπρα “δεν θα είσαι εσύ πρωθυπουργός”; Θα ήταν γελοίο».

εκλογές
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με νέους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ξάνθη.

Τα ρέστα του

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπαιξε τα ρέστα του στην παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, όπου έκανε λόγο για σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς την επόμενη τετραετία. Συγκεκριμένα:

1) Αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% θα δουν οι εργαζόμενοι, στην τετραετία 2023-2027. Σταδιακά από τα 1.170 ευρώ ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1.500. Δηλαδή έως τρεις μισθούς περισσότεροι από σήμερα τον χρόνο.

2) Αύξηση και στον κατώτατο μισθό, από τα 780 ευρώ σήμερα στα 950 ευρώ έως το 2027. Η αύξηση θα γίνει σταδιακά, αλλά φτάνει και ξεπερνά το 23%. Δηλαδή επιπλέον τρεις μισθούς τον χρόνο.

3) Αύξηση (έως και τρία επιδόματα επιπλέον τον χρόνο), που θα λαμβάνουν παράλληλα αυτομάτως και εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων (π.χ. ανεργίας κ.λπ.), τα οποία συνδέονται άμεσα με τον κατώτατο μισθό.

4) Αύξηση κατά 8% που θα λάβουν για πρώτη φορά και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όπως και όσοι λαμβάνουν τα αναπηρικά επιδόματα. Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε ένα επιπλέον μηνιάτικο τον χρόνο. Στο εξής, θα δίδεται αύξηση κάθε χρόνο στα επιδόματα αυτά.

5) Μείωση της ανεργίας, που θα πέφτει και άλλο σταδιακά, φτάνοντας στο 8% το 2027 όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Αυτό σημαίνει πραγματική αύξηση εισοδημάτων για τουλάχιστον 300.000 ανέργους (επιδοτούμενους ή μη) που σήμερα φτάνουν στο 11,4% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

6) Νέα μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στον ιδιωτικό τομέα, όπου:

– Όσοι αμείβονται με μισθούς 800 και 900 ευρώ, θα ωφεληθούν σταδιακά από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 180 ευρώ έως τις αρχές του 2027.

– Οι μισθωτοί από 1.000 ευρώ και άνω θα δουν αύξηση από την αυτόματη επαναφορά των τριετιών (αύξηση μισθού 10% ανά τριετία). Αυτό προβλέπεται να ισχύσει αυτόματα μόλις η ανεργία στη χώρα πέσει κάτω από 10%. Για κάθε τριετία που θα συμπληρώνει εργαζόμενος δηλαδή, κερδίζει το 70%-80% ενός μηνιάτικου. Αυτό προβλέπεται να συμβεί το 2025, καθώς η ανεργία θα πέφτει έτι περαιτέρω προς το 8% έως το 2027. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι αυξήσεις περίπου δύο μισθών τον χρόνο για τους δικαιούχους.

– Οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων θα δουν αυξήσεις αποδοχών το 2024 από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις, που θα σημάνουν τήρηση των υποχρεώσεων για υπερωρίες, δώρα, άδειες, επιδόματα κ.λπ.

– Στον δημόσιο τομέα: αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση του μισθολογίου τους από 1/1/2024.

– Στις συντάξεις: ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέα αύξηση 3%-4% από 1/1/2024. Αντιστοιχεί σε περίπου μισή σύνταξη επιπλέον κάθε χρόνο.

– Για ελεύθερους επαγγελματίες: μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025 (με άμεσο όφελος 100-130 ευρώ) και κατά 30% το 2026, μέχρι την πλήρη κατάργησή του το 2027, με όφελος 400 ως 1.000 ευρώ

– Για αγρότες: Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αύξησή τους κατά 60.000 έως το 2027.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για μειώσεις φόρων, άμεσες ή έμμεσες. Συγκεκριμένα:

1) αύξηση από 1/1/2024 του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά. Το όφελος φτάνει στα 90 ευρώ για 1 παιδί ή στα 220 για 2 ή περισσότερα παιδιά

2) μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025

3) μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%

4) μείωση 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών

Τέλος ο πρωθυπουργός προέβλεψε:

1) Ρυθμό Ανάπτυξης 3%, διπλάσιο της ΕΕ 3%.

2) Διπλάσιες δημόσιες επενδύσεις και αύξηση συνολικά επενδύσεων κατά 70%.

3) Μείωση δημόσιου χρέους στο 140% του ΑΕΠ το 2027 και στο 120% το 2030.

4) Επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.

5) Αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και 70% έως το 2030.

6) 12μηνη τουριστική περίοδο και δημόσια έσοδα από τον τουρισμό που θα φθάσουν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

7) Αύξηση μεριδίου μεταποίησης στο 15% του ΑΕΠ με την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

8) Η Ελλάδα θα φτάσει μεταξύ των 10 καλύτερων χωρών παγκοσμίως στην εφοδιαστική αλυσίδα/logistics.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θάνος Πλεύρης για επίθεση στα Πετράλωνα: «Έβαλε τα κλάματα ο 8χρονος γιος μου»

Εξώδικο Γεωργιάδη στον Τσίπρα για συκοφαντία

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ