Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Ομιλία κ. Ανδρέα Σιάμισιη στο «4ο Ενεργειακό Συμπόσιο» του ΗΑΕΕ

Δυναμική παρουσία στους τομείς του Φυσικού Αερίου και της Ηλεκτρικής Ενέργειας, αλλά και σημαντική αύξηση του χαρτοφυλακίου σε έργα ΑΠΕ, περιλαμβάνονται στην στρατηγική που υλοποιεί ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στο πλαίσιο του ενεργειακού του μετασχηματισμού και της μετεξέλιξής του από μια καθαρά πετρελαϊκή εταιρεία σε έναν μεγάλο ενεργειακό Όμιλο, όπως επεσήμανε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής Οικονομικών του Ομίλου ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης, κατά την ομιλία στο «4ο Ετήσιο Ενεργειακό Συμπόσιο» που διοργανώνει το ΗΑΕΕ – (Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία), από τις 6 έως τις 8 Μαΐου στην Αθήνα.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης, έως σήμερα σχεδόν το 90% των εσόδων του Ομίλου και του επενδεδυμένου κεφαλαίου αφορά σε δραστηριότητες που σχετίζονται αποκλειστικά με τη παραγωγή και εμπορία υγρών καυσίμων. «Η διαφοροποίησή μας από αυτό το μοντέλο και η αύξηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εκτός υγρών καυσίμων, εξυπηρετεί αρχικά την στρατηγική διαφοροποίησης σε επιχειρηματικές δραστηριότητες με διαφορετικό προφίλ χρηματοοικονομικού κινδύνου (διαχείριση επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου) αλλά και την  ενεργειακή μετεξέλιξη προς ένα πιο πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και πιο καθαρές πηγές ενέργειας για το μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ τόνισε ότι ο Όμιλος «διατηρεί μεγάλες φιλοδοξίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», όπου σήμερα διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων 400ΜW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης – εκ των οποίων 26 MW ήδη σε λειτουργία – και έχει θέσει ως ενδιάμεσο στόχο εγκατεστημένης ισχύος τα 300 MW -κυρίως από φωτοβολταϊκά και αιολική ενέργεια- μέσω της ανάπτυξης του ήδη υφιστάμενου χαρτοφυλακίου του, αλλά και των στοχευμένων εξαγορών.

 

Αναφερόμενος στην αγορά Φυσικού Αερίου, ο κ. Σιάμισιης την χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική για τον Όμιλο ΕΛΠΕ. «Παρακολουθούμε πολύ στενά την διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, διότι σε κάθε περίπτωση την θεωρούμε ως έναν καταλύτη που προσδίδει αξία στην συμμετοχή που έχουμε στην εταιρεία σε ποσοστό 35%», είπε ο κ. Σιάμισιης και πρόσθεσε ότι πάρα τα οποία προβλήματα, η διάσπασή της σε δύο διαφορετικές μονάδες, στο εμπορικό κομμάτι και στο κομμάτι δραστηριότητας περιφερειακών / τοπικών υποδομών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς αποτελούν επιχειρηματικά αλλά και θεσμικά διαφορετικές δραστηριότητες.  Σημείωσε δε, ότι ο Όμιλος ΕΛΠΕ ενδιαφέρεται για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ-Εμπορίας, που αναμένεται να ξεκινήσει πρώτη.

Ερωτηθείς από τον Πρόεδρο του HAEE Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και το θεσμικό πλαίσιο που τη διέπει, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΠΕ υποστήριξε ότι η εξέλιξη της συγκεκριμένης  αγοράς δεν ήταν η αναμενόμενη. Ως αιτίες ανέφερε την πτώση της ζήτησης εξαιτίας της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, αλλά και το καθυστερημένο και σε πολλές περιπτώσεις ακατάλληλο πλαίσιο, το οποίο -όπως τόνισε- προσπάθησε να στηρίξει ένα μοντέλο αγοράς το οποίο δεν συνάδει με μια απελευθερωμένη αγορά.  Σημείωσε δε, ότι ενώ τα τελευταία χρόνια πολλοί ελληνικοί και ξένοι όμιλοι επένδυσαν σημαντικά ποσά στην Ελληνική αγορά ενεργείας σαν ανεξάρτητοι παραγωγοί, τα οικονομικά αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα και χωρίς υποστήριξη από τις μητρικές τους εταιρίες πιθανόν να μην ήταν σε θέση να επιβιώσουν. «Μαζί με τους συνεργάτες μας στην ELPEDISON, παρακολουθούμε τις εξελίξεις από πολύ κοντά και θα αποφασίσουμε αναλόγως τα επόμενα βήματά μας.  Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε επιχειρηματικούς κινδύνους και το έχουμε αποδείξει επανειλημμένα, αλλά οφείλουμε να προστατεύσουμε τους μετόχους μας από δυσλειτουργίες λόγω ανεπαρκούς θεσμικού πλαισίου», σχολίασε o Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής Οικονομικών του Ομίλου ΕΛΠΕ.

 

Σε ερώτηση, εάν θεωρεί ότι η ΔΕΗ θέτει έναν συστημικό κίνδυνο για την Ελληνική οικονομία, ο κ. Σιάμισιης απάντησε ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αγοράς ενέργειας και, συνεπώς, λόγω του μεγέθους της και της υλοποίησης του θεσμικού πλαισίου, οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζει επηρεάζουν τη λειτουργία ολόκληρης της αγοράς. Αυτό ισχύει όχι τόσο από την οπτική γωνία της συμβατικής ασφάλειας εφοδιασμού αλλά και από τις ευκαιρία για ανάπτυξη και μετάβαση σε νέες μορφές ενέργειας. «Μια λύση για τη ΔΕΗ δεν μπορεί να είναι χωρίς κόστος. Το ζήτημα είναι  ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό στο τέλος της μέρας και πώς αυτή η τάση θα αντιστραφεί με εύλογο τρόπο. Όσο ταχύτερα συμφωνηθεί και υλοποιηθεί μια λύση, όσο επώδυνη ή δύσκολη και αν είναι, τόσο ταχύτερα η αγορά θα αρχίσει να ομαλοποιείται και η ίδια η ΔΕΗ θα αρχίσει να αποτελεί ευκαιρία και όχι κίνδυνο», επεσήμανε με έμφαση ο κ. Σιάμισιης.

Αναφερόμενος τέλος στην πρόσφατη, ανεπιτυχή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου υποστήριξε ότι «η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε, για λόγους που σχετίζονται με συγκεκριμένες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, αλλά και πιθανόν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των πωλητών και των ενδιαφερομένων αγοραστών σε θέματα που αφορούν την συναλλαγή και όχι την εταιρία και είναι πέρα από τον έλεγχό μας».

«Αντίθετα, η εικόνα που διαμορφώθηκε για την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ είναι ότι πρόκειται για μία πολύ ισχυρή εταιρεία και με τις κατάλληλες συνθήκες αποτελεί εξαιρετική επιλογή για ένα διεθνές ενεργειακό χαρτοφυλάκιο. Η επιχειρηματική θέση του Ομίλου και το επίπεδο του στελεχιακού δυναμικού αναδείχθηκαν σαν δύο ισχυρά συγκριτικά μας στοιχεία, με τα οποία οποιαδήποτε επιχειρηματική συνεργασία θα μπορούσε να ωφεληθεί σημαντικά», κατέληξε στις δηλώσεις του ο  κ. Σιάμισιης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ