Η παραίτηση του Σταύρου Κοντονή από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος το πρωί της Πέμπτης (μιλώντας στον ΑΝΤ1) άναψε φωτιές στην Κουμουνδούρου, που όσο περνούν οι μέρες φέρνουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ρεπορτάζ ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑ∆ΗΣ
Η Κουμουνδούρου φλέγεται! Το… ζαβαρακατρανέμια του Κοντονή και τα πυρά από την εσωκομματική αντιπολίτευση!
Συγκεκριμένα, όπως υποστήριξε ο Σταύρος Κοντονής: «∆ιαφωνούσα με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση. Εγώ είχα εκφράσει τη διαφωνία μου και είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (του ΣΥΡΙΖΑ), καθώς ορισμένες παράμετροί του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις, όπως για τη Χρυσή Αυγή». ∆ηλώσεις που αφήνουν σαφείς αιχμές όχι μόνον για τις αλλαγές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα σε σχέση με τη δίκη της Χρυσής Αυγής (τονίζοντας πως λίγο πριν αντικατασταθεί στο υπ. ∆ικαιοσύνης από τον Μιχάλη Καλογήρου είχε εκφράσει τη διαφωνία του για τον Ποινικό Κώδικα), αλλά και που δημιουργούν ένα… μείζον ηθικό θέμα για την ίδια την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ευθείες βολές
Θέμα που δύσκολα θα ξεπεράσει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς πολλοί πλέον τον «κατηγορούν» ευθέως για απύθμενη υποκρισία, όταν, την περασμένη Τετάρτη έξω από το Εφετείο ζητούσε την καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής, ενώ, ως πρωθυπουργός φρόντιζε να «πέσουν στα μαλακά».
Στο ερώτημα, γιατί ο Κοντονής αντιδρά τώρα τόσο έντονα, η απάντηση ίσως και να είναι απλή! Αντικαταστάθηκε από υπουργός, δεν εξελέγη βουλευτής και δεν αξιοποιήθηκε σε κάποιο σημαντικό κομματικό «πόστο». Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν μια δικαιολογία για το γιατί θυμήθηκε έτσι όψιμα τις «ανησυχίες» του και άναψε το φιτίλι! Κάποιοι ίσως γνωρίζουν περισσότερα…
Και αν ο Σταύρος Κοντονής αποτελεί ήδη παρελθόν για τον ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που οι δηλώσεις του υιοθετήθηκαν από τη Νέα ∆ημοκρατία, ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει τώρα και τον πρώην υπουργό ∆ικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, που έσπευσε να συμφωνήσει με όσα δήλωσε ο Κοντονής αναφορικά με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και πρόσθεσε ότι κάποιες ρυθμίσεις του είναι «προβληματικές και άστοχες».
Όλα αυτά δεν μπορούν παρά να ενταχθούν στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης εσωκομματικής μουρμούρας που στρέφεται αφενός στις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τη διεύρυνσή του εν όψει του Συνεδρίου, μιας αντίδρασης που επικεντρώνεται στην επιχειρούμενη αλλοίωση του αριστερού χαρακτήρα του κόμματος, αλλά και στις πρακτικές της ομάδας των προεδρικών που ζητούν πειθαρχικά και διαγραφές για όσους εκφράζουν διαφωνίες και ενστάσεις για την επιλογή να μετατοπιστεί ιδεολογικά και προγραμματικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κεντροαριστερά.
Επίθεση
Οι προεδρικοί, με αιχμή του δόρατος τον Παύλο Πολάκη που έχει αναλάβει τον ρόλο παιδονόμου στην Κουμουνδούρου, έχουν εξαπολύσει μία πρωτοφανή επίθεση μετά από τη δημοσιοποίηση της ιδεολογικής πλατφόρμας του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος και δίνει το στίγμα τόσο για το πώς πρέπει να πολιτευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για το πώς να τοποθετηθεί ιδεολογικά, για την τοποθέτηση της «ομπρέλας» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο δρόμο προς το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι πάντα εξαιρετικά προσεκτικός στις εκφράσεις που χρησιμοποιεί και στην κριτική του, εντούτοις, όλες οι τελευταίες δηλώσεις του με αποκορύφωμα την τελευταία συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» όπου μιλά για «αρχηγικό κόμμα – που άλλωστε δεν είναι και στις προθέσεις του Αλέξη – είναι στα αζήτητα της Ιστορίας», τονίζοντας –σε άλλο σημείο- ότι «στον χώρο μας η προσωπολατρία δεν βρίσκει γόνιμο έδαφος», έχουν εξοργίσει την προεδρική πλευρά. ∆εν είναι λίγοι αυτοί που ζήτησαν από τον Τσίπρα να …οδηγήσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε ένα πειθαρχικό συμβούλιο απολογούμενο για τις δηλώσεις του.
Μία πρόθεση η οποία πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολιτευτική ομπρέλα, η οποία αποτελείται από τους «53», συν τους «βασικούς μετόχους» Βούτση, Φίλη, Σκουρλέτη αλλά και την ομάδα του ∆ημήτρη Βίτσα, αναγκάζοντας τελικά τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει πίσω την πρόταση για τετραμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο αντιπροτείνοντας μία ηπιότερη λύση με τον ∆ημήτρη Τζανακόπουλο και την Ολγα Γεροβασίλη – ως γραμματείς του κόμματος και της Κ.Ο.- να αναλαμβάνουν να καλούν σε εξηγήσεις όποιο στέλεχος θεωρείται ότι βγαίνει εκτός γραμμής.
Οι δύο γραμματείς θα μπορούν να εισηγούνται και πιθανές κυρώσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να εγκρίνονται από το Πολιτικό Συμβούλιο.
H απόφαση αυτή αποτυπώθηκε επί λέξει: «Η φθορά της κυβέρνησης, η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και οι κοινωνικοί αγώνες που αναπτύσσονται αποτελούν επιπρόσθετους λόγους για να διαφυλάξουμε την ενιαία έκφραση και υποστήριξη των συλλογικών μας αποφάσεων. Οι κοινοί κανόνες και οι σαφείς διαδικασίες αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις προς αυτό τον σκοπό. Αυτό το πλαίσιο που ορίζουν οι συλλογικές μας αποφάσεις πρέπει να τηρείται από όλους/ες ενώ τη σχετική ευθύνη για την εφαρμογή των σχετικών κανόνων αναλαμβάνουν ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».
Εσωστρέφεια
Πάντως, όλη αυτή η καταστροφική εσωστρέφεια, οι διαχωρισμοί και κομματικοί μηχανισμοί και οι δημόσιες αντεγκλήσεις των στελεχών του κόμματος που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ολοένα και συχνότερα εν όψει του συνεδρίου, συγκροτούν την πλέον αρνητική εικόνα για το κόμμα και την προοδευτική παράταξη που αντί να αντιμετωπίζει την κυβέρνηση, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εαυτό της!
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεοδωρικάκος: Nα ανασκευάσουν «Αυγή» και ΣΥΡΙΖΑ
Ι.Βαρβιτσιώτης για Χρυσή Αυγή: Απόφαση σταθμός στα δικαστικά χρονικά και την ελληνική ιστορία