Έντονο προβληματισμό προκάλεσαν οι αναφορές του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα σχετικά με τον πονοκέφαλο που έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση η κρίση στο προσφυγικό ζήτημα, με τη χώρα μας να πληρώνει για ακόμη μια φορά τα … σπασμένα!
Ειδικότερα, μιλώντας στην σημερινή Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε, αποκάλυψε πως
«δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας»
ενώ παραδέχτηκε την καθυστέρηση του κρατικού μηχανισμού λέγοντας πως περίμεναν την προσφυγική κρίση ένα μήνα αργότερα»..
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, έκανε λόγο για κλείσιμο της Ειδομένης και ότι πλέον αναμένεται να δημιουργηθούν επιπλέον 15.000 νέες θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας.
«Πέρασαν 850.000 άνθρωποι και η κοινωνία με εξαίρεση την Ειδομένη, κάποια νησιά και δυο τρεις περιοχές στην Αθήνα δεν πήρε… είδηση».
ενώ περιέγραψε ότι «μέσα σε πολύ μικρό χρόνο πρέπει να στήσουμε χιλιάδες θέσεις πολύ προσωρινής διαμονής. Στο Ελληνικό δεν είναι οι συνθήκες που θέλουμε, αλλά η άλλη λύση είναι άλλες πλατείες».
Σημείωσε μάλιστα, ότι χτίζονται 10.000 θέσεις την εβδομάδα, ενώ ερωτηθείς εάν «Πάμε καλά;», τόνισε ότι «θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα».
Τέλος, ο κ. Μουζάλας προανήγγειλε ότι στην Ευρώπη θα υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση επί του θέματος «λες και είμαστε Σομαλία», ενώ διευκρίνισε ότι “Θέλουμε τα χρήματα που θα δοθούν να δίνονται με τρόπο που να βοηθούν το εθνικό σχεδιασμό”, όπως είπε και επέμεινε ότι το καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μετατρέψει την αλληλεγγύη σε κίνημα προτού ξεθωριάσει, υπερασπιζόμενος παράλληλα την πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια στην οποία «ανταποκριθήκαμε χωρίς απώλειες», όπως υπογράμμισε.
Περίπου 50.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό
Την ίδια ώρα σε «αποθήκη» ψυχών έχει μετατραπεί η χώρα αφού μέχρι στιγμής υπολογίζεται πως διαμένουν περίπου 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε νησιά του Αιγαίου, Πειραιά, Ειδομένη και άλλα σημεία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνηυ Αυγερινού. «Είναι μία καθαρά ανθρωπιστική κρίση, ίσως η μεγαλύτερη στην Ευρώπη διαχρονικά, και πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία», τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στο Mega.
Παράλληλα, ο κ. Αυγερινός καθησύχασε για το ενδεχόμενο εκδήλωσης επιδημιών, τονίζοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης εν τη γενέσει οποιουδήποτε τέτοιου φαινομένου. «Εχουμε την ικανότητα, έχουμε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, έχουμε όλα τα μέσα, έγκαιρα να προλάβουμε αυτές τις πιθανές πανδημίες ή εξάρσεις κάποιων τοπικών μεταδοτικών νόσων», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η Θεανώ Φωτίου υπολογίζει σε περίπου 32.000 τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, επικαλούμενη τα επίσημα δεδομένα που έχει η διυπουργική επιτροπή που διαχειρίζεται το προσφυγικό.
Όμως η κα Χριστοδουλοπούλου δηλώνει υπερήφανη…
Περήφανη για την κυβέρνηση δήλωσε η Τασία Χριστοδουλοπούλου σχετικά με το θέμα του προσφυγικού.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, δεν έκανε καμία αυτοκριτική για την κυβέρνηση, ούτε για τον εαυτό της, σχετικά με το έργο που πραγματοποίησε ως Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής λέγοντας ότι «δεν απολογούμαστε στους υμνητές της βαρβαρότητας» και όπως τόνισε μεταξύ άλλων «οι επικριτές μας εξυπηρετούν σκοπιμότητες και ψαρεύουν στα θολά νερά της μισαλλοδοξίας».
Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης, να καταργήσει τα κέντρα κράτησης όπως η Αμυγδαλέζα απάντησε ότι «καλώς αδειάσαμε τα κέντρα κράτησης, γιατί έπρεπε να τηρήσουμε τη διεθνή νομιμότητα και τους δικούς μας νόμους, που δεν επιτρέπουν την παραμονή σε αυτά διαφόρων κατηγοριών ανθρώπων, που είχαν βρεθεί αρχικά εκεί, όπως ασυνόδευτοι ανήλικοι, αιτούντες άσυλο, χρήζοντες βοήθειας».
Εν συνεχεία, έκανε επίσης αυστηρή κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι «παραβίαζαν τη διεθνή νομιμότητα και δεν σέβονταν τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα» και κατέληξε πως«Το κράτος είναι υποχρεωμένο να δώσει καθεστώς ανοχής στους μετανάστες, όταν αυτοί δεν μπορούν να απελαθούν»
Διαβάστε επίσης: Σόιμπλε: Η προσφυγική κρίση και το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα δεν πρέπει να μπλέκονται.