Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Οπαδική βία – 18χρονος: «Φοβήθηκα ότι θα έχω συνέπειες εάν δεν κάνω αυτό που µου είπαν»

Υπό καθεστώς απειλής και φόβου, εξαιτίας του τύπου που φορούσε full face, έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά ο 31χρονος αρχιφύλακας Γιώργος Λυγγερίδης, ο νεαρός 18χρονος κατηγορούμενος, φίλαθλος του Ολυμπιακού, ο οποίος συνελήφθη και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του στην ανακρίτρια Πειραιά την περασμένη Πέμπτη.

Των ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ, ΤΖΕΝΗΣ ΜΑΡΚΟΥ


• Η απολογία του 18χρονου φιλάθλου του Ολυμπιακού για τα επεισόδια στου Ρέντη
• Το κατηγορητήριο-κόλαφος και οι φόβοι για τη ζωή του


Κατά τη διάρκεια της πολύωρης παρουσίας του στα δικαστικά γραφεία ο Ν.Γ. (τα πλήρη στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδος) είπε τη δική του αλήθεια, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε σκοπό να τραυματίσει τον αστυνομικό καθώς δεν είχε ξαναπιάσει ναυτική φωτοβολίδα στα χέρια του! Επεσήμανε, δε, ότι ναι μεν είναι (από μικρή ηλικία) φίλαθλος του Ολυμπιακού, αλλά ότι δεν είναι οργανωμένος οπαδός και δεν έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε παρόμοια επεισόδια. Ενώπιον της ανακρίτριας επίσης επεσήμανε ότι δεν είναι σίγουρος ότι η δική του φωτοβολίδα ήταν εκείνη που τραυμάτισε τον αστυνομικό, ενώ, όπως και προανακριτικά, διευκρίνισε ότι δεν ήθελε να κάνει κακό σε κανέναν.

«Φοβήθηκα»

«Εκείνη την ημέρα πήγα με το αμάξι του πατέρα μου στο γήπεδο με τον αδελφό μου και τρεις φίλους μου, δεν είχα ιδέα ότι θα γίνουν επεισόδια. Κάποια στιγμή άνοιξε η πόρτα και γύρω στα 100 άτομα βγήκαν έξω και από περιέργεια βγήκα κι εγώ», ήταν τα πρώτα λόγια που είπε απολογούμενος, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στον συνδεσμίτη με το full face ο οποίος ήδη αναζητείται από τις Αρχές. «…Μου έδωσε μια φωτοβολίδα και μου εξήγησε πώς λειτουργεί. Εγώ δεν είχα πιάσει ξανά ναυτική φωτοβολίδα στα χέρια μου και δεν ήξερα πώς δουλεύει. Πήρα τη φωτοβολίδα φοβούμενος ότι θα έχω συνέπειες εάν δεν έκανα αυτό που μου είπαν».

Ακολούθως ο 18χρονος ισχυρίστηκε ότι εκείνη τη στιγμή είδε διάφορες φωτοβολίδες να πετάγονται και προσπάθησε και εκείνος να πετάξει και τη δική του προς τον ουρανό.

70 μέτρα

«Απείχα σχεδόν 70 μέτρα από τους αστυνομικούς, δεν στόχευσα τον αστυνομικό, αλλά προς τα πάνω. Επειδή δεν ήξερα να χρησιμοποιώ τη φωτοβολίδα ‘‘κλώτσησε’’ και έπεσε στα δύο μέτρα μπροστά μου και εκτροχιάστηκε και κατευθύνθηκε προς το μέρος που ήταν ο αστυνομικός. Η φωτοβολίδα έκανε γκελ μπροστά μου και την είδα να πηγαίνει προς τον αστυνομικό. Εκείνη την ώρα είδα να πηγαίνει κι άλλη φωτοβολίδα προς τον αστυνομικό, συνεπώς δεν είμαι σίγουρος εάν η δική μου φωτοβολίδα που ήταν πορτοκαλί χρώματος ήταν αυτή που τραυμάτισε τον αστυνομικό. Αυτό το έχει καταθέσει και κοπέλα μου», επεσήμανε και προσέθεσε: «Φοβήθηκα πολύ, τα έχασα και γύρισα στο γήπεδο να ενημερώσω τον αδελφό μου και έναν φίλο μου. Δεν σημάδεψα τον αστυνομικό και δεν ήθελα να του κάνω κακό. Προσπάθησα να ρίξω τη φωτοβολίδα στον ουρανό όπως και οι άλλοι. Εάν ο αστυνομικός τραυματίστηκε από μένα ζητώ συγγνώμη από αυτόν και την οικογένειά του και να πω ότι σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να κάνω κακό σε κανέναν. Δεν είμαι οργανωμένος οπαδός, δεν ήξερα ότι θα γίνουν επεισόδια και μετανιώνω που άθελά μου ενεπλάκην στα επεισόδια χωρίς να το καταλάβω».

18χρονος

Κατηγορητήριο

Από την άλλη πλευρά, άκρως αποκαλυπτικά για τα επεισόδια τα οποία έλαβαν χώρα έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη», όπου διεξαγόταν ο αγώνας βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, είναι τα όσα καταγράφονται στο κατηγορητήριο που συνέταξαν οι δικαστικές Αρχές σε βάρος του 18χρονου. Σε αυτό αποκαλύπτεται ότι 200-250 οπαδοί του Ολυμπιακού, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες full face, εξαπέλυσαν «σφοδρές, απρόκλητες επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών της Α-535 διμοιρίας ΥΑΤ που βρισκόταν στο σημείο, επί της συμβολής των οδών Αλ. Παπαδιαμάντη και Αγγ. Σικελιανού και εκσφενδόνιζαν εναντίον τους αυτοσχέδιους μηχανισμούς μολότοφ, φωτοβολίδες χειρός, φωτοβολίδες ευθείας βολής (ναυτικές), πέτρες και άλλα αντικείμενα τα οποία εύρισκαν στον περιβάλλοντα χώρο και ήταν πρόσφορα για επίθεση».
Σε ό,τι αφορά τον 18χρονο, οι δικαστικές Αρχές εκτιμούν ότι είχε αποφασίσει να τελέσει το κακούργημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του αστυνομικού. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι «…σκόπευσε και εκτόξευσε από απόσταση 20 μέτρων μια ναυτική φωτοβολίδα σε ευθεία βολή σε βάρος του αρχιφύλακα Γεώργιου Λυγγερίδη, μέλους της ως άνω διμοιρίας, προκειμένου να τον τραυματίσει θανάσιμα, με αποτέλεσμα να τον πλήξει σε καίρια σημεία του σώματός του προκαλώντας σοβαρό τραυματισμό».

18χρονος

«Κωματώδης κατάσταση»

Στο κατηγορητήριο καταγράφεται με ανατριχιαστικό τρόπο το γεγονός ότι η φωτοβολίδα σφηνώθηκε στο αριστερό πόδι του άτυχου αρχιφύλακα, το οποίο εντέλει ακρωτηριάστηκε. «…Η φωτοβολίδα σφηνώθηκε στον αριστερό του μηρό και εξερράγη μέσα στο πόδι του, προκαλώντας του ακατάσχετη αιμορραγία, υπέστη δε αιμάτωμα περιτραυματικά μηροβουβωνικής πτυχής ΑΡ με επέκταση στο όσχεο, έγκαυμα περιτραυματικά και υποδόριο εμφύσημα. Συνέπεια των ανωτέρω ο ως άνω αστυνομικός διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Νικαίας με αιμοδυναμική αστάθεια, σε κωματώδη κατάσταση, χωρίς φωτοκινητικό αντανακλαστικό, όπου διασωληνώθηκε επειγόντως και υποβλήθηκε σε χειρουργική διερεύνηση του τραύματος. Διαπιστώθηκε κυλινδρική βολίδα σφηνωμένη επί μηριαίον οστούν διαμέτρου 5Χ2,5 εκ. και άλλα μεταλλικά θραύσματα, τα οποία αφαιρέθηκαν και διαπιστώθηκε επίσης εκρηκτική κάκωση επί πολύς μηριαίας αρτηρίας και φλέβας, καταστροφή μυών, απολίνωση αγγείων, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του ως άνω νοσοκομείου διασωληνωμένος για συνέχιση της νοσηλείας σε καταστολή και μηχανικό αερισμό, υποστηριζόμενος αιμοδυναμικά με σταδιακά μειούμενες δόσεις αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων, με διάχυτη αιμορραγική διάθεση στο τραύμα του μηρού, λόγω διαταραχών πηκτικότητας και με εξωνεφρική αιμοκάθαρση, όπου υποβλήθηκε και σε ακρωτηριασμό αριστερού κάτω άκρου λόγω ισχαιμίας σε κρίσιμη για τη ζωή του κατάσταση».
Μάλιστα το κατηγορητήριο καταλήγει ότι ο 18χρονος επεδίωκε «λόγω του μέσου που χρησιμοποίησε και του τρόπου που τέλεσε την πράξη» να σκοτώσει τον αρχιφύλακα, ωστόσο η πράξη του δεν ολοκληρώθηκε «από αίτια εξωτερικά και για λόγους ανεξάρτητους από τη βούλησή του, καθόσον παρασχέθηκε εγκαίρως ιατρική περίθαλψη».


Ο δικηγόρος

Μιλώντας στην «Μ» ο νομικός συμπαραστάτης του 18χρονου, ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας, επεσήμανε: «Ο εντολέας μου έχει ήδη απολογηθεί ενώπιον των ελληνικών Αρχών και συμβάλλει με ό,τι μέσα διαθέτει να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Ευθύς εξαρχής μίλησε με απόλυτη ειλικρίνεια, κατέθεσε όσα γνώριζε προκειμένου να διευκολύνει όσο περισσότερο μπορεί στη διαλεύκανση της υποθέσεως. Ο 18χρονος στην απολογία του περιέγραψε με λεπτομέρειες το πώς διαδραματίστηκαν τα γεγονότα εκείνα τα μοιραία δευτερόλεπτα και αποκάλυψε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να στοχεύσει προς τον αστυνομικό, ούτε να προκληθεί σε αυτόν το οτιδήποτε. Ισχυρίζεται ότι δεν είχε ανθρωποκτόνο δόλο, διότι δεν σημάδεψε τον αστυνομικό, αλλά η φωτοβολίδα πρώτα χτύπησε στο έδαφος στα δύο μέτρα μπροστά του, αναπήδησε και κατέληξε στο μέρος του αστυνομικού στα 70 μέτρα περίπου.

Επίσης ανέφερε ότι είδε ταυτόχρονα με τη φωτοβολίδα που εκείνος πέταξε και άλλη μία να προσγειώνεται προς το μέρος του αστυνομικού. Ο 18χρονος από την πρώτη στιγμή απολογήθηκε και ζήτησε ειλικρινή συγγνώμη από τον αστυνομικό και την οικογένεια του στην περίπτωση που όντως τον τραυμάτισε εκείνος και όχι κάποια από τις άλλες φωτοβολίδες που πήγαν προς το μέρος του την ίδια ώρα. Περιμένουμε τα πορίσματα των ερευνών. Και εύχομαι και εγώ να πάει προς το καλύτερο η υγεία του αστυνομικού».

18χρονος


Οι αποκαλύψεις και οι απειλές

Πρόθυμος να αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα για τα όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», και κυρίως για το ποιοι υποκίνησαν τα επεισόδια σε βάρος των αστυνομικών, είναι -κατά πληροφορίες- ο 18χρονος προφυλακισμένος. Εξ ου και κατέθεσε αίτημα στην ανακρίτρια προκειμένου να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων, κάτι που ωστόσο δεν έγινε δεκτό καθώς ως γνωστόν είναι ήδη κατηγορούμενος. Νομικοί κύκλοι σχολίαζαν πάντως ότι η συγκεκριμένη νομική ενέργεια δεν ήταν τυχαία, καθώς ο νεαρός φίλαθλος του Ολυμπιακού επιθυμεί να προλάβει τις ποινικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση εγκληματικής οργάνωσης που λυμαίνεται τον χώρο του ποδοσφαίρου και όχι μόνο. Ως γνωστόν, μετά την επίσκεψη κυβερνητικών στελεχών στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, αναμένεται να εκκινήσει εισαγγελική προκαταρκτική έρευνα στην οποία επιθυμεί να συνεισφέρει ο 18χρονος, αρκεί να τύχει ευμενέστερης μεταχείρισης.
Την ίδια στιγμή η μητέρα του κατηγορουμένου κατέθεσε ήδη στο Ανθρωποκτονιών απειλητικό διαδικτυακό μήνυμα το οποίο έλαβε, βάσει του οποίου απειλούνταν ότι «θα χάσει και δεύτερο παιδί». Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο στοιχείο θα σταλεί στη ΔΗΕ (Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) για τα περαιτέρω.

====================================================================================================

Οι ισχαιμικές βλάβες οδήγησαν σε ακρωτηριασμό

Σε καταστολή και υποβαλλόμενος σε εξωνεφρική αιμοκάθαρση εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο 31χρονος αστυνομικός που τραυματίστηκε βαριά στα επεισόδια του Ρέντη. Οι γιατροί προχώρησαν σε ακρωτηριασμό του αριστερού άκρου λόγω των μη αναστρέψιμων ισχαιμικών βλαβών και εκτεταμένων μυϊκών νεκρώσεων στην περιοχή του τραύματος. Επιπλέον ο ασθενής υποβάλλεται σε εξωνεφρική αιμοκάθαρση και οι γιατροί που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τον σώσουν, δεν γνωρίζουν πόσο ακόμη θα παραμείνει σε καταστολή.

Της Αλεξίας Σβώλου

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Παθολογίας – Διαβητολογίας ΕΚΠΑ Νίκος Τεντολούρης, με μεγάλη εμπειρία στα έλκη των διαβητικών και στους ακρωτηριασμούς των κάτω άκρων σε διαβητικούς, ο ακρωτηριασμός είναι η ύστατη λύση των γιατρών για να σώσουν έναν ασθενή από τη σηπτική καταπληξία. Στη σηπτική καταπληξία (ή σήψη όπως είναι περισσότερο γνωστή) συμβαίνουν βαριές κυκλοφορικές, κυτταρικές και μεταβολικές διαταραχές που προκαλούν ανεπάρκεια οργάνων και αυξάνουν σημαντικά τη θνητότητα από πολυοργανική ανεπάρκεια.

Όπως υπογραμμίζει, ο τραυματισμός από ναυτική φωτοβολίδα που ρίχνεται από κοντινή απόσταση είναι χειρότερος και από πυροβολισμό με σφαίρα. Η ναυτική φωτοβολίδα εισχωρεί στο σημείο-στόχο και προκαλεί μεγάλη ζημιά, καθώς καίει, δεν σβήνει, με συνέπεια να νεκρώνει ιστούς και να προκαλεί λόγω της χημείας της πολύ βαριές βλάβες. Ένας τέτοιος τραυματισμός σε άκρο είναι πολύ χειρότερος από το να δεχτείς πυροβολισμό με (συμβατική) σφαίρα, εξηγεί ο ειδικός. Εκτός κι αν πρόκειται για σφαίρα στρατιωτικού όπλου, που είναι σχεδιασμένη για να σκοτώνει και προκαλεί διαφορετικής έκτασης τραύματα και ακόμη μεγαλύτερη αιμορραγία.


Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γκάζι: Αυτός είναι ο 33χρονος Αλβανός που συνελήφθη και ο πιστολέρο που αναζητείται

Άγιο Όρος: Αντίθετη η Ιερά Κοινότητα στο γάμο και στην τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ