Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

«Οπισθοδρομικός και σκοταδιστής»

 

  • Δεν άφησαν σε χλωρό κλαρί τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, οι εκπρόσωποι των αντιπολιτευόμενων κομμάτων
  • Ενοχλημένοι με το σύνολο των διατάξεων για την παιδεία και την προχειρότητα με την οποία έρχονται αυτές στη Βουλή
  • Η αντίδραση του κ. Γαβρόγλου: «Οι σκοταδιστικές περίοδοι της παιδείας είναι πίσω μας»

Φοβερά  «πυρά»  από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης κατά του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, με αφορμή τις διατάξεις των τελευταίων ημερών (κυρίως αυτή που επαναφέρει το άσυλο στα Πανεπιστήμια), τον τρόπο με τον οποίο τα φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή (προσκολλημένα πάνω σε άσχετα νομοσχέδια) και γενικότερα για τις πολιτικές εφαρμογές του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την Παιδεία τα τελευταία χρόνια, εκτοξεύτηκαν σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής.

Στελέχη της αντιπολίτευσης δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν σκοταδιστική και οπισθοδρομική την πολιτική της κυβέρνησης, κάτι που φάνηκε να ενοχλεί τον κ. Γαβρόγλου! Η βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, πρώτη προσπάθησε να στριμώξει τον Υπουργό Παιδείας:  «Στο σχέδιο νόμου μπορούν να αποδοθούν τέσσερις βασικοί χαρακτηρισμοί: οπισθοδρόμηση, εσωστρέφεια, συγκεντρωτισμός και υπέρ-ρύθμιση. Η εισαγωγή της διάκρισης μεταξύ αδικημάτων έχει έναν και μόνο σκοπό, να αδρανοποιήσει τον όλο μηχανισμό, να μην καλούνται ποτέ οι αρχές και να δρουν ανενόχλητοι οι πάσης φύσεως εγκληματίες. Άλλο άσυλο ιδεών, κ. Υπουργέ, που βεβαίως πρέπει να προστατεύεται, και άλλο άσυλο εγκληματιών που εσείς νομοθετείτε. Η θέση μας ξεκάθαρη: Αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για όλες τις αξιόποινες πράξεις».

Συνέχισε τον αυστηρό της λόγο κρίνοντας στο σύνολό της την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 κι έπειτα: «Τα τελευταία 2,5 χρόνια, η Κυβέρνηση στο χώρο της παιδείας υποβάθμισε το ολοήμερο σχολείο, υποβάθμισε το ψηφιακό σχολείο, κατήργησε την αξιολόγηση, θεσμοθέτησε ένα αντισυνταγματικό σύστημα επιλογής διευθυντικών στελεχών, απορρύθμισε την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση, απαξίωσε την αρχαία ελληνική γραμματεία. Αυτές είναι κάποιες μόνο από τις πολλαπλές πληγές. Και τώρα η ζημιά επεκτείνεται και στην ανώτατη εκπαίδευση. Μην ξεχνάμε ότι οι  προωθούμενες διατάξεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση του συνόλου σχεδόν της ακαδημαϊκής κοινότητας»

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντινόπουλος κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για προσχηματικό διάλογο στα θέματα παιδείας και υποστήριξε πως το νομοσχέδιο κρύβε δυσάρεστες εκπλήξεις για διδάσκοντες και φοιτητές  από τη στιγμή που αναιρούνται βασικές τομές και μεταρρυθμίσεις. Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος ανέπτυξε την ένσταση αντισυνταγματικότητας για τις διατάξεις που αναιρούν το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.

Από την πλευρά του ο Υπουργός ισχυρίστηκε: «Οι σκοταδιστικές περίοδοι της παιδείας είναι πίσω μας. Μην σπεκουλάρετε με περιόδους δικτατορίας. Η αντιπαράθεση πρέπει να έχει όρια .Δεν θα κάνουμε πίσω ούτε εκατοστό από την προσπάθειά μας να καθιερώσουμε ακαδημαϊκούς κανόνες. Θα ξαναμπεί τάξη με βάση τους ακαδημαϊκούς κανόνες.

Όταν ακούτε ακαδημαϊκούς κανόνες κάτι παθαίνεται γιατί είναι αυτοί που εξασφαλίζουν να μην υπάρχει αυθαιρεσία. Δεν άκουσα κάτι για τις παθογένειες των μεταπτυχιακών σπουδών. Το 85% μεταπτυχιακών είναι άψογα. Υπάρχει όμως το 15% που δυσφημίζει το πανεπιστήμιο και αυτές τις αυθαιρεσίες θέλετε να καλύψετε. Αυθαιρετούν εκείνοι που υπολογίζουν με τέτοιο τρόπο τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών που αφήνουν εκτός συγκεκριμένες οικονομικές ομάδες. Τα πανεπιστήμια όσο και αν το επιθυμείτε παραμένουν δημόσια».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ