Τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη αναμένεται, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», να ολοκληρωθεί ο τοξικολογικός επανέλεγχος ο οποίος πραγματοποιείται κατόπιν παραγγελίας στα διασωθέντα ιστοτεμάχια της Μαλένας και της Ίριδας, δύο εκ των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη που κατέληξαν τον Απρίλιο του 2019 και τον Μάρτιο του 2021 αντίστοιχα.
Του Πέτρου Κουσουλού
Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για τους ιατροδικαστές-πραγματογνώμονες κ. Καρακούκη και Καλόγρηα να ξεκινήσουν τη σύνταξη του πολυπόθητου πορίσματος το οποίο θα λύσει τα χέρια των εισαγγελέων (κ. Ελευθεριάνου και Ανδρέου) και θα εκκινήσει ουσιαστικά την αντίστροφη μέτρηση για την απόδοση των όποιων ποινικών ευθυνών στη Ρούλα Πισπιρίγκου αλλά και σε άλλα άτομα τα οποία ενδεχομένως ευθύνονται για την κατάληξη των παιδιών.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο τοξικολογικός επανέλεγχος μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει κάποιο θετικό εύρημα το οποίο ανατρέπει τις αρχικές τοξικολογικές εξετάσεις οι οποίες είχαν γίνει σε Μαλένα και Ίριδα και ήταν αρνητικές. Παρότι, σύμφωνα με τους ερευνητές της υπόθεσης, θα πρέπει να αναμένεται η ολοκλήρωση και η ενδελεχής αξιολόγηση και των τελευταίων ευρημάτων, εντούτοις όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Μ» έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας μέσω χορήγησης δηλητηρίου (π.χ. κεταμίνης) όπως συνέβη στην περίπτωση της άτυχης Τζωρτζίνας.
Είναι ενδεικτικό ότι οι εισαγγελικές Αρχές αξιολογούν ήδη το υλικό το οποίο βρίσκεται στη διάθεσή τους και έχει αποκαλύψει μέσω συνεχόμενων δημοσιευμάτων η «Μ», όπως οι φωτογραφίες-ντοκουμέντα που απαθανατίζουν εμφανή σημάδια (αμυχές και εντυπώματα) τόσο στο πρόσωπο της Μαλένας όσο και εκείνο της μικρής Ίριδας. Την ίδια στιγμή οι ιατροδικαστές-πραγματογνώμονες οι οποίοι καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά και να διορθώσουν τις αστοχίες των συναδέλφων τους συναξιολογούν τα ευρήματα τα οποία ήδη έχουν καταγραφεί από τις ιστολογικές εξετάσεις και αποκαλύπτουν έντονο πνευμονικό οίδημα και πνευμονική συμφόρηση (στη Μαλένα) και ασφυκτικές κηλίδες, υποξυγοναιμία εγκεφάλου κ.λπ. (στην Ίριδα). Παράλληλα το Ανθρωποκτονιών σε συνεννόηση με την εισαγγελική Αρχή έχει ήδη συλλέξει ικανοποιητικό υλικό, μαρτυρίες, ιατρικά έγγραφα κ.ά. τα οποία ήδη αξιολογούνται.
Οι Αρχές χαρακτηρίζουν ως κλειδί την υπόθεση της Ίριδας, καθώς το μόλις έξι μηνών βρέφος κατέληξε μέσα στο σπίτι της οδού Μπιζανίου, παρουσία της κατηγορουμένης, Ρούλας Πισπιρίγκου, και της αδελφής της Δήμητρας. Σε αυτή την περίπτωση δεν είχε προηγηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, με αποτέλεσμα η πλευρά της υπεράσπισης να μην μπορεί να ισχυρισθεί ενδεχόμενο ιατρικό λάθος όπως ήδη κάνει στην περίπτωση της Τζωρτζίνας και θα πράξει και στην περίπτωση της Μαλένας.
Η ιατροδικαστής
Για τη μικρή Μαλένα, η οποία απεβίωσε μέρα μεσημέρι ενώ νοσηλευόταν στο «Παίδων» κι ενώ προηγουμένως έπαιζε στον παιδότοπο του Νοσοκομείου και έτρωγε σουβλάκι, κλήθηκε και κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή η ιατροδικαστής που υπέγραψε την αρχική έκθεση, Χριστίνα Τσάκωνα. Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση της ιστολογικής επανεξέτασης η οποία επιβεβαίωσε τη βλάβη στο συκώτι, δηλαδή την εκτεταμένη κενωτοποιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων.
Στην κατάθεσή της, η οποία πάντως σύμφωνα με τους εισαγγελείς δεν αναμένεται να ληφθεί σοβαρά υπόψη, η κυρία Τσάκωνα αντί να διαλευκάνει την υπόθεση προχώρησε σε προτροπές και συστάσεις! Για μία ακόμη φορά ερμήνευσε το εύρημα της κενοτοπιώδους εκφύλισης των ηπατικών κυττάρων ως ηπατική ανεπάρκεια, ενώ δεν μπόρεσε καν να εξηγήσει εάν ήταν χρόνια ή οξεία.
Σύμφωνα με όλους τους γιατρούς και τους ειδικούς επιστήμονες που επικοινώνησε η «Μ», η απόδοση του θανάτου της Μαλένας σε ηπατική ανεπάρκεια απλά δεν υφίσταται. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά «για τον ΙΑΤΡΟΓΝΩΜΟΝΑ, ο καθορισμός της αιτίας θανάτου σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται προσοχή», ενώ ο όρος «χρόνια» δεν μπορεί καν να συζητηθεί για τη Μαλένα. «Ο όρος «οξεία ηπατική ανεπάρκεια» θα πρέπει να περιορίζεται μόνο σε περιπτώσεις ηπατικού κώματος, με σαφή κλινικά και εργαστηριακά στοιχεία. «Στην περίπτωση της Μαλένας, δεν υπάρχουν κλινικά ή εργαστηριακά ευρήματα πόσω μάλλον όταν όλο το προσωπικό αλλά και η οικογένεια καταθέτει ότι το παιδί τέσσερις ώρες περίπου προ του θανάτου ήταν καλά, έπαιξε, έφαγε κ.τ.λ.», αναφέρουν.
Ανεξαρτήτως της όποια γνώμης της κυρίας Τσάκωνα οι δυο πραγματογνώμονες καλούνται πλέον να συνδέσουν τα ευρήματα και συγκεκριμένα:
(α) τις εξωτερικές κακώσεις με εκδορές στη μύτη και την ερυθρότητα στη δεξιά παρειά που δεν κατέγραψε η κ. Τσάκωνα (από αμέλειά της),
(β) την ηπατική βλάβη και όχι ανεπάρκεια όπως ερμηνεύτηκε από την κ. Τσάκωνα.
Ερευνητές της υπόθεσης με τους οποίους επικοινωνήσαμε δήλωσαν σίγουροι ότι στο τέλος της ημέρας οι αρμόδιοι ιατροδικαστές θα θέσουν σαφή αιτία θανάτου με όλες τις πληροφορίες να κατατείνουν ότι η υπό διερεύνηση εγκληματική ενέργεια οφείλεται σε ασφυξία. Την ίδια στιγμή απέχουν πολύ από την πραγματικότητα τα σενάρια τα οποία ακούγονται για εκταφή του μικρού κοριτσιού και λήψης δείγματος από τρίχες ή μυελό των οστών.
Φλεβόκομβος
Για την Ίριδα, το βρέφος που απεβίωσε στις 21/03/2021 σε ηλικία 6 μηνών, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα:
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ», από την επανεξέταση των ιστοτεμαχίων λόγω της προηγηθείσας ιστολογικής εξέτασης και επεξεργασίας από την κ. Μητσέλου, δεν μπορεί να καταστεί σαφές εάν όντως υφίσταται ή όχι η αγενεσία φλεβόκομβου/ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδίας.
Τίθεται όμως το εξής κυρίαρχο ζήτημα. Τρεις και πλέον μήνες το σύνολο των παιδοκαρδιολόγων σε δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν καταστήσει σαφές ότι ανάλογη διάγνωση δεν μπορεί να αφορά πραγματικό γεγονός αλλά μόνο σενάριο φαντασίας. Άρα τι πρέπει να γίνει. Η καρδιά θα πρέπει να εξεταστεί από ειδικό κέντρο αναφοράς για σπάνια νοσήματα που βρίσκεται στο εξωτερικό;
Την απάντηση όμως την δίνει η ίδια η Αγγελική Τσιόλα, η ιατροδικαστής που είχε εξετάσει το παιδί, διότι παρότι είχε καταλήξει σε ανάλογη διάγνωση, μόνη της την αμφισβήτησε εν μέρει και έθεσε διπλή αιτία θανάτου όχι μόνο την αγενεσία του ερεθισματογωγού συστήματος αλλά και του πνευμονικού οιδήματος, όπως συμβαίνει σε περιστατικά ασφυξίας. Συγκεκριμένα, η κ. Τσιόλα, που είχε εξετάσει τη σορό του βρέφους, είναι σε θέση να αναλύσει το σύνολο των ευρημάτων και να θέσει σαφή και χωρίς αμφισβήτηση αιτία του θανάτου, όταν φυσικά κληθεί να καταθέσει, κάτι το οποίο έχει ήδη ξεκαθαρίσει με δύο επιστολές που έχει στείλει στις εισαγγελικές και ανακριτικές Αρχές. Ωστόσο, ως γνωστόν το πνευμονικό οίδημα δεν αποτελεί αιτία θανάτου με αποτέλεσμα να πρέπει να εξηγηθεί από τι προκλήθηκε.
Πρόσωπα που ασχολούνται με την έρευνα σχολίαζαν στην «Μ» ότι στην Ίριδα προκλήθηκε θάνατος με το μηχανισμό της ασφυξίας μέσω της απόφραξης της μύτης και του στόματος, με την χρήση του πανιού, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η αναπνευστική λειτουργία. Σύμφωνα με τα βιβλία ιατροδικαστικής, στα οποία ανέτρεξε η «Μ» για επιβεβαίωση του ρεπορτάζ, τα ευρήματα που αναζητούνται είναι τα εξής:
1. Χαρακτηριστικές κακώσεις, ιδιαίτερα γύρω από τους ρώθωνες και το στόμα, όπως αμυχές, εκχυμώσεις, εντυπώματα από τα άκρα των δακτύλων του δράστη.
Υπενθυμίζουμε τα εξής:
(α) Η Μαλένα είχε εκδορές στη μύτη, προκληθείσες από όνυχες του δράστη και ερυθρότητα επί της δεξιάς παρειάς ως τυπικό δακτυλικό εντύπωμα στην προσπάθεια του δράστη να προκαλέσει απόφραξη των έξω στομίων των αεροφόρων οδών δηλαδή, του στόματος και της μύτης. Περαιτέρω, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης ότι οι κακώσεις αυτές ήταν όλες πρόσφατες, προθανάτιες και σύμφωνα με πληροφορίες προκλήθηκαν πέριξ του χρόνου του θανάτου. Άλλωστε πανηγυρικά προέκυψε ότι οι κακώσεις αυτές δεν προϋπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες από τις φωτογραφίες της οικογένειας αλλά και από τον ιατρικό φάκελο, όπου δεν περιγράφονται ανάλογες κακώσεις.
(β) Η Ίριδα, εκτός του εκζέματος (δηλαδή, δερματοπάθειας πέριξ των χειλέων) σε άλλο σημείο εντός της στοματικής κοιλότητας επί του στοματικού βλεννογόνου, έφερε όλως πρόσφατη κάκωση/τραύμα, αφού διαπιστώθηκε λύση της συνεχείας του δέρματος. Άλλωστε προκύπτει και ο τρόπος απόφραξης με χρήση μέσου (πανάκι) το οποίο αποτέλεσε το μέσο απόφραξης. Δηλαδή, το πανάκι εισήλθε βίαια στη στοματική κοιλότητα και κατά την είσοδο στο στόμα προκλήθηκε από όνυχα του δράστη μικρή λύση της συνεχείας (τραύμα) εντός του στόματος. Με κανέναν άλλο τρόπο δεν θα μπορούσε να προκληθεί τραύμα εντός του στόματος, διότι οι πιπίλες είναι ατραυματικές, τα βρέφη 6 μηνών δεν έχουν δόντια και δεν καταναλώνουν στερεές τροφές.
Σύμφωνα πάντα με τα ιατροδικαστικά συγγράμματα, ιδιαίτερης αξίας είναι ο έλεγχος της έσω επιφάνειας των παρειών. Δηλαδή, αιμορραγικές διηθήσεις και διασχίσεις του βλεννογόνου κ.λπ. προσανατολίζουν προς την εγκληματική ενέργεια (ανθρωποκτονία), αφού η δημιουργία τους μπορεί να αποδοθεί στην ισχυρή πίεση που ασκείται από τον δράση, στην περιοχή αυτή, με συνέπεια τον τραυματισμό του βλεννογόνου. Η Ίριδα είχε την ανάλογη βλάβη εντός του στόματος!
(γ) Διαπιστώνεται οίδημα πνευμόνων.
Υπενθυμίζουμε ότι αμφότερα τα τέκνα της οικογένειας Πισπιρίγκου και Δασκαλάκη έφεραν εντόνου βαθμού πνευμονικό οίδημα και έντονη πνευμονική συμφόρηση. Σημειώνουμε ότι κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι το διαπιστωθέν πνευμονικό οίδημα οφείλεται σε καρδιακή ανεπάρκεια/κάμψη, διότι τα δύο αυτά παιδιά δεν έπασχαν από ανάλογα νοσήματα. Ειδικά η Μαλένα, κατά τη νοσηλεία της λίγες ημέρες προ του θανάτο, είχε υποβληθεί σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένου και υπερηχογραφήματος καρδίας, και δεν διαπιστώθηκε καμία πάθηση, όπως άλλωστε και η ιστολογική εξέτασης της καρδίας της Μαλένας καμία καρδιακή πάθηση δεν ανέδειξε.
(δ) Αναζητούνται ασφυκτικές κηλίδες στα εσωτερικά όργανα. Σύμφωνα με την ιστολογική εξέταση των πνευμόνων της Ίριδας, χωρίς καμία αμφιβολία προκύπτει ότι διαπιστώθηκαν διάσπαρτες στικτές αιμορραγικές διηθήσεις, δηλαδή, διαπιστώθηκαν ασφυκτικές κηλίδες. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά συγγράμματα που αναζητήσαμε, στην ιατρική βιβλιοθήκη του ΕΚΠΑ, η παρουσία αυτών των ασφυκτικών κηλίδων – στικτών αιμορραγικών εστιών, είναι για την ασφυξία καθοριστικής σημασίας διαγνωστικό στοιχείο, σε σημείο ώστε, όταν υπάρχουν, δεν αναζητείται άλλη αιτία θανάτου.
Διενέργεια DNA στο αίμα της Τζωρτζίνας
Παραγγελία για διενέργεια τεστ DNA στο αίμα που βρέθηκε μέσα σε φιαλίδια της άτυχης Τζωρτζίνας έδωσε η 18η τακτική ανακρίτρια η οποία χειρίζεται την υπόθεση. Σημειώνεται ότι από την ενημέρωση που έχουν παράσχει τα αρμόδια νοσοκομεία στη δικαστική λειτουργό εντοπίστηκαν επτά συνολικά φιαλίδια από τρία νοσοκομεία στα οποία είχε νοσηλευτεί το άτυχο κορίτσι. Το πλέον σημαντικό στοιχείο είναι το αίμα το οποίο βρέθηκε καταχωνιασμένο σε ψυγείο του «Καραμανδάνειου» και είχε ληφθεί από την Τζωρτζίνα προτού υποστεί την πρώτη δυσεξήγητη ανακοπή στις 11 Απριλίου 2021. Εάν από τους εργαστηριακούς ελέγχους διαπιστωθεί ότι το αίμα ανήκει στην 9χρονη, τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος προκειμένου να ερευνηθεί εάν σε παρελθόντα χρόνο είχε υποστεί δηλητηρίαση η οποία της προκάλεσε τα επεισόδια και την παρ’ ολίγον θανατηφόρα ανακοπή. Παράλληλα από την κατηγορουμένη ζητείται αντίδειγμα των πειστηρίων (δειγμάτων αίματος) που εξετάστηκαν και ανάδειξαν κεταμίνη από τον κ. Ράικο, προκειμένου με δικές της δαπάνες (της κατηγορουμένης) να αξιολογηθούν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.
Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Απρίλιο, η Πισπιρίγκου βρίσκεται προφυλακισμένη στις φυλακές Κορυδαλλού, κατηγορούμενη για τη δολοφονία της κόρης της με χορήγηση μεγάλης δόσης κεταμίνης.
Η ιατροδικαστική εξέταση έλαβε χώρα 01/02/2022, ενώ το παιδί απεβίωσε στις 29/01/2022 δηλαδή, πέντε ημέρες μετά τον θάνατο.
Προκύπτει ότι η 1η εντολή για νεκροψία/νεκροτομή εκδόθηκε από το Α.Τ. Αμπελοκήπων, στις 31/01/2022 και αφού ο κ. Δασκαλάκης μετά και από επιθυμία της κ. Πισπιρίγκου είχε εξαντλήσει τις προσπάθειές του για να διενεργηθεί η ιατροδικαστική εξέταση στην Πάτρα. Θυμίζουμε ότι στις 31/01/2022 (ημέρα Δευτέρα), ο κ. Δασκαλάκης είχε προσπαθήσει τόσο στον Εισαγγελέα Ακροάσεων όσο και στον Εισαγγελέα Ανηλίκων να γίνει παραπομπή της κόρης του προς ιατροδικαστική εξέταση στην Πάτρα, όπου και απέτυχαν οι προσπάθειές του αφού το πρωτόκολλο είναι σαφές και δεν αλλάζει (θάνατος που συμβαίνει στην Αθήνα διερευνάται από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών).
Προκύπτει ότι 22/02/2022, πια στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία δίδεται νέα εντολή από το αρμόδιο τμήμα της ΓΑΔΑ (Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής & Προσωπικής Ελευθερίας).
Με τις τοξικολογικές εξετάσεις, διαπιστώθηκε στο αίμα η φαρμακευτική ουσία κεταμίνη, σε συγκέντρωση 6,5μg/ml, καθώς και μεταβολίτης της κεταμίνης στο αίμα και η δραστική ουσία στα ούρα. Αυτό το εύρημα οδήγησε στη διάγνωση της φαρμακευτικής δηλητηρίασης, η οποία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί
Διαβάστε επίσης
Στην ΜΠΑΜ που κυκλοφορεί: Ώρα μηδέν για Μαλένα και Ίριδα!