Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ορειβάτης που ανέβηκε στα Ιμαλάια: Ο άνθρωπος κινδυνεύει περισσότερο από τον εαυτό του

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΘΑΝΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΑ ΙΜΑΛΑΪΑ – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

Ο Λαρισαίος Θάνος Μαργαρίτης συγκαταλέγεται σε εκείνους που κατάφεραν να ανέβουν στις κορυφές των Ιμαλαΐων και ειδικότερα στο Island Peak, μία από τις ψηλότερες της οροσειράς.

Τον Οκτώβριο του 2019 κατάφερε να πετύχει έναν πολύχρονο προσωπικό του στόχο, να στέκεται στην κορυφή Island Peak στα 6.189 μέτρα στο Νεπάλ. Όμως την κορυφή έφθασε βήμα-βήμα, δεν βιάστηκε. Διάβασε, μελέτησε, παρακολούθησε Σχολές της Ομοσπονδίας, λαμβάνοντας μάλιστα και αρκετές πιστοποιήσεις.

Με αφορμή τον άδικο χαμό των δύο Λαρισαίων γιατρών στην κορυφή του Ολύμπου, αλλά και τα ατυχήματα ή δυστυχήματα που συμβαίνουν συχνά στο μυθικό βουνό, του ζητήσαμε τη γνώμη του και τις συμβουλές του, ώστε αυτά να περιοριστούν.

Το σύνθημα και η φιλοσοφία του εστιάζεται στο εξής: Το βουνό μάς κάνει τη χάρη και μας φιλοξενεί στις κορυφές του, ας το σεβαστούμε. Η αναρρίχηση και η ορειβασία δεν είναι μια απλή βόλτα, είναι εμπειρία ζωής και απαιτείται σωστή προετοιμασία, γνώση, διαρκή ενημέρωση και επαρκής εξοπλισμός. Επειδή το βουνό σε μαθαίνει να ζεις, είναι τρόπος ζωής, αν ενστερνιστούμε την παραπάνω φιλοσοφία θα βοηθηθούμε σε κάθε φάση της ζωής μας.

 

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΑΒΑΣΗ

Όπως αναφέρει στην «Ε» ο κ. Μαργαρίτης «τα βουνά προϋπάρχουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Η ανάγκη του ανθρώπου να εξερευνήσει το άγνωστο τον ώθησε να βρει τρόπους για να μπορέσει να σταθεί στις πιο ψηλές και αφιλόξενες κορυφές. Με το πέρας των χρόνων αυτό έγινε πιο διαδεδομένο και δημοφιλές για τους ανθρώπους, με τη δημιουργία του όρου «ορειβασία». Η ορειβασία είναι μια επικίνδυνη δραστηριότητα καθώς το ορεινό περιβάλλον κρύβει περισσότερους κινδύνους σε σχέση με το αστικό, όπου ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Όλοι όσοι ασχολούνται με την ορειβασία γνωρίζουν και κατανοούν αυτούς τους κινδύνους. Η αποδοχή του ρίσκου που διακρίνει την ορειβασία είναι το πρώτο και πιο βασικό βήμα για την ασφάλεια του ορειβάτη κι όλων των συντρόφων του στο βουνό. Η αδιαφορία, η άγνοια και πολλές φορές η απειρία οδηγούν ακόμη και στην απώλεια ζωής. Κάνοντας ορειβασία, βρίσκεσαι μόνιμα εκτεθειμένος σε δύσκολές καιρικές συνθήκες. Αέρας, βροχή, χαλάζι, χιονοθύελλες, ομίχλη, κρύο, ακόμη και ο ήλιος σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να σε δυσκολέψει. Πάντα πρέπει να έχουμε μια καλή και έγκυρη πρόγνωση του καιρού, μέχρι και δύο μέρες πριν, αλλά και μετά. Σε αυτό, μας έχει βοηθήσει πολύ η τεχνολογία. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κάθε περιοχή έχει το δικό της μικρόκλιμα, το οποίο πρέπει να το επεξεργαστούμε στον σχεδιασμό της ανάβασης. Ουσιαστικά δεν υπάρχει κακός καιρός, παρά μόνο ελλιπής ενημέρωση και ανεπαρκής εξοπλισμός. Ο βοσκός, ο ταβερνιάρης ακόμη και οι ντόπιοι έχουν διαφορετική άποψη για το τι είναι κακός καιρός. Κάθε ατύχημα στο βουνό οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Ο άνθρωπος στα βουνά κινδυνεύει περισσότερο από τον ίδιο του τον εαυτό, παρά από το περιβάλλον».

ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ

Σύμφωνα με τον Θ. Μαργαρίτη «οι συνηθέστερες αίτιες ατυχημάτων στο βουνό είναι η άγνοια, η απειρία, η επιπολαιότητα και η κούραση. Αντιθέτως η γνώση, η σύνεση και η κατάλληλη φυσική κατάσταση είναι οι σύμμαχοί μας για μια ασφαλή εξόρμηση. Η γνώση ποτέ δεν σταματά. Ποτέ δεν μπορούμε να πούμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο βουνό. Δυστυχώς, στο βουνό τα ατυχήματα είναι μέρος του παιχνιδιού. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτά μπορεί να είναι πολύ σοβαρά έως θανατηφόρα, αν και στην πλειοψηφία τους είναι μικρής έκτασης, διαχειρίσιμα από τους ίδιους τους ορειβάτες. Τα περισσότερα ατυχήματα δεν προκύπτουν ξαφνικά, αλλά δημιουργούνται βήμα-βήμα, σταδιακά. Γι’ αυτό ο ορειβάτης οφείλει να πάρει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα του επιτρέψουν να κινηθεί με σχετική άνεση και ασφάλεια στο βουνό, χωρίς να μειώσουν και τη διασκέδαση και την εκτόνωση που επιδιώκει. Γι’ αυτά τα μέτρα κάποιος μπορεί να ενημερωθεί σωστά από τις σχολές. Για το πώς θα αντιληφθεί τους κινδύνους, ώστε να ενεργήσει σωστά, απαιτείται εμπειρία, η οποία αποκτάται σιγά σιγά» τονίζει χαρακτηριστικά και καταλήγει: «Αν θέλει λοιπόν κάποιος να γνωρίσει τις ομορφιές του βουνού ας το κάνει αρχικά με κάποιον ειδικό. Καλύτερα να δώσει κάποια χρήματα και να είναι ασφαλής και σίγουρος ότι η εξόρμηση στην κορυφή θα είναι μια μοναδική εμπειρία».

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Έλκει την καταγωγή του από τη Λάρισα. Σπούδασε στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και ασκεί το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου μέχρι σήμερα. Λατρεύει την ορειβασία και είναι πιστοποιημένος από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης. Η πρώτη του επαφή με το βουνό και την ορειβασία έγινε σε ηλικία 16 ετών μέσα από τους Προσκόπους, όπου σε μια δράση τους, με ένα ορειβατικό σακίδιο και κάτι παλιά μποτάκια διέσχισε το Φαράγγι του Βίκου. Αυτή η εμπειρία τον ώθησε να ασχοληθεί με την ορειβασία, στην αρχή πιο χαλαρά και αργότερα πιο σοβαρά. Μέχρι τα 29 του έκανε βουνό τους θερινούς μήνες. Το 2015 επέλεξε να παρακολουθήσει τη Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων της Ομοσπονδίας, με εκπαιδευτή τον Παναγιώτη Κοτρωνάρο για να μάθει να αντέχει σε ακραίες συνθήκες, χιονισμένα μονοπάτια και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι του προς την κορυφή. Το 2017 σε συνεννόηση με τον Παν. Κοτρωνάρο αποφάσισαν να πάνε στις Άλπεις. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2019 πέταξε για το Νεπάλ. Αρωγός σε όλη αυτήν την προσπάθεια ήταν η Exalco και ο κ. Γιάννης Καντώνιας, ο οποίος τον στήριξε ως χορηγός. Στις 9 Οκτωβρίου 2019 και τοπική ώρα Νεπάλ 7:10, ο στόχος επιτεύχθηκε.

*Περισσότερες συμβουλές για την ορειβασία κι άλλα χρήσιμα tips για τους λάτρεις του βουνού στα social media του Θάνου (Thanos Margaritis).

Πηγή: Eleftheria.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ