Ξεκίνησε την Πέμπτη η δεύτερη φάση πώλησης εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού που θα διεξαχθούν την επόμενη χρονιά. Και ενώ οι πωλήσεις μασκότ, t-shirts, φρυγικών σκουφιών, κασκέτων και αμέτρητων άλλων χρήσιμων ή απλά διακοσμητικών αντικειμένων με την ένδειξη «Paris 2024» είναι εύκολη και ασφαλής υπόθεση μέσω του Διαδικτύου, η εξεύρεση και αγορά εισιτηρίων συνιστά πονοκέφαλο και για τους φίλους του αθλητισμού και για τις γαλλικές αρχές.
Από την Πέμπτη 11 Μαΐου οι διοργανωτές των Ολυμπιακών ξεκίνησαν τη διάθεση μέσω Ίντερνετ μεμονωμένων εισιτηρίων για τους Αγώνες. Πολλοί όμως είχαν ήδη προμηθευτεί παρανόμως εισιτήρια από δεύτερο χέρι, από όσους είχαν αγοράσει «πακέτα» κατά την πρώτη φάση διάθεσης εισιτηρίων το Φεβρουάριο.
Η παρανομία έγκειται στο ότι οι μεταπωλήσεις εισιτηρίων από ένα «πακέτο» που προμηθεύτηκε κάποιος απγορεύονται από το νόμο. Και απαγορεύονται διότι όσοι τα αγόρασαν χονδρικά για να τα ξαναπουλήσουν, το έκαναν κατά κανόνα για να κερδοσκοπήσουν. Πέραν αυτού όμως, οι γαλλικές αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν και τις προσπάθειες παραχάραξης και διάθεσης πλαστών εισιτηρίων από κυβερνοαπατεώνες.
Εισιτήρια υπάρχουν
Οι διοργανωτές του «Paris 2024» καθησυχάζουν τους ενδιαφερόμενους και τους διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να μείνουν δίχως εισιτήριο για τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη. Κι αυτό επειδή κι αν δεν εξασφαλίσουν κάποια από τα 1,25 εκατ. εισιτήρια που θα διατεθούν συνολικά κατά τη δεύτερη φάση πωλήσεων που ξεκίνησε την Πέμπτη, θα έχουν και άλλες ευκαιρίες, καθώς θα ακολουθήσουν και άλλες πωλήσεις επιπλέον 3,25 εκατ. εισιτηρίων. Κι αυτά θα διατεθούν μεμονωμένα, ένα προς ένα για κάθε άθλημα.
«Η πρώτη φάση των πωλήσεων του Φεβρουαρίου ήταν κάπως χαοτική», γράφει η παριζιάνικη «Le Figaro». Τότε διατέθηκαν 3,25 εκατ. εισιτήρια σε «πακέτα». Αυτό ίσως ήταν το λάθος των διοργανωτών, καθώς διάφοροι επιτήδειοι «επένδυσαν» σε εισιτήρια με σκοπό να τα ξαναπουλήσουν στη μαύρη αγορά.
Έτσι, έπειτα από έρευνες για παράνομες (μετα)πωλήσεις εισιτηρίων που διεξήγαγαν τους τελευταίους μήνες οι αρμόδιες για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος υπηρεσίες της γαλλικής Αστυνομίας (COMCyberGEND), εντοπίστηκαν 44 ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο και 26 δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα που πληροφορούσαν τους ενδιαφερομένους ότι διέθεταν και πωλούσαν μεμονωμένα εισιτήρια για το «Παρίσι 2024».
Περίπου 200 άνδρες και γυναίκες της Αστυνομίας και του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών ασχολήθηκαν με την υπόθεση και κατάφεραν να κλείσουν ή να μπολοκάρουν 17 από τις 44 ιστοσελίδες παράνομων μεταπωλήσεων εισιτηρίων, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων εξάλλου είχε ως βάση εκτός γαλλικής επικράτειας.
Την ευθύνη για τον σχεδιασμό της αφάλειας των Αγώνων έχει αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, ο οποίος αυτοσαρκάστηκε λέγοντας ότι «μια φορά τον αιώνα συμβαίνει ένας άτυχος τύπος να είναι ο υπουργός που πρέπει να οργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι».
Στόχος τα απαραχάρακτα εισιτήρια
Για να αποτρέψει την ανάδειξη ενός παράλληλου δικτύου μεταπώλησης εισιτηρίων ή ακόμα δικτύων πώλησης πλαστών εισιτηρίων, οι διοργανωτές των Αγώνων του Παρισιού έχουν θέσει επί τάπητος πολλές στρατηγικές. Η πρώτη και πιο απλή συνίσταται στην αποστολή στους δικαιούχους των επίσημων εισιτηρίων μόνο την τελευταία στιγμή.
Η δεύτερη στρατηγική συνίσταται στην εξουσιοδότηση για μεταπώληση εισιτηρίων μόνο μέσω ενός πλήρως ελεγχόμενου διαύλου, μιας επίσημης διαδικτυακής πλατφόρμας που θα επιτρέπει τις αγοραπωλησίες εισιτηρίων μόνο μεταξύ φυσικών προσώπων και η οποία δεν θα ανοίξει πριν από το 2024.
Κανείς δεν θα μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν γνωρίζει τους κανόνες και τις διαδικασίες για την προμήθεια εισιτηρίων, εφόσον το «Παρίσι 2024» έχει προχωρήσει σε σαφείς και επανειλημμένες ενημερώσεις όσων ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν από κοντά το μεγάλο αθλητικό γεγονός.
«Υπενθυμίζουμε ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε αγοραπωλησία εισιτηρίου που πραγματοποιείται εκτός της επίσημης ειδικής για τον σκοπό αυτό πλατφόρμας», διαβάζει κανείς στον ιστότοπο των διοργανωτών. Το «Παρίσι 2024» προειδοποιεί επίσης ότι «κάθε εισιτήριο που διατίθεται στην αγορά ή χρησιμοποιείται κατά παράβαση των γενικών όρων μπορεί να ακυρωθεί και να μην επιτραπεί στον κομιστή του να εισέλθει στις αθλητικές εγκαταστάσεις».
Δικλίδες ασφαλείας
«Πώς να εμποδίσει όμως κανείς την προοπτική να καταλήξουν και άλλα εισιτήρια στην αγορά αρκετό χρονικό διάστημα πριν τη διεξαγωγή των αγώνων και να αλλάζουν χέρια εκτός νόμιμης διαδικασίας, όταν περισσότερα από δέκα εκατομμύρια εισιτήρια θα πουληθούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, συμπεριλαμβανομένων οκτώ εκατομμυρίων που αγοράζονται απευθείας από το ευρύ κοινό;», ρωτά η ρεπόρτερ του «Figaro» Πολίν Λαντέ-Μπαρό.
«Το σύστημα ασφαλείας των εισιτηρίων είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να αποτρέπει την παραχάραξη και κυκλοφορία πλαστών εισιτηρίων», διαβεβαιώνει η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών του Παρισιού. Και υπενθυμίζει ότι το εισιτήριο θα είναι «100% ψηφιακό» και ότι «ο κωδικός QR που θα σκανάρεται πριν την είσοδο στο στάδιο ή στο χώρο διεξαγωγής του κάθε αγωνίσματος δεν θα δημιουργηθεί παρά μόνο την τελευταία στιγμή».
Επιπλέον, τα εισιτήρια θα είναι ονομαστικά. Στις αρχές του 2024, μόλις ολοκληρωθεί η τρίτη και τελευταία φάση των πωλήσεων εισιτηρίων, οι αγοραστές θα κληθούν να καταχωρίσουν το όνομα του κάθε δικαιούχου στον ιστότοπο έκδοσης των εισιτηρίων.
Προσοχή και επαγρύπνηση
Μόλις περάσει δηλαδή αυτή η περίοδος ονομαστικής καταγραφής των κατόχων εισιτηρίων δεν θα μπορεί κανείς να μεταβιβάσει ένα εισιτήριο σε άλλο πρόσωπο σε περίπτωση που ο ίδιος, για παράδειγμα, δεν θα μπορέσει να πάει στο στάδιο ή στο κολυμβητήριο;
Θα μπορεί, απαντούν οι διοργανωτές. Αλλά αυτό θα γίνεται μόνο μέσω της επίσημης πλατφόρμας και της εφαρμογής για τον σκοπό αυτό που θα ανοίξει το 2024 για να μπορέσετε να μεταφέρετε το εισιτήριό σας σε άλλη». Και φυσικά «καμία επιστροφή χρημάτων ή αποζημίωση δεν πρόκειται να δοθεί σε περίπτωση που πέσει κάποιος θύμα απάτης».
Χρειάζεται αυξημένη προσοχή λοιπόν από όσους θελήσουν να απολαύσουν το υπερθέαμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους, πιθανότατα αρκετά χρήματα, μια και οι τιμές των εισιτηρίων είναι σε αρκετά αγωνίσματα «τσουχτερές». Κυμαίνονται συγκεκριμένα από 24 έως 2.700 ευρώ.
125 ευρώ για το 100άρι
Τουλάχιστον 300.000 εισιτήρια θα διατεθούν στην κατώτατη τιμή των 24 ευρώ, διαβεβαιώνουν οι διοργανωτές. Αλλά όπως είναι φυσικό, οι τιμές των εισιτηρίων θα συνδέονται με το αθλητικό γεγονός που θέλει να παρακολουθήσει κάποιος (αν είναι από τα πολύ δημοφιλή ή όχι) και βεβαίως με τη θέση που θα έχει στις κερκίδες.
Για παράδειγμα, τα φθηνότερα εισιτήρια που μπορεί να βρει κάποιος για να παρακολουθήσει τον τελικό των 100 μέτρων των ανδρών ή τον τελικό του άλματος εις ύψος των γυναικών είναι 125 ευρώ. Και καλά με τον τελικό του ύψους και τις πρωταγωνίστριές του που θα μπορέσει να απολαύσει ο φίλαθλος επί μιάμιση ή δύο ώρες. Να δώσει 125 ευρώ για λιγότερα από 10 δευτερόλεπτα είναι ίσως πολλά. Και μη σκεφθεί κανείς ότι θα δει και τους ημιτελικούς, διότι αυτοί διεξάγονται το πρωί. Με άλλο εισιτήριο…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρίσι 2024. Μαγεία στον Σηκουάνα η μοναδική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024
«Stoiximan και ΚΟΕ συνεχίζουν μαζί στον δρόμο προς το Τόκιο 2021 και το Παρίσι 2024»