Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Ωρολογιακή βόμβα στα υγειονομικά θεμέλια της χώρας η παραμονή των μεταναστών

Γράφει η Άννα Σταυράκη

Η Ελλάδα χώρα του μέτρου δεν μπορεί να αντέξει όχι μόνο κοινωνικά αλλά και υγειονομικά το τεράστιο κύμα μεταναστών που καθημερινά κατακλύζουν τα παράλιά της ζητώντας καλύτερες συνθήκες επιβίωσης ακόμα και σπρωγμένοι από έναν εμφύλιο στον οποίο δεν θέλουν να πάρουν μέρος.
Όμως για τη χώρα μας και δεν πρόκειται για αλληλεγγύη αγάπη και ανθρωπισμό , τα πράγματα βαραίνουν αλλιώς αφού οι υγειονομικές αρχές δεν είναι σε θέση να παράξουν τις υποτυπώδεις συνθήκες σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και υγιεινής.
Σήμερα οι περισσότεροι Σύριοι μετανάστες που θεωρούνται πολιτικοί πρόσφυγες ζουν πρόχειρα στα πάρκα στις πλατείες και σε καταλύματα ακατάλληλα όχι μόνο για τους ίδιους πολύ δε περισσότερο για τις ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες όπως είναι τα παιδιά και οι ασθενείς.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής μικροβιολογίας και λοιμωξιολόγος κ. Ιωάννης Τσελέντης δυστυχώς η Συρία αν και επίσημα δεν το αναφέρει, αλλά το ξέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει στο έδαφός της και κρούσματα χολέρας. Σκεφτείτε πώς μπορεί μια τέτοια κατάσταση να ανδρωθεί στις υποτυπώδεις συνθήκες διαβίωσης στα πάρκα ειδικά όταν η χρήση τουαλέτας είναι ανύπαρκτη και χρησιμοποιείται το ύπαιθρον για κάθε ανάγκη.
Αερόβιο μικρόβιο είναι και η φυματίωση που ενέσκηψε στη χώρα μας πάλι από κύματα μεταναστών αλλά προηγούμενων ετών. Όπως αναφέρει ο καθηγητής, οι μετανάστες φεύγουν από το περιβάλλον τους και μπαίνουν σε ένα νέο περιβάλλον πιο ευαίσθητο. Πέρα από τα προβλήματα που έχουν σε υγεία ή οικονομικά έχουν πλέον πολύ ευαίσθητη ψυχική υγεία. Όμως η χώρα μας αδυνατεί να περιφρουρεί μια τέτοια υπόθεση πολύ δε περισσότερο να παράσχει κάποια βοήθεια. Πριν 15 χρόνια όταν ο καθηγητής έστησε το κέντρο ψυχολογικής υγείας μεταναστών, οι μετανάστες ήταν πολύ λιγότεροι το κέντρο είχε χρήματα και στην ουσία αντιμετωπίστηκαν ως μακροχρόνια ασθενείς.
Οσο για το χώρο όπου συνυπάρχουν πολλοί μετανάστες αυτός δεν απολυμαίνεται δεν έχει τις βασικές υποδομές συνήθως και δημιουργεί εστίες μικροβίων και τάσεις νοσογόνες για τις ευπαθείς ομάδες τόσο μεταξύ τους όσο και στον ελληνικό πληθυσμό. Οι μεταξύ τους συναναστροφή δεν ενέχει πολλούς κινδύνους γιατί ήδη εκκολάπτουν τα ίδια μικρόβια στα οποία και γίνονται ανθεκτικοί.
Πόσο όμως το υγειονομικό μας περιβάλλον θα αντέξει στις καλοκαιρινές υψηλές θερμοκρασίες των 40 και πλέον βαθμών αφού δεν αναμένεται να πάρουν χαρτιά για να φύγουν από τη χώρα μας πριν από το εξάμηνο. Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να εξυπηρετηθούν από τις ελληνικές αρχές όπως έχει δηλωθεί κατ επανάληψη.
Χώρες όπως η Συρία που έχουν κρούσματα χολέρας είναι λογικό να μην κρατήσουν το μικρόβιο εντός των συνόρων της. Είναι επικίνδυνη και ας μην ξεχνάμε ότι η νόσος αυτή έχει αποδεκατίσει στο παρελθόν όλη την Ευρώπη.
Ωστόσο οι υπεύθυνοι υπολογίζουν ότι αν δεν συμβεί κάτι παράξενο ή περίεργο όσον αφορά την ανοσοκαταστολή θα αντέξει η χώρα μας το διάστημα αυτό αποφεύγοντας τόσο τη χολέρα όσο και πιθανότητα τη φυματίωση που είναι αερόβιο μικρόβιο.
Από τη χώρα μας τώρα ευπαθείς ομάδες είναι τα παιδιά οι καρκινοπαθείς που έχουν ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα και οι ανοσοκατασταλόμενοι.
Από την άλλη μεριά είναι ευνόητο ότι όλο το βάρος της προστασίας της υγείας των ελλήνων πολιτών πέφτει στις πλάτες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Γι αυτό σήμερα , ο κ. Γιαννόπουλος, ο γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, γιατρός Θεόδωρος Παπαδημητρίου και ο γιατρός του Κέντρου, Γεώργιος Ρηγάκος, πρόκειται να μεταβούν στη Ρόδο και την Τήλο και την Τρίτη, 21 Απριλίου, στην Κω, για να επισκεφθούν τις τοπικές Μονάδες Υγείας, τις περιφερειακές υπηρεσίες Πρώτης Υποδοχής, καθώς και τους χώρους φιλοξενίας παρατύπως νεοεισερχόμενων ατόμων.

Από την άλλη, το μεσημέρι, ο κ. Γιαννόπουλος επισκέφθηκε το Κέντρο Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμασι τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν εκεί και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Κέντρο Αλλοδαπών στην οδό Πέτρου Ράλλη.
Εν τω μεταξύ, όπως προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη για το θέμα των μεταναστών στο Μέγαρο Μαξίμου, οι ομάδες αυτές θα μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε «κέντρα υποδοχής» και θα διαχωρίζονται σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι άξονες που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου έχουν ως εξής:

1. Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
2. Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους.
3. Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς, αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές, όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Πηγή : isotimos.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ