Σε αποκαλύψεις για την ύπαρξη εγκληματικής- όπως τη χαρακτηρίζει- οργάνωσης με επικεφαλής τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και βασικούς πρωταγωνιστές τον εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία» Γιάννη Φιλιππάκη και τους δημοσιογράφους Αλέξανδρο Τάρκα και Γιάννα Παπαδάκου, προχωρά ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής στην 78σελιδη μήνυση την οποία κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Του Φίλιππου Δημητρίου
Τη στιγμή που ο ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας, γνωστός για την ακτιβιστική του δράση κατά του αντισημιτισμού, κατέθετε στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής με σκοπό (όπως δήλωνε) να συνδράμει «στην προσπάθειά σας να διερευνήσετε τη λειτουργία αυτού του κυκλώματος που -για να παραφράσω τον κ. Παπαγγελόπουλο- πιστεύω ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα παραδικαστικά κυκλώματα που λειτούργησαν στην πατρίδα μας από συστάσεως του ελληνικού κράτους», δια του δικογράφου που κατέθετε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Πέτρος Πανταζής παρουσίαζε τον τρόπο που στήθηκε –σύμφωνα με εκείνον- ένας παρακρατικός μηχανισμός με άκρες στη Δικαιοσύνη.
Ο κ. Μιωνής υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη οργάνωση κινήθηκε στηριζόμενη σε δύο βασικούς βραχίονες: Ο πρώτος βραχίονας, κατά τον μηνυτή, ήταν ο δημοσιογραφικός, όπου με την κατ’ επανάληψη δημοσίευση ψευδών, συκοφαντικών και δυσφημιστικών δημοσιευμάτων δημιούργησε στην ελληνική κοινή γνώμη, το απαραίτητο κλίμα ανθρωποφαγίας. Τα δημοσιεύματα, αλλά και οι ανώνυμες καταγγελίες ήταν απαραίτητες, όπως εκθέτει στη μήνυση, προκειμένου να επέλθει η «δικαστική κάθαρση» και να κινηθούν ποινικές διαδικασίες που στόχευαν τον ίδιο, τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Αγγελο Μεταξά.
Ο επιχειρηματίας επισημαίνει ότι τα ελατήρια της στοχοποίησης και ήταν ρατσιστικά, πολιτικά, αλλά πάνω από όλα οικονομικά. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, δίνει ιδιαίτερη βάση στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Νίκου Παππά, του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και του ιδίου. Η συγκεκριμένη συνάντηση εκθέτει όχι μόνο τον κ. Παπαγγελόπουλο αλλά και το alter ego του Αλέξη Τσίπρα. Είναι πρωτοφανές για ένα ζήτημα μεταξύ ιδιωτών να επιστρατεύεται το Μαξίμου.
Εκείνο όμως που είναι ακόμη πιο εξοργιστικό και σκανδαλώδες είναι ο αρμόδιος υπουργός για την καταπολέμηση της Διαφθοράς στη χώρα μας (Δ. Παπαγγελόπουλος) να παρουσιάζεται ως dealer ή manager ενός εκδότη. Και να απαιτεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μιωνής, να αποζημιωθεί ο εκδότης Γ. Φιλιππάκης προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση!
Στις αρχικές σελίδες της μήνυσής του ο επιχειρηματίας καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο στήθηκε η –κατ΄αυτόν- σκευωρία. Αποκαλύπτει ότι ο εκδότης και δημοσιογράφοι ήταν οι καταγγέλλοντες ψευδών πληροφοριών σε ελληνικές και αμερικανικές Αρχές, τις οποίες στη συνέχεια παρουσίαζαν ως αποκλειστικά ρεπορτάζ και πληροφορίες στα Μέσα τους προεξοφλώντας και ανακοινώνοντας εκ των προτέρων τις όποιες δικαστικές ενέργειες που εκτελούνταν από μέλη της ομάδας Παπαγγελόπουλου: Την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και μερικούς ακόμη εισαγγελείς.
Η πολυσέλιδη μήνυση του Σ. Μιωνή για «εγκληματική οργάνωση» και το ιδιωτικό συμφωνητικό με την υπογραφή Φιλιππάκη που δεσμευόταν για υποθέσεις των Ελλήνων εισαγγελέων.
Τα δηµοσιεύµατα, ο συµβιβασµός και οι ανώνυµες καταγγελίες
Ο κ. Μιωνής αναφέρει στη μήνυσή του ότι από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι και τον Μάρτιο του 2013 η «Δημοκρατία» δημοσίευσε 18 (!) δυσφημιστικά άρθρα σε βάρος του εμφανίζοντάς τον ως τον μέγα φοροφυγά (μαζί με Παπασταύρου και Μεταξά) της λίστας Λαγκάρντ. Ο επιχειρηματίας κινήθηκε νομικά καταθέτοντας τον Ιούνιο του 2013 αγωγή στα βρετανικά δικαστήρια η οποία όμως – ουσιαστικά- δεν συζητήθηκε ποτέ, καθώς στο μεσοδιάστημα και συγκεκριμένα στις 13 Νοεμβρίου 2013 υπεγράφη συμφωνητικό συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών.
Η εκεχειρία όμως δεν κράτησε πολύ. Σύμφωνα με τη μήνυση στις 21 Μαρτίου 2014 οι Φιλιππάκης και Τάρκας, σύμφωνα με τον Μιωνή, φόρεσαν τον… μανδύα του ανώνυμου καταγγέλλοντος στέλνοντας επιστολή στους Οικονομικούς Εισαγγελείς αλλά και τον Αρειο Πάγο με την οποία ενοχοποιούσαν Μιωνή, Παπασταύρου και σία για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο επιχειρηματίας δηλώνει βέβαιος ότι πίσω από την ανώνυμη καταγγελία βρίσκονταν ο εκδότης και ο δημοσιογράφος της «Δημοκρατίας» για τον λόγο ότι επισύναψαν μια ένορκη κατάθεση η οποία είχε δοθεί στο πλαίσιο της πολιτικής δίκης στο Λονδίνο. «Κανείς άλλος πλην των διαδίκων δεν μπορούσε να είχε πρόσβαση στο υλικό», επισημαίνει.
Ωστόσο, χαρακτηρίζει ως χρονικό σημείο στο οποίο άρχισε να εξυφαίνεται η απόπειρα εκβιασμού του την 19η Αυγούστου 2015. Εκείνη την ημέρα, όπως είχε αποκαλύψει η «Μ», εν μέσω προεκλογικής περιόδου ο Γιάννης Φιλιππάκης έστειλε επιστολή απευθείας στο γραφείο του τότε υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου με την οποία κατηγορούσε ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης τους κ.κ. Μιωνή, Παπασταύρου και Μεταξά.
Στις 24 Αυγούστου ο κ. Παπαγγελόπουλος έστειλε τις καταγγελίες Φιλιππάκη όχι στους Οικονομικούς εισαγγελείς που διερευνούσαν τη λίστα Λαγκάρντ αλλά στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο. Με αφορμή αυτή την επιστολή οργανώθηκε και το διαβόητο ταξίδι στο Παρίσι για να ληφθούν στοιχεία από τον Ερβέ Φαλτσιανί χωρίς να έχει ενημερωθεί καν ο Αρειος Πάγος. Ο Μιωνής χαρακτηρίζει μεθοδευμένη τη διαβίβαση της δικογραφίας σε εισαγγελείς-μαθητές του Παπαγγελόπουλου όπως χαρακτήριζε τους κ.κ. Ζαγοραίο και Τουλουπάκη η εφημερίδα «δημοκρατία» στις 12 Απριλίου 2017!
Ο επιχειρηματίας αναφέρει για τον γνωστό εκδότη στη μήνυσή του: «Ο Ιωάννης Φιλιππάκης στέλνει επιστολή στον Δημήτριο Παπαγγελόπουλο με την οποία καταγγέλλει διάφορα «γεγονότα» εναντίον μου, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τα διαβιβάζει αυθημερόν στους εισαγγελείς Τουλουπάκη, Ντζούρα και Καλούδη στους «μαθητές του», αντί στην εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, προκειμένου αυτοί να την ελέγξουν και εν συνεχεία ο Ιωάννης Φιλιππάκης δημοσιεύει ως τάχα αποκλειστικές πληροφορίες αυτά που ο ίδιος έχει δημιουργήσει-καταγγείλει!».
Το πλέον εκπληκτικό της υπόθεσης είναι οι προφητικές ικανότητες του εκδότη της «Δημοκρατίας», ο οποίος δύο ημέρες προτού διαβιβασθεί η καταγγελία του από τον κ. Παπαγγελόπουλο στον κ. Ζαγοραίο, δημοσιεύει το τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί. Στις 22 Αυγούστου 2015 η εφημερίδα δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «Βόμβα για Μεταξά και Παπασταύρου» αναφέροντας ότι ο Ηλίας Ζαγοραίος παρέλαβε ογκώδη φάκελο από τον κ. Παπαγγελόπουλο. Ο φάκελος, βέβαια, παραλήφθηκε δύο ημέρες αργότερα! «Πώς γνώριζε ο μηνυόμενος Ι. Φιλιππάκης την 21η Αυγούστου 2015 ότι από 19 Αυγούστου 2015 επιστολή του θα χρεωθεί στον Η. Ζαγοραίο τρεις ημέρες μετά;», διερωτάται ο Μιωνής.
Ο Παπαγγελόπουλος σε ρόλο dealer
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της μήνυσής του επιχειρηματία είναι και οι διάλογοι που έλαβαν χώρα στη διαβόητη συνάντηση της 10ης Μαρτίου 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του ιδίου, του Νίκου Παππά και του Δ. Παπαγγελόπουλου. Ακολουθούν οι ακριβείς διάλογοι όπως καταγράφονται στη μήνυση.
Νίκος Παππάς: Εχει γίνει ήδη μια συζήτηση την προηγούμενη ημέρα με τον Φιλιππάκη -και η παρέμβαση του Μίμη ήταν σημαντική για να είναι και αυτός (εννοεί ο κ. Φιλιππάκης)- ότι πρέπει να αποσυμπιεστούν τα πράγματα. Τώρα πρέπει να κάτσουμε εδώ πέρα να δούμε, να βρούμε και να σχεδιάσουμε ένα σχέδιο συμβιβαστικής λύσης. Τα λέω καλά;
Δ. Παπαγγελόπουλος: συγκατάνεψε «Ναι».
Νίκος Παππάς: Θα κάνουμε ένα χαρτί στο οποίο θα γράφουμε τι κινήσεις θα κάνει η κάθε πλευρά, ούτως ώστε να αρχίσει να αποσυμπιέζατε το θέμα. Ο Σάμπυ μου μετέφερε το θέμα του Μεταξά και νομίζω για τον Φιλιππάκη είναι το θέμα των αγωγών.
Δ. Παπαγγελόπουλος: Και των εξόδων που έχει κάνει μέχρι τώρα, που του έχεις δημιουργήσει (το ποσό αυτό των εξόδων προσδιορίστηκε αργότερα στα 350.000 ευρώ).
Ο Σάμπυ Μιωνής εξηγεί σε αυτό το σημείο ότι δεν οφείλει κανένα ποσό, το αντίθετο μάλιστα.
Δ. Παπαγγελόπουλος: Τότε δεν υπάρχει περίπτωση.
Κόλαση µετά την άρνηση
Στη συνέχεια της μήνυσής του ο κ. Μιωνής καταγράφει το τι ακριβώς ακολούθησε μετά την άρνησή του στην προτροπή Παπαγγελόπουλου να καλύψει τα έξοδα του εκδότη!
«Επτά ημέρες μετά την άρνηση του επιχειρηματία να καταβάλλει το ποσόν, κλιμάκιο τριών εισαγγελέων (Ελ. Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρα και Γ. Καλούδη – ας σημειωθεί ότι είναι οι ίδιοι εισαγγελείς στους οποίους ανατέθηκε η «ανώνυμη καταγγελία» σε βάρος του επιχειρηματία αντί να πάει στους εισαγγελείς που χειριζόντουσαν τη λίστα Λαγκάρντ) συναντιέται για δεύτερη φορά με τον Ερβέ Φαλτσιανί στο Παρίσι. Η συνάντηση δημοσιεύεται στο «ΒΗΜΑ» και τη «Δημοκρατία».
Έντεκα ημέρες αργότερα δίνεται εντολή να ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος από το Κ.Ε.ΦΟ.Μ.ΕΠ. Δεκατρείς ημέρες μετά παραγγέλλεται προκαταρκτική εξέταση εναντίον μου και του δικηγόρου μας Σταύρου Παπασταύρου για το αδίκημα της χρήσης ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου.
Ένα μήνα μετά κλιμάκιο της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας διενεργεί «έφοδο» στην κατοικία ιδιοκτησίας του αδελφού μου Νισσήμ Μιωνή, στην οποία διαμένουν οι υπερήλικες γονείς μου, όπου ουδέν αξιόλογο ευρέθη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 2017 η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ασκεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της απάτης επί δικαστηρίου κατά των Σάμπυ Μιωνή και Σταύρου Παπασταύρου. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση υπήρχε δικαστική συνδρομή από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου που δικαίωνε τον Παπασταύρου από το 2016.
Το προφητικό συμφωνητικό του 2018
Λίγους μήνες μετά τη δίωξη, για την ακρίβεια στις 19 Μαρτίου 2018, υπογράφεται το διαβόητο συμφωνητικό μεταξύ των κ.κ. Μιωνή, Φιλιππάκη και Τάρκα. Σε αυτό μεταξύ άλλων η πλευρά του εκδότη και του δημοσιογράφου συνομολογεί ότι σε διάστημα τριών μηνών από την υπογραφή έχει τη δυνατότητα να ξεμπλέξει τους Μιωνή, Παπασταύρου και Μεταξά από έρευνες που διενεργούσε η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη.
Συγκεκριμένα, στο roadmap αναφέρεται ότι για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης οι εισαγγελείς θα αρχειοθετήσουν την υπόθεση «καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία». Είναι πραγματικά απορίας άξιο πώς σε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό εκδότης εμφανίζεται να υποκαθιστά τη Δικαιοσύνη και να δεσμεύεται για τις ενέργειες εισαγγελικών λειτουργών και δη των εισαγγελέων Διαφθοράς! Ποιος παρείχε την εγγύηση για δεσμεύσεις επί εισαγγελικών ερευνών από λειτουργούς της Δικαιοσύνης; Ο Δ. Παπαγγελόπουλος αναφέρει ο κ. Μιωνής στη μήνυσή του. «Ποια μεγαλύτερη απόδειξη του εκβιασμού που υπέστην από το παραπάνω έγγραφο; Ο δεύτερος και ο τρίτος των μηνυομένων (σ.σ. Φιλιππάκης και Τάρκας) με σκοπό να λάβουν το παράνομο περιουσιακό όφελος το οποίο δεν τους όφειλα βεβαιώνουν εγγράφως ότι θα κλείσουν όλες τις εκκρεμείς δικαστικές μας υποθέσεις, οι οποίες να σημειωθεί αφορούσαν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου και άρα δεν ήταν «δεκτικά» συμβιβασμού όπως γίνεται σε ποινικές διαφορές μεταξύ ιδιωτών», επισημαίνει.
Στο ίδιο συμφωνητικό επισημαίνουν ότι για την κατηγορία της απάτης επί δικαστηρίου η 4η ειδική ανακρίτρια «εισηγείται την αρχειοθέτηση και για τα δυο πρόσωπα και επιδίδει «τυπική κλήση». Αλλος εισαγγελέας συμφωνεί στην αρχειοθέτηση και η απόφαση πάει στη συνέχεια προς επικύρωση στο Δικαστικό Τριμελές Συμβούλιο προς επικύρωση. Μετά από 30 ημέρες η απόφαση γίνεται αμετάκλητη».
Η ιστορία, πάντως, δείχνει ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό ήταν προφητικό! Η «Μ» είχε αποκαλύψει ότι στις 18 Ιουνίου 2019 η εισαγγελία Διαφθοράς αρχειοθέτησε την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης λόγω έλλειψης επαρκών ενδείξεων, ενώ προηγουμένως η 4η ειδική ανακρίτρια είχε εκδώσει τυπικές κλήσεις για την υπόθεση της απάτης επί δικαστηρίου!
Πώς αντέδρασαν τα τρία πρόσωπα που καταγγέλλει ο Μιωνής
Παπαγγελόπουλος: «Το συνέταξε ο Μιωνής, το υπέγραψε εκείνος και το έστειλε στον κ. Φιλιππάκη», δήλωσε και συνέχισε: «Αν τον είχα εκβιάσει, όπως ψέματα λέει, γιατί μετά από δύο χρόνια ζήτησε νέα συνάντηση;». Την ίδια ώρα, αναφορικά με την επίμαχη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, σημείωσε πως «ο κ. Σαμαράς με είχε φωνάξει σπίτι του και μου είχε μιλήσει για το θέμα».
Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι ο πρώην πρωθυπουργός γνωρίζει τον Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος είχε ζητήσει μεσολάβηση για τη διευθέτηση των δικαστικών διαφορών με τον Ιωάννη Φιλιππάκη και από τον τότε πρωθυπουργό το 2013, και πράγματι εκείνος είχε μεσολαβήσει για το μεταξύ τους θέμα».
Φιλιππάκης: «Ο κ. Σ. Μιωνής προέβη σε μία αναξιόπιστη κατάθεση, όπως κάνει εδώ και 7 χρόνια, αντιδρώντας στις αποκαλύψεις της «Δημοκρατίας» για τη λίστα Λαγκάρντ. Σήμερα, επιχείρησε να παρουσιάσει μία (από τις πολλές) προσπάθειες εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ ιδιωτών ως δήθεν απόπειρα εκβιασμού και δωροληψίας. Η αλήθεια είναι ότι δύο κυβερνήσεις (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) είχαν εμπλακεί στις προσπάθειες εξωδικαστικού συμβιβασμού, που έγιναν με πρωτοβουλία των κ.κ. Μιωνή και Παπασταύρου. Προειδοποιούμε άπαντες ότι τίποτα δεν θα σταματήσει την ανεξάρτητη, ασυμβίβαστη και ακηλίδωτη πορεία που έχουμε χαράξει. Ενημερώνουμε τους εμπλεκόμενους ότι αυτοί θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη».
Παπαδάκου: «Ο άνθρωπος ο οποίος εξαπάτησε πολλές φορές την ελληνική και τη βρετανική Δικαιοσύνη χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία, όπως αποδεικνύεται από έγγραφα των αμερικανικών Αρχών τα οποία δυστυχώς ήρθαν σε γνώση μου μόλις τον Δεκέμβριο του 2019, ο επιχειρηματίας Sabby Mionis ψεύδεται και ενώπιον της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής, καταθέτοντας για άλλη μια φορά ψέματα, φαντασιώσεις και ψευδή στοιχεία. Επιχειρώντας να εξοντώσει κάθε φωνή δημοσιογράφου, που κατήγγειλε την υπαρκτή εμπλοκή του στη λίστα Lagarde.
Για όσα με κατηγορεί σήμερα στην επιτροπή της Βουλής, θα λογοδοτήσει στην ελληνική δικαιοσύνη, από την οποία θα ζητήσω προστασία απέναντι σε έναν άθλιο συκοφάντη».
Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ”