Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Όταν ένα… κρεμμύδι γίνεται το συστατικό της επιτυχίας στη ζωή

Το σενάριο της ταινίας «Στη φωτιά» με τη Ζιλιέτ Μπινός ξεπερνάει σε μαγειρική φαντασία η αληθινή ζωή του Μιχάλη Μύτικα. Του μάγειρα και εστιάτορα που από τη μικροσκοπική Θύμαινα βρέθηκε στα κρουαζιερόπλοια της Karagiorgis Lines και από εκεί στην κουζίνα του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, για να επιστρέψει στο Ικάριο και στους Φούρνους Κορσεών και να δημιουργήσει τον δικό του γαστρονομικό παράδεισο.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Η μαγική «συνταγή» που ταξίδεψε τον μάγειρα από τους Φούρνους στο παλάτι της Σαουδικής Αραβίας και έφερε ένα ζωογόνο «μελτέμι» στο νησί του


Στην ιστορία του καθοριστικό ρόλο έπαιζαν πάντα τα κρεμμύδια. Με ένα κρεμμύδι ξεκίνησε το ταξίδι του στη μαγειρική, με μια κρεμμυδόσουπα συγκίνησε τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Μιχάλης Μύτικας γεννήθηκε στη Θύμαινα πριν από 63 χρόνια. Η σχέση του με τη μαγειρική ξεκίνησε όταν τελείωσε εκεί το δημοτικό σε ηλικία 13 ετών, όταν ένας μάγειρας του έμαθε να κόβει ένα μεγάλο κρεμμύδι σε μικρά, απόλυτα ομοιόμορφα κυβάκια. Έκοψε σαν επαγγελματίας το κρεμμύδι μιμούμενος τον δάσκαλό του, εντυπωσίασε όλους τους παρευρισκομένους και ξεκίνησε να δουλεύει σε κουζίνες, καθώς αμέσως του το πρότειναν, διακρίνοντας στις κινήσεις του ένα φυσικό ταλέντο.

Διαδρομές

Γρήγορα βρέθηκε στα γνωστά κρουαζιερόπλοια της Karagiorgis Lines, το «Mediterranean Sea», «το Mediterranean Sky» και το «Navarino». Ξεκίνησε εκεί πλένοντας κατσαρόλες, έγινε τρίτος μάγειρας, δεύτερος μάγειρας και μάγειρας πληρώματος, όπου ετοίμαζε καθημερινά φαγητό για 350 άτομα! Μετά βρέθηκε στη Μέση Ανατολή στο πλωτό ξενοδοχείο «Μαργαρίτα» του Γιάννη (μπαρμπα-Γιάννη, όπως τον αποκαλούσε όλος ο κόσμος) Λάτση. Ο Έλληνας κροίσος φιλοξενούσε πολλές διασημότητες εκείνης της εποχής και συχνά στα τραπέζια του κάθονταν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Μια μέρα εκεί στον μπουφέ οι δημιουργίες του Μιχάλη Μύτικα και τα γλυπτά που έφτιαξε στις πιατέλες με το βούτυρο εντυπωσίασαν τους προσκεκλημένους και τον φώναξε ο βασιλιάς Φαχντ Μπιν Αμπντούλ Αζίζ, ο οποίος τον κάλεσε να μαγειρέψει για τη βασιλική οικογένεια.
Το μενού στο βασιλικό τραπέζι περιελάμβανε οπωσδήποτε «κάψα», ένα πιάτο με πιλάφι, κομματάκια κρέατος και λαχανικά, αλλά και την παραδοσιακή σαλάτα με ρεβίθια που έβραζαν μέσα σε μαγειρικό σκεύος για οκτώ ώρες και δημιουργούσαν έναν πηκτό χυλό.
Μια μέρα ο Μιχάλης έφτιαξε μια κρεμμυδόσουπα για να σερβίρει στον βασιλιά μια διαφορετική γεύση και εκείνος ενθουσιάστηκε. Πάλι ένα μάτσο κρεμμύδια βρέθηκαν στον δρόμο του και έπαιξαν κομβικό ρόλο στην εξέλιξή του ως μάγειρα.

Το hit της ημέρας

Η κρεμμυδόσουπα ήταν το hit της ημέρας και τόσο ο βασιλιάς Φαχντ όσο και ο γιος του Αμπντάλα Μπιν Αμπντούλ Αζίζ, που τον διαδέχτηκε, αγάπησαν τα πιάτα και τη μαγειρική δεινότητα του Θυμαινιώτη μάγειρα και του πρότειναν να μείνει μόνιμα εκεί και να αναλάβει τη βασιλική κουζίνα.

Η απόφαση ήταν δύσκολη, γιατί στο μεταξύ ο Μιχάλης είχε αποκτήσει οικογένεια στην Ελλάδα και η ζωή για τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία ήταν τότε ακόμη πιο δύσκολη. Οι γυναίκες κυκλοφορούσαν «αόρατες», εξαφανισμένες κάτω από μια βαριά μπούργκα και φαίνονταν μόνο τα μάτια τους μετά δυσκολίας μέσα από δύο μικρές σχισμές του υφάσματος. Ο Έλληνας μάγειρας αναλογίστηκε τι θα σήμαινε για την οικογένειά του αυτή η μετακόμιση και αρνήθηκε ευγενικά την πρόσκληση- πρόταση του βασιλιά, για να επιστρέψει στη γυναίκα του και στην κόρη του.

Αργότερα, έχοντας την εμπειρία της λειτουργίας ενός δικού του εστιατορίου που είχε ανοίξει για λίγα χρόνια στο Φάληρο, αποφάσισε να επαναλάβει το εγχείρημα, κοντά στην πατρίδα του αυτή τη φορά, στους Φούρνους Κορσεών, απέναντι από τη Θύμαινα. Είχε προηγηθεί το 2013 η αγορά ενός σούπερ μάρκετ στο νησί των πειρατών, που το αγόρασε για να εξασφαλίσει την κόρη του. Αγόρασε και το απέναντι cafe στο γραφικό σοκάκι του νησιού και πριν από τέσσερα χρόνια πήρε την απόφαση να φτιάξει στους Φούρνους τον δικό γαστρονομικό παράδεισο, που τον ονόμασε «Το Μελτέμι του Μύτικα». Η γαστρονομία είναι ένα ταξίδι που θέλει ούριο άνεμο για τα πανιά του καραβιού. Θέλει καλή πρώτη ύλη, εμπειρία, συνδυασμούς, «πάντρεμα» υλικών και συνταγών, ιδέες, φαντασία και ερεθίσματα.

Έχοντας διασχίσει θάλασσες με κρουαζιερόπλοια, έχοντας μαγειρέψει για βασιλιάδες κι έχοντας πάντα το μελτέμι του Ικάριου σύμμαχό του, και πένα κρεμμύδι για μυστικό του «όπλο», ο Μιχάλης συνεχίζει το ταξίδι του σερβίροντας στους ντόπιους και στους παραθεριστές των Φούρνων δικά του πιάτα με θαλασσινές γεύσεις, όπως γαριδομακαρονάδα, ριζότο θαλασσινών, ψαρόσουπα και ψητά ψάρια, στα οποία υποκλίνονται ακόμη και βασιλιάδες.

μάγειρας

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χάρης Ρώμας: Αν συνεχίζαμε το «Κωνσταντίνου κι Ελένης» με τη Ράντου…

Άγριο ξύλο σε συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού στην Αλβανία – Έπεσαν μπουνιές και κλωτσιές

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ