Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Όταν η ανοσοθεραπεία στον καρκίνο χορηγείται νωρίς, μειώνει θανάτους και υπέρογκες δαπάνες!

Με τη δυσοίωνη πρόβλεψη των ειδικών ότι τα περιστατικά καρκίνου θα αυξηθούν κατά 31% στην Ευρώπη και κατά 27% στην Ελλάδα, καθίσταται επιβεβλημένο για την εξέλιξη της υγείας των ασθενών αλλά και για τους κλειστούς προϋπολογισμούς των δαπανών υγείας να διερευνηθούν τα οφέλη της έγκαιρης χορήγησης των καινοτόμων ανοσοθεραπειών, τις οποίες πλέον διαθέτει η φαρέτρα.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ

Ποια καινοτόμα μέσα διαθέτουν πλέον οι επιστήμονες στη φαρέτρα τους

Η διερεύνηση σε μελέτη προσομοίωσης με 1.300 ασθενείς που νοσούν από μελάνωμα, καρκίνο νεφρού και τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού έδειξε ότι αν οι καινοτόμες ανοσοθεραπείες δοθούν στην πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση, αποφεύγονται ένας στους τέσσερις θανάτους και μία στις τέσσερις υποτροπές.

Δαπάνες

Επίσης μειώνονται οι παρενέργειες, αυξάνονται τα κερδισμένα χρόνια με καλή ποιότητα ζωής και μειώνονται κατά 54% στην τριετία οι δαπάνες υγείας, όπως εξηγεί ο Κώστας Αθανασάκης, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του ΠΑΔΑ.

Σε απόλυτους αριθμούς στη μελέτη αποφεύχθηκαν 881 θάνατοι, ενώ αυξήθηκαν κατά 5.556 τα κερδισμένα έτη ζωής χωρίς υποτροπή. Επιπλέον, οι ασθενείς κέρδισαν 2.556 επιπρόσθετα έτη ζωής και εξοικονομήθηκαν σε ετήσιο επίπεδο 40 εκατ. ευρώ.

Από τη μεριά της η Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα, παθολόγος ογκολόγος, πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), διευθύντρια στην Α΄ Ογκολογική Κλινική του Metropolitan Hospital και επιστημονικά υπεύθυνη του Ογκολογικού Τμήματος «Ασκληπιός ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ» στο Ηράκλειο Κρήτης, εξηγεί ότι την τελευταία δεκαετία άλλαξαν όλα στην αντιμετώπιση του καρκίνου, καθώς για πρώτη φορά έχουμε στη φαρέτρα τόσο αποτελεσματικές θεραπείες που προσφέρουν όφελος δυσανάλογα μεγαλύτερο από το ομολογουμένως υψηλό κόστος τους.

Βιοδείκτες

Η μεγάλη συζήτηση που γίνεται αυτή την εποχή αφορά τους βιοδείκτες και όπως υπογραμμίζει η Ζένια Σαριδάκη, έχουν περάσει 10 χρόνια από την ένταξη στη συνταγογράφηση και την αποζημίωση του πρώτου βιοδείκτη. Η ΕΟΠΕ έχει συντάξει την πλήρη έκθεση – πρόταση έκτασης 108 σελίδων για την αποζημίωση των βιοδεικτών που επείγει, προκειμένου να έχουν πρόσβαση οι ασθενείς στις καινοτόμες θεραπείες, και με τη στήριξη της ΕΟΠΕ περισσότεροι από 8.000 ασθενείς έχουν εξεταστεί για βιοδείκτες, καθώς ελάχιστοι αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, ο Αναστάσιος Μπούτης, παθολόγος ογκολόγος, διευθυντής της Γ΄ Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ταμίας της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, ο Μιχάλης Λιόντος, επίκουρος καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας ΕΚΠΑ στη Θεραπευτική Κλινική του νοσοκομείου Αλεξάνδρα, και ο Γιώργος Καπετανάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), υπογραμμίζουν ότι οι ογκολογικοί ασθενείς έχουν πιο επιβαρυμένη υγεία και ζωή σε σύγκριση με τους άλλους πολίτες, με το 42% των ογκολογικών ασθενών να αντιμετωπίζει προβλήματα στην κοινωνική ζωή, το 40% να χάνει ώρες εργασίας και το 76% να έχει αισθητά πιο μειωμένο εισόδημα, με βάση μια ολλανδική μελέτη.

Καθυστέρηση

Στην Ελλάδα οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες με μια καθυστέρηση περίπου 550 ημερών. Με τα σημερινά δεδομένα, οι καινοτόμες ανοσοθεραπείες δίνονται σε πιο προχωρημένο στάδιο, στη μεταστατική νόσο. Το κέρδος που διαφαίνεται από όλα αυτά τα στοιχεία αφορά την αλλαγή του τοπίου, εφόσον οι καινοτόμες ανοσοθεραπείες δοθούν στην πρώτη γραμμή, στην πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση.
Όπως υπογραμμίζει ο Μιχάλης Λιόντος, επίκουρος καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας ΕΚΠΑ στη Θεραπευτική Κλινική του νοσοκομείου Αλεξάνδρα για να έχουμε όφελος στον καρκίνο, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Πολλές φορές, όπως ισχύει για τον καρκίνο του μαστού, η έγκαιρη διάγνωση συμπίπτει με την πρόληψη.

Πρόληψη

Ωστόσο, ο Γιώργος Καπετανάκης επισημαίνει ότι η πρόληψη με την έγκαιρη διάγνωση χωρίζονται συχνά από ένα χάσμα που μπορεί να ισοδυναμεί με πολλούς μήνες. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί στον καρκίνο ο χρόνος μετράει και κάθε λεπτό είναι πολύτιμο.
Από την υποψία του καρκίνου, για παράδειγμα σε ένα ύποπτο εύρημα σε τεστ ΠΑΠ, μέχρι να μπει η διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, η διαδρομή μπορεί να είναι δύσβατη και μακρινή, γεμάτη καθυστερήσεις και εμπόδια. Η βιοψία πρέπει να γίνει στο νοσοκομείο και αν η ασθενής πάει στα ΤΕΠ της ζητούν να κλείσει απογευματινό ραντεβού, το οποίο μπορεί να βρεθεί μετά από μήνες. Ορισμένες διαγνωστικές πράξεις γίνονται μόνο στο νοσοκομείο, όχι σε περιβάλλον ιατρείου, και αν η/ο ασθενής δεν μπορεί να πληρώσει σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, πρέπει να περιμένει για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

«Πρέπει να σπάσουμε τα σιλό», να σταματήσουμε να έχουμε αυτή την αποσπασματική ματιά», τονίζει ο Γιώργος Καπετανάκης. «Δεν είναι χωριστά η πρόληψη, η διάγνωση, η θεραπεία. Ο καρκίνος πρέπει να αντιμετωπιστεί στη χρονιότητά του. Να μην έχουμε χωριστό προϋπολογισμό γι’ αυτό και χωριστό προϋπολογισμό για εκείνο. Ένας προϋπολογισμός για όλα», καταλήγει.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατέληξε 28χρονος από το Αγρίνιο – Επί 5 ώρες έψαχναν κρεβάτι ΜΕΘ

«Λαϊκό» νοσοκομείο: 43χρονος ασθενής έβαλε φωτιά σε δωμάτιο

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ