Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Ουκρανία: Eurovision στη σκιά των κρίσεων

Ο πόλεμος και η οικονομική κρίση ταλανίζουν την Ουκρανία. Ωστόσο το Κίεβο προετοιμάζεται να υποδεχθεί τη Eurovision σε τρεις μήνες όσο πιο λαμπερό γίνεται.

H Ουκρανία ετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχθεί την επόμενη Γιουροβίζιον σε τρεις μήνες και να δείξει τον καλύτερο της εαυτό. «Θα τα καταφέρουμε. Εργαζόμαστε σε 24ωρη βάση» λέει ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο. Η Γιουργοβίζιον είναι το μεγαλύτερο τηλεοπτικό γεγονός του κόσμου, όπου τη μάχη δίνουν 43 χώρες. Τη Γερμανία θα εκπροσωπήσει η 25χρονη Ιζαμπέλα Λεβίνα Λουέεν.

Τηλεόραση σημαίνει θέαμα και για να μην δουν τα 200 εκατομμύρια των τηλεθεατών οτιδήποτε που να θυμίζει τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία, η χώρα θα βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη. Περίπου 15,5 εκατομμύρια θα δαπανήσει η δημόσια τηλεόραση – περίπου το 40% του ετήσιου προϋπολογισμού της, με αποτέλεσμα να απομένουν πολύ λίγα χρήματα για τις υπόλοιπες παραγωγές.

Το Κίεβο έχει πάντως ήδη εμπειρία σε μεγάλες διοργανώσεις, όταν το 2005 η Ρουσλάνα κέρδισε τότε στη Γιουροβίζιον αλλά και το 2012 με τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Η χώρα προσπαθεί μέσω όλων αυτών των διοργανώσεων να προσεγγίσει τη Δύση με απώτερο στόχο την ένταξή της στην ΕΕ. Από το 2013 όμως η Ουκρανία ταλανίζεται από έναν βαθύ διχασμό της χώρας ανάμεσα στους φιλοδυτικούς και τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα. Και το πώς θα τα καταφέρει μια χώρα τραυματισμένη από τον πόλεμο και την οικονομική κρίση να χρηματοδοτήσει τη Γιουροβίζιον είναι ένα θέμα που απασχολεί τη δημόσια συζήτηση.

Λαμπερό μόνο το κέντρο του Κιέβου

H Γιαμάλα, νικήτρια της Γιοροβίζιον το 2016
H Γιαμάλα, νικήτρια της Eurovision το 2016

Ο δήμαρχος της πόλης πάντως Βιτάλι Κλίτσκο σκοπεύει να επισκευάσει δρόμους, να  βελτιώσει τους χώρους πρασίνου, να βάλει επιπλέον λεωφορεία ενώ και οι ελεγκτές των λεωφορείων θα υποχρεωθούν να μάθουν κάποια βασικά αγγλικά.

Η λάμψη της πόλης όμως θα εκτείνεται σε ακτίνα μερικών εκατοντάδων μέτρων. «Δεν χρειάζεται να πάει κανείς μακριά. Λίγο πέρα από το κέντρο  φαίνεται όλη η μιζέρια της ουκρανικής πρωτεύουσας» γράφει η δημοσιογράφος Ναταλία Μιτσκόβσκαγια. Διαβάσεις χωρίς φώτα και χαλασμένες κυλιόμενες σκάλες μετατρέπουν τον δρόμο προς τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό σε ένα δρόμο μετ΄ εμποδίων. «Ίσως θα έπρεπε να κατεβάσουμε τον δήμαρχο από το αυτοκίνητό του και να τον αφήσουμε να περπατήσει μερικά μέτρα;» διερωτάται η Ουκρανή δημοσιογράφος.

Η γειτονική Ρωσία βλέπει με σκεπτικισμό τη διοργάνωση και φοβάται πως η δική της συμμετοχή δεν θα κριθεί δίκαια εξαιτίας των πολιτικών διαφωνιών. Τα ρωσικά μίντια διατυπώνουν το φόβο πως οι ουκρανικές αρχές δεν θα διασφαλίσουν την ελεύθερη πρόσβαση στη φιλορωσική νεολαία της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι μυστικές υπηρεσίες του Κιέβου έχουν βάλει σε μια μαύρη λίστα 140 Ρώσους καλλιτέχνες για «αντιουκρανικές πράξεις». Η Γιουροβίζιον πάντως επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά τη φήμη της πως πρόκειται για το μουσικό γεγονός με βαθιές πολιτικές ρίζες κάτι που επαληθεύεται σχεδόν πάντα κατά τη διάρκεια απονομής της βαθμολογίας.

Πηγή: DW.COM

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ