Το ρήγμα στο φράγμα της Καχόφκα δεν είχε ως μοναδικό αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωριά και πόλεις και στις δύο όχθεις του ποταμού Δνείπερου. Συγχρόνως απελευθερώθηκαν τεράστιες ποσότητες νερού που παρέσυραν έναν απίστευτο όγκο από μπάζα, πετρέλαια και ποσότητες μολυσμένης λάσπης από εντομοκτόνα. Ένα γιγαντιαίο τσουνάμι από ίζημα του ποταμού κατευθύνεται προς τις παράκτιες περιοχές και θα τις πλήξει στη διάρκεια του καλοκαιριού.
«Όταν φτάσουν αυτά τα νερά, γεμάτα με κατακάθια και άλλες ουσίες, θα φτάσουν μέχρι την βόρεια πλευρά της ακτής και ως την αρχή του Δούναβη. Κατόπιν όπως έχουμε δει και στην περίπτωση του Δούναβη, τα ιζήματα μεταφέρονται από τα ρεύματα στις νότιες ακτές. Παράλληλα, το μολυσμένο νερό από την Ουκρανία θα έρθει και θα αναμιχτεί με αυτό του Δούναβη και θα κατέβει στα νότια. Όλες αυτές οι ουσίες θα ενεργοποιήσουν το φυτοπλαγκτόν, θα προκαλέσουν ευτροφισμό και θα υπάρξει μείωση της ποιότητας των υδάτων και ίσως μείωση στην αλατότητα. Θα έχουμε μη διαυγή ύδατα, πράσινα ή καφέ νερά, ανάλογα με τα είδη που θα κυριαρχήσουν» λέει ο Φλορίν Τιμόφτε, Διευθυντής Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Γκριγκόρε Αντίπα.
Η ανησυχία των κατοίκων είναι εμφανής ειδικά σε χώρες όπως η Ρουμανία, όπου ήδη κάποιοι σκέφτονται τις μακροχρόνιες συνέπειες. Στη γειτονική Βουλγαρία, το Ινστιτούτο Ωκεανολογίας θεωρεί δύσκολο τα μπάζα να φτάσουν στις ακτές της χώρας σε επικίνδυνη ποσότητα και ο κόσμος νιώθει ασφαλής.
Όμως η μόλυνση με τοξικά απόβλητα δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος για τις παράκτιες χώρες. Το τεράστιο κύμα αποβλήτων μπορεί επίσης να φέρει στην επιφάνεια νάρκες, προκαλώντας θανάσιμους κινδύνους για τα πλοία της περιοχής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρωσία: Εντός των φυσιολογικών ορίων τα επίπεδα ραδιενέργειας στον σταθμό της Ζαπορίζια
Φράγμα Καχόφκα – Ζελένσκι: Ρώσοι στρατιώτες πυροβολούν από μακριά τους διασώστες