Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Ουκρανία: Νέες φωτογραφίες με το ρωσικό καταδρομικό «Moskva» λίγο πριν από τη βύθισή του

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter απεικονίζουν το ρωσικό καταδρομικό πυραυλοφόρο, «Moskva» λίγο πριν από τη βύθισή του στα νερά της Μαύρης Θάλασσας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται.

Όπως φαίνεται το σκάφος μετά τη φωτιά που φέρεται να εκδηλώθηκε στο κατάστρωμά του είναι φλεγόμενο και έχει πάρει κλίση.

Η ρωσική ναυαρχίδα, Moskva  εγκαταλείφθηκε από μεγάλο μέρος του πληρώματος της, σύμφωνα με πληροφορίες. Ωστόσο ο κυβερνήτης και κάποιοι από τους ναύτες έχασαν τη ζωή τους.

Πολλοί ωστόσο είναι εκείνοι που αναρωτιούνται ένα οι εν λόγω φωτογραφίες αποδίδουν την πραγματικότητα σχετικά με το «Moskva» ή γίνεται προπαγάνδα.

Οι ουκρανικές ένοπλές δυνάμεις αλλά και Αμερικανοί παρατηρητές αναφέρουν ότι δύο ρουκέτες που το έπληξαν προκάλεσαν την πυρκαγιά και τις ζημιές που οδήγησαν τελικά και στην βύθιση του πολεμικού.

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι οι εκρήξεις στις αποθήκες  πυρομαχικών  οδήγησαν στην απώλεια του  σκάφους  και όχι οι ουκρανικές ρουκέτες, χωρίς ωστόσο να δίνουν και πειστική εξήγηση για τα αίτια της απώλειας αφού δεν αναγνωρίζουν εχθρική παρέμβαση.

 

Moskva: Η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και η ιστορία της

Το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, είναι (ή ήταν) ένα πολεμικό πλοίο υψηλής συμβολικής αξίας, το οποίο, εκτός της συμμετοχής του στις πολεμικές επιχειρήσεις, αποτέλεσε όργανο της ρωσικής διπλωματίας. Επλήγη σοβαρά κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Η σοβιετική καταγωγή

Το οπλισμένο με πυραύλους βαρύ καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, την σοβιετική εποχή, με την ονομασία Slava (Δόξα). Αποστολή του, η καταστροφή αεροπλανοφόρων.

Μετονομάσθηκε σε Moskva τον Μάιο 1995. Είναι οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Bazalt/Voulkan, με πυραύλους Fort, την ναυτική εκδοχή των πυραύλων S-300 μεγάλου βεληνεκούς, και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ossa. Διαθέτει επίσης εκτοξευτές ρουκετών, κανόνια και τορπίλες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, το Moskva εκσυγχρονίσθηκε δύο φορές στην ιστορία του, την δεύτερη κατά την περίοδο 2018-2020.

Το πλήρωμά του αποτελείται από 680 άνδρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τρεις πόλεμοι

Ο πρώτος του πόλεμος ήταν η ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008. Η Ρωσία δεν έχει δώσει πληροφορίες για τις αποστολές του, αλλά σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Γεωργίας, το ρωσικό καταδρομικό εισήλθε στο λιμάνι του Οτσαμτσιρέ για να βομβαρδίσει στην κοιλάδα του Κοντορί τις γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες απώλεσαν τότε τον έλεγχο και της τελευταίας ζώνης που κατείχαν ακόμη στην αυτονομιστική περιοχή της Αμπχαζίας.

Ο τότε Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε εκφράσει την «ευγνωμοσύνη» του προς το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του κατά την διάρκεια της σύρραξης.

Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Ασαντ στον πόλεμο στη Συρία, το Moskva αναπτύχθηκε από τον Σεπτέμβριο 2015 μέχρι τον Ιανουάριο 2016 στην ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλίσει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την «αντιαεροπορική άμυνα» της ρωσικής βάσης του Χμεϊμίμ.

Λίγο μετά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρασημοφόρησε όλο το πλήρωμα με το μετάλλιο του Ναχίμοφ, για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του.

Από την Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που αποτελεί την βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva συμμετέχει στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

Σε συνομιλία μέσω ασυρμάτου στη αρχή του πολέμου και έκτοτε απέκτησε θρυλικές διαστάσεις και αποτυπώθηκε σε ουκρανικό γραμματόσημο, οι συνοριοφύλακες του μικρού νησιού των Φιδιών απάντησαν «άντε και γ…» στο ρωσικό καταδρομικό όταν τους ζητήθηκε να παραδοθούν. Λίγο μετά, το Moskva μαζί με το Vassili Bykov βομβάρδισαν το νησί. Τα μέλη της ουκρανικής συνοριοφυλακής αιχμαλωτίσθηκαν.

Διπλωματικές αποστολές

Το καταδρομικό Moskva, όταν ακόμη ονομαζόταν Slava, συμμετείχε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνάντηση κορυφής της Μάλτας, ανάμεσα στον σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, η οποία πραγματοποιήθηκε επί του πλοίου Maxime Gorki τον Δεκέμβριο 1989, αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Το πλοίο συμμετείχε επίσης στην διάσκεψη για τον πυρηνικό αφοπλισμό στην Γιάλτα τον Αύγουστο 1990.

Έχει διαπλεύσει τις θάλασσες συμμετέχοντας σε στρατιωτικές ασκήσεις και έχει επισκεφθεί πολλά ευρωπαϊκά, ασιατικά και αφρικανικά λιμάνια.

Έχει επίσης φιλοξενήσει ξένους ηγέτες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε εκεί με στρατιωτικές τιμές στον Αύγουστο 2014 στο Σότσι τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ Αλ-Σίσι ή, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ιταλία, τον τότε ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πηγή φωτό: Reuters/Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ