Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Ουγγαρία και Πολωνία ξανά στο στόχαστρο για το Κράτος Δικαίου

Η Πολωνία και η Ουγγαρία βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο του κράτους δικαίου.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι δύο αυτές χώρες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση των δημοκρατιών τους.

Στην περίπτωση της Πολωνίας, η κατάσταση δεν βελτιώνεται.

Η Βαρσοβία αντιμετωπίζει πλέον ημερήσιο πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ που της επιβλήθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ λόγω της έλλειψης ανεξαρτησίας του δικαστικού της συστήματος.

Το συσσωρευμένο συνολικό ποσό ανέρχεται σε τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ.

«Συνεχίζουμε να ζητάμε την καταβολή του προστίμου, αλλά ο στόχος δεν είναι το πρόστιμο. Ο στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή των απαιτήσεων του δικαστηρίου και αν αυτό συμβεί, θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τη διαδικασία», είπε ο Ντιντιέ Ρέιντερς, Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη.

Αλλά τα ίδια τα πρόστιμα δεν θα αλλάξουν την κατάσταση που επικρατεί εδώ και καιρό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα το σχέδιο της Πολωνίας για την ανάκαμψη από την πανδημία ύψους 35,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μια προσπάθεια να την αναγκάσει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της.

Αλλά οι Βρυξέλλες λένε ότι πολλές από τις αλλαγές παραμένουν αισθητικές. και γι’ αυτό η ΕΕ δεν έχει αποδεσμεύσει ακόμη χρήματα.

«Αν δεν παρακρατηθούν χρήματα, δεν πρόκειται να υπάρξει κίνητρο για αυτές τις κυβερνήσεις να αλλάξουν. Αλλά στην περίπτωση της Πολωνίας, υπάρχει ένα πολιτικό ζήτημα. Αξίζει η Πολωνία περισσότερη υποστήριξη λόγω των όσων έχει κάνει για την Ουκρανία; Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η Πολωνία σταθερή λόγω της ζωτικής στρατηγικής της θέσης που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία; Αυτά είναι θεμιτά ερωτήματα που από πολιτική άποψη, η Επιτροπή μπορεί να εξετάσει. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η επιβολή του κράτους δικαίου υποφέρει», εξήγησε στο Euronews ο Γκάρβαν Βαλς, αναλυτής στο Κέντρο Martens.

Η Ουγγαρία είναι η άλλη χώρα της ΕΕ που επικρίνεται ευρέως στην έκθεση.

Η διαφθορά, η έλλειψη πολυφωνίας στα μέσα ενημέρωσης και οι υπερβολικές εξουσίες έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης Όρμπαν εξακολουθούν να απασχολούν τις Βρυξέλλες.

Αλλά η Βουδαπέστη, χωρίς ελπίδες να δει σύντομα να εγκρίνεται το σχέδιο ανάκαμψης της Ουγγαρίας ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αρχίζει να αισθάνεται την έλλειψη κονδυλίων της ΕΕ.

«Αυτό δείχνει επίσης ότι η απόσυρση των χρημάτων λειτουργεί. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας δυσκολεύεται να αντλήσει κεφάλαια. Γνωρίζουν ότι χρειάζονται αυτά τα χρήματα. Και αυτός είναι ο λόγος που επιδίδονται σε αυτές τις ανόητες εγχώριες πολιτικές πρωτοβουλίες», μας είπε ο αναλυτής.

Η ετήσια έκθεση περιέχει συστάσεις για όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με τις περισσότερες ανησυχίες να συνδέονται με τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης και τη διαδικασία διορισμού για τις ανώτερες θέσεις των δικαστών και εισαγγελέων παραμένουν, όπως και η έλλειψη δικαστικής συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής.

Διαβάστε επίσης

Ευρωβαρόμετρο: Kορυφαίες προτεραιότητες, η υπεράσπιση της δημοκρατίας και το κράτος δικαίου

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ