Στην άμεση απελευθέρωση ενός ουρακοτάγκου είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει η διεύθυνση ζωολογικού κήπου της Αργεντινής στην οποία βρίσκεται, μετά την σχετική δικαστική εντολή που αναγνώρισε το εξαιρετικής ευφυίας ζώο ως άτομο ή φυσικό πρόσωπο αν και “μη ανθρώπινο”.
Η δικαστική αυτή απόφαση ελήφθη μετά από σχετική προσφυγή που υπέβαλλαν το Νοέμβριο ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων της οργάνωσης ΑFADA, η οποία μάλιστα έγινε με αίτημα τύπου “habeas corpus”, έγγραφο που χρησιμοποιέιται κάθε φορά που αμφισβητείται η νομιμότητα της κράτησης ή φυλάκισης ενός ανθρώπου.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ακτιβιστές χρησιμοποιούν την αναφορά habeas corpus στην προσπάθεια να απελευθερώσουν άγρια ζώα που βρίσκονται υπό αιχμαλωσία. Ωστόσο, δεν έχει πάντα την ίδια επιτυχία. Mόλις πριν ένα μήνα, δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε αντίστοιχη αίτηση που αφορούσε την απελευθέρωση του Tommy, ενός χιμπατζή που ζει ως κατοικίδιο στη Νέα Υόρκη, θεωρώντας πως “ένας χιμπατζής δεν είναι πρόσωπο” ώστε να μπορεί να δικαιούται της προστασίας που παρέχει το “habeas corpus”. Ίδια κατάληξη είχε και η μήνυση που κατέθεσε το 2011 η οργάνωση PETA εναντίον του θαλάσσιου πάρκου SeaWorld, υποστηρίζοντας ότι πέντε φάλαινες όρκα αντιμετωπίζονται ως σκλάβοι. Το δικαστήριο του Σαν Ντιέγκο απέρριψε την υπόθεση.
Τα διεθνή μέσα κάνουν λόγο για μια δικαστική “απόφαση-ορόσημο” η οποία, για πρώτη φορά αναγνωρίζει ένα ζώο ως πρόσωπο, ακόμη και αν το χαρακτηρίζει ως “μη ανθρώπινο” (Non-Human person) και του παραχωρεί θεμελιώδη δικαιώματα όπως αυτό της ελευθερίας, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο και για την αντίστοιχη αντιμετώπιση χιλιάδων περιπτώσεων που αφορά ζώα με προφανή ανώτερη φυσική αλλά και συναισθηματική νοημοσύνη, τα οποία οποία κρατούνται σε ζωολογικούς κήπους, τσίρκο, ακόμη και εργαστήρια ιατρικών πειραμάτων.
Η 29 ετών θηλυκή ουρακοτάγκος Σουμάτρας, Σάντρα, γεννήθηκε σε καθεστώς αιχμαλωσίας στη Γερμανία όπου και έζησε μέχρι τα 20 της χρόνια, για να μεταφερθεί το 2005 στον ζωολογικό κήπο του Μπουένος Άιρες, ο οποίος τώρα, όχι απλώς είναι υποχρεωμένος να την απελευθερώσει αλλά και, με δική του ευθύνη και έξοδα να φροντίσει να μεταφερθεί άμεσα στο φυσικό της περιβάλλον.
“Η Σάντρα μπορεί να μην είναι άνθρωπος αλλά έχει επαρκέστατες γνωστικές λειτουργίες για να αντιμετωπιστεί ως πρόσωπο και όχι ως αντικείμενο και, ως εκ τούτου, δικαιούται όλων των βασικών δικαιωμάτων που θα μπορούσε να έχει ένα “μη ανθρώπινο πρόσωπο” ήταν το βασικό επιχείρημα της οργάνωσης.
Υπενθυμίζεται πως, η λέξη “ουρακοτάγκος” ανήκει στη γλώσσα της Μαλαισίας και της Ινδονησίας και σημαίνει “άνθρωπος του δάσους”.
Ο ζωολογικός κήπος του Μπουένος Άιρες έχει περιθώριο 10 εργασίμων ημερών ώστε να ασκήσει έφεση στην απόφαση, ωστόσο, τίποτε δεν δείχνει πως και εκείνη που θα πάρει το ανώτερο δικαστήριο θα είναι διαφορετική, καθώς ήδη το γενικότερο κλίμα υπέρ της Σάντρας, είναι διαμορφωμένο.
Εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου αρνήθηκε να προχωρήσει σε οποιοδήποτε σχόλιο, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο του Reuters.
Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε τη Σάντρα με το μωρό της στο ζωολογικό κήπο :