Συμπληρώσαμε δύο εβδομάδες από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Οι αρχηγοί των τριών πρώτων κομμάτων δεν πήραν καν τις διερευνητικές εντολές. Η πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης. Η Βουλή συνήλθε, οι νέοι βουλευτές ορκίστηκαν, εκλέχτηκε προεδρείο και αμέσως μετά η Βουλή διαλύθηκε και προκηρύχτηκαν νέες εκλογές για τις 25 Ιουνίου.
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η επανάληψη του ποσοστού των εκλογών που έγιναν πριν από δυο εβδομάδες.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε μια πολύ μεγάλη μάχη. Αυτή της αυτοδυναμίας. Αυτός ήταν ο στόχος ευθύς εξαρχής. Να καταφέρει η Νέα Δημοκρατία να κατακτήσει την αυτοδυναμία στις εκλογές που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική. Ο στόχος παρά λίγο να επιτευχθεί από τις 21 Μαΐου, αφού κανείς δεν προέβλεπε τα πολύ υψηλά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και τα πολύ χαμηλά του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε έναν στόχο. Να μη χαθεί ούτε μία ψήφος σε σχέση με τις 21 Μαΐου. Να πάρει η Νέα Δημοκρατία ό,τι και τότε για να έχει το κεφάλι της ήσυχο. Γιατί αλλιώς μπορεί να μπλέξει…
Και το μπλέξιμο μπορεί να είναι μια αδύναμη αυτοδυναμία με λίγο περισσότερους βουλευτές από τους 151 ή καθόλου αυτοδυναμία και τότε θα πρέπει να αναζητηθεί κυβερνητικός εταίρος, γιατί η χώρα δεν γίνεται να μείνει ουσιαστικά ακυβέρνητη μέχρι τον Σεπτέμβριο. Βλέπετε, μετά τις 15 Ιουλίου και όλο τον Αύγουστο το μόνο που μπορεί να γίνει εκτός από μπάνια στη θάλασσα είναι κανένα πανηγύρι σε χωριό. Εκλογές δεν γίνεται να υπάρξουν.
Αυτοδυναμία
Εάν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει και ξεπεράσει το 40% και έχουμε πάνω-κάτω τα ίδια αποτελέσματα με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αυτό θα σημάνει ότι η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη θα μείνουν εκτός Βουλής. Το μπόνους που παίρνει το πρώτο κόμμα είναι κλιμακωτό και μπορεί να φτάσει μέχρι τις 50 έδρες. Ξεκινά από τις 30 έδρες, συνεπώς ανάλογα τα ποσοστά, μένουν 270 έδρες να διεκδικήσουν πέντε, έξι, επτά ή οκτώ κόμματα, όσα μπουν τελικά στη Βουλή. Όσο περισσότερα, τόσο μικρότερα τα κομμάτια της πίτας, δηλαδή, λιγότεροι βουλευτές για κάθε κόμμα.
Εάν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου έχουμε περίπου τα ίδια αποτελέσματα, το bonus των 50 κοινοβουλευτικών εδρών θα το έχει η Νέα Δημοκρατία και θα κατακτήσει 24 επιπλέον έδρες από όσες έχει σήμερα, τις οποίες θα στερηθούν αναλογικά τα υπόλοιπα κόμματα. Η ισχυρή αυτοδυναμία θα οφείλεται σ’ αυτή την περίπτωση στη μη εκπροσώπηση του 16% που έλαβαν τα εκτός Βουλής κόμματα. Τουτέστιν Βουλή πέντε κομμάτων, η Νέα Δημοκρατία 170 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 60, το ΠΑΣΟΚ 38, το ΚΚΕ 23 και η Ελληνική Λύση 13.
Αν παρ’ όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία πάρει τα ίδια ποσοστά, αλλά μπει στη Βουλή και η Νίκη, τότε οι βουλευτές της θα είναι 166, του ΣΥΡΙΖΑ 58, του ΠΑΣΟΚ 33, του ΚΚΕ 22, της Ελληνικής Λύσης 13 και της Νίκης 8. Αν μπει και η Πλεύση Ελευθερίας με τα ίδια νούμερα πάντα για τη Νέα Δημοκρατία, τότε η Νέα Δημοκρατία θα έχει 162 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 56, το ΠΑΣΟΚ 32, το ΚΚΕ 20, η Ελληνική Λύση 12 και η Νίκη με την Πλεύση Ελευθερίας από 9.
Ο πήχης
Εδώ έχουμε να κάνουμε με το πόσο θα χάσει η Νέα Δημοκρατία από το ποσοστό της. Αν πέσει στο 39%, δεν παίρνει μπόνους των 50 εδρών που έχει με το 40%, αλλά κατεβαίνει στις 48 έδρες. Με επτά κόμματα στη Βουλή αμέσως αμέσως οι βουλευτές αντί 162 θα είναι 159. Και αν κατέβει και κάτω από το 39%, οι βουλευτές που εκλέγονται θα είναι ακόμα λιγότεροι. Και ο πήχης είναι το 37%. Η Νέα Δημοκρατία θέλει τουλάχιστον 37% και συνδυασμό αποτελεσμάτων των άλλων κομμάτων για να έχει περιορισμένη αυτοδυναμία – με 40% και πάνω δεν θα την απασχολεί τι κάνουν οι άλλοι.
Όπως προαναφέραμε η Νέα Δημοκρατία θέλει τουλάχιστον 37% και συνδυασμό αποτελεσμάτων. Γιατί το λέμε αυτό; Διότι, αν στη Βουλή μπουν οκτώ κόμματα, δηλαδή, μπει και ο Γιάνης Βαρουφάκης με το ΜέΡΑ25, τότε θα είναι ανέφικτη η αυτοδυναμία και με 37%. Σε ένα τέτοιο σενάριο η Νέα Δημοκρατία θα έπαιρνε 150 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 58, το ΠΑΣΟΚ 33, το ΚΚΕ 21, η Ελληνική Λύση 13, η Νίκη 9 και η Πλεύση με το ΜέΡΑ25 από οκτώ.
Εκτός Βουλής
Αν παρομοιάσουμε με μια ζυγαριά τον τρόπο με τον οποίο ένα κόμμα φτάνει σε αυτοδυναμία, στη μία πλευρά μπαίνει το ποσοστό που πιάνει το πρώτο κόμμα και στην άλλη των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής. Αν το ποσοστό είναι 0, δηλαδή, όλα τα κόμματα που είναι υποψήφια στις εκλογές ξεπεράσουν το 3%, τότε η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται 40,4% για να πάρει την αυτοδυναμία. Αν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι 1%, η Νέα Δημοκρατία θέλει ακριβώς 40%. Ωστόσο, το να μπουν όλα τα κόμματα στη Βουλή είναι ακραίο σενάριο.
Συνήθως τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής όλα μαζί είναι από το 8% και πάνω συγκεντρωτικά τα ποσοστά τους. Με 8% η Νέα Δημοκρατία θέλει 38% για να έχει την αυτοδυναμία, με 9% θέλει 37,7% και με 10% για όλα τα κόμματα που μείνουν εκτός Βουλής η Νέα Δημοκρατία θα θέλει 37% για την αυτοδυναμία.
Αυτά βέβαια είναι νούμερα για οριακές αυτοδυναμίες. Συνεπώς το «40% για να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας» είναι το μοναδικό σενάριο που σκέφτονται στη Νέα Δημοκρατία.
Διμέτωπος αγώνας
Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκαναν έναν αγώνα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως, στην προεκλογική περίοδο των εκλογών του Μαΐου. Ο αγώνας ήταν απολύτως επιτυχημένος και το αποτέλεσμα το μαρτυρά. Πλέον η Νέα Δημοκρατία κάνει έναν νέο διμέτωπο αγώνα.
Ο ένας είναι να μην μπουν τα μικρά κόμματα στη Βουλή. Για την ακρίβεια, να μην μπει η Νίκη στη Βουλή, γιατί είναι κόμμα που κλέβει ψήφους από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατία, ενώ η Πλεύση της Ζωής Κωνσταντοπούλου παίρνει κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε και οργανώθηκε το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Άγιον Όρος και γι’ αυτό δίνεται βαρύτητα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και σε περιοχές όπου είναι έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα. Ο πρωθυπουργός αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι στο Άγιον Όρος και την ερχόμενη εβδομάδα θα κάνει περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα.
Το άλλο μέτωπο είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο προσπαθεί να μετατρέψει τις εκλογές, όχι σε κάλπες για την ανάδειξη κυβέρνησης, αλλά για την ανάδειξη αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να αποδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν την ίδια γλώσσα σε μία σειρά από θέματα με άξονα την οικονομία και κυρίως τη φορολόγηση, με σκοπό να «τρομάξει» -αν θέλετε- ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και μισθωτούς του μεσαίου χώρου και να έρθουν και αυτοί στη Νέα Δημοκρατία.
Τις επιθέσεις προς το ΠΑΣΟΚ τις έχει αναλάβει ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά περισσότερο για το μέλλον και το δικό του μήνυμα για τις επερχόμενες εκλογές είναι: «Η κάλπη στις 25 Ιουνίου θα είναι πάλι άδεια. Όλα ξεκινούν πάλι από την αρχή. Μη θεωρήσετε ότι η μάχη αυτή έχει ήδη κριθεί. Να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό στη ΝΔ για να υπάρχει σταθερότητα. Όσο περισσότερα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή τόσο δυσκολότερη είναι η αυτοδυναμία. Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία για να κάνει πράξη τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».
Προσοχή στα άκυρα!
Όλα τα κόμματα λένε στους ψηφοφόρους να τους να προσέξουν να μη βάλουν σταυρό προτίμησης στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Στις εκλογές στις 25 Ιουνίου δεν μπαίνει σταυρός προτίμησης στα ψηφοδέλτια, καθώς η εκλογή γίνεται με λίστα, ενώ μέσα από τα παραβάν δεν θα υπάρχει στιλό. Αν μπει σταυρός όμως, ο εκλογικός αντιπρόσωπος θα κρίνει, ανάλογα και με τη θέση του, αν το ψηφοδέλτιο θα είναι έγκυρο ή άκυρο.
Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν με τα νέα ψηφοδέλτια που θα τυπωθούν εκ νέου με βάση τη λίστα και όχι με αλφαβητική σειρά. Στην περίπτωση που ψηφίσουν βάζοντας το παλιό ψηφοδέλτιο στον φάκελο, τότε ακυρώνεται αυτομάτως.