Περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δεν έχουν λάβει κρατική βοήθεια στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές της επιπτώσεις, όπως ανακοίνωσε η Oxfam, με τεράστιες διαφορές να παρατηρούνται μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών.
Στην έκθεση με τίτλο «Shelter from the Storm» δηλαδή «Καταφύγιο απ΄ την Καταιγίδα» σε συνεργασία με την Development Pathways, αναλύθηκαν τα κυβερνητικά προγράμματα έκτακτων χορηγήσεων ευάλωτων ομάδων , όπως ΑμΕΑ, άνεργοι, παιδιά και ηλικιωμένοι σε 126 κράτη με πολίτες χαμηλών ή μεσαίων εισοδημάτων.
Σε ολόκληρο τον πλανήτη δόθηκαν 9,6 τρις ευρώ για τις συνέπειες της πανδημίας. Το 83% από τις πλούσιες χώρες και μόλις το 0,4% από τις 59 φτωχές χώρες του κόσμου.
Όπως προκύπτει από τα επιπλέον κρατικά κονδύλια κοινωνικής στήριξης στις 28 πλούσιες χώρες αναλογούν περί τα 695 δολάρια ανά πολίτη. Στον αντίποδα στις φτωχές χώρες η κατά κεφαλήν ενίσχυση κυμαίνεται από 4 έως 28 δολάρια. 2,7 δις άνθρωποι είναι έξω από κάθε δίκτυο κοινωνικής προστασίας, πάντα σύμφωνα με την έρευνα.
Η Γκαμπριέλα Μπόσερ, εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam επισημαίνει ότι «ο κορωνοϊός ένωσε τον κόσμο εξαιτίας του φόβου, αλλά τον διαίρεσε ως προς την αντιμετώπισή του. Η πανδημία πυροδότησε μία ηχηρή παγκόσμια προσπάθεια η οποία έφθασε σε περισσότερους από 1 δις ανθρώπους μέσα στο 2020 μέχρι σήμερα αλλά πολλοί περισσότεροι έχουν μείνει απ’ έξω».
Σε ξεχωριστή έκθεση ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι ένας στους 33 ανθρώπους παγκοσμίως θα χρειαστεί ανθρωπιστική βοήθεια για να εκπληρώσει τις βασικές του ανάγκες, όπως η τροφή, το νερό και η υγιεινή το 2021, αύξηση 40% σε σχέση με φέτος.
Πηγή: Euronews,Thomson Reuters Foundation