Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024

Oxfam: οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι στην Ευρώπη το 2023

430 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2023. Ο πλούτος των πέντε πλουσιότερων προσωπικοτήτων της Ευρώπης αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από το ήμισυ του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που επισημαίνονται στην ετήσια έκθεση της Oxfam για την ανισότητα, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, ο πλούτος των αφεντικών των LVMH, Zara, L’Oréal, Ferrero και Lidl έχει αυξηθεί κατά 76% από το 2020, με ένα οικονομικό μοτίβο που επαναλαμβάνεται.

«Αυτοί οι εκατομμυριούχοι έχουν κερδίσει πολλά χρήματα συχνά χάρη στα απροσδόκητα κέρδη της μονοπωλιακής εταιρείας που έχουν. Αλλά επίσης, ταυτόχρονα με την επιρροή τους, την επιρροή της εταιρείας και των δισεκατομμυριούχων, επιτρέπουν στο οικονομικό σύστημα να συνεχίσει να ανθίζει. είναι, έτσι ώστε να ευνοούν τον εαυτό τους όλο και περισσότερο», εξήγησε η Κιάρα Πουτατούρο, Σύμβουλος Ανισότητας και Φορολογικής Πολιτικής της ΕΕ στο γραφείο της Oxfam EU.

Σύμφωνα με την Oxfam, οι εταιρικοί φόροι έχουν μειωθεί από 32,2% το 2000 σε 21,5% το 2023, προς όφελος των πολυεθνικών. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτή η οικονομική δύναμη δίνει τη δυνατότητα στις πλουσιότερες εταιρείες του κόσμου να επηρεάζουν περισσότερο τους λήπτες πολιτικών αποφάσεων παρά τους ψηφοφόρους. Η ΜΚΟ επισημαίνει ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, αφού το 99% του ευρωπαϊκού πληθυσμού έχει γίνει φτωχότερο ως αποτέλεσμα του πολύ υψηλού πληθωρισμού των τελευταίων μηνών. Αυτός είναι ο λόγος που η Oxfam υποστηρίζει την αρχή του φόρου στους δισεκατομμυριούχους.

«Υπολογίσαμε ότι ένας ευρωπαϊκός φόρος περιουσίας στους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους, επομένως μιλάμε πραγματικά για τους πλουσιότερους ανθρώπους στην ΕΕ και όχι για τη μεσαία τάξη, αυτό θα έφερνε σχεδόν 290 δισεκατομμύρια ευρώ που αν σκεφτείτε ότι είναι σαν 40 % των χρημάτων του ταμείου ανάκαμψης που θα πρέπει να πληρώσουν όλα τα κράτη μέλη», είπε η ειδικός.

Η ΜΚΟ προτείνει επίσης τον καθορισμό ανώτατου ορίου στα εισοδήματα των δισεκατομμυριούχων, τη ρύθμιση των κερδών και τον περιορισμό της δημόσιας βοήθειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκθεση Oxfam: Αυξήθηκε το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών – Ζητά άμεση φορολόγηση των υπερπλουσίων

Oxfam: 2,7 δις άνθρωποι απροστάτευτοι στις συνέπειες της πανδημίας

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ