• Τι υποστήριξαν στην ανακρίτρια οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου • Οι κινήσεις των δικαστικών Αρχών για τον εντοπισµό του «κρυµµένου θησαυρού» και η ζωή στη φυλακή
Χρειάστηκαν να περάσουν δυόμιση χρόνια από την αποκάλυψη του Folli-Follie σκανδάλου έως ότου πέσει η αυλαία στο πρώτο μέρος του δράματος που ζουν τα μέλη της οικονομικής δυναστείας που δημιουργήθηκε με πλασματικά στοιχεία και στηρίχθηκε σε πήλινα πόδια. Το βράδυ της Τετάρτης ύστερα από μαραθώνια απολογία η 35η τακτική ανακρίτρια με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα διέταξε την προφυλάκιση των ∆ημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. Πατήρ και υιός (σε αντίθεση με την Καίτη Κουτσολιούτσου, η οποία αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους) οδηγήθηκαν στις φυλακές. Ο πρώτος στον Κορυδαλλό και ο δεύτερος στα Τρίκαλα.
Ρεπορτάζ ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ
Τη στιγμή που οι κατηγορούμενοι πάλαι ποτέ οικονομικοί μεγιστάνες προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή, οι δικαστικές Αρχές επιδίδονται -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Μ»- σε σαφάρι προκειμένου να βρουν ίχνη του κρυμμένου θησαυρού. Στη φαρέτρα τους έχουν στοιχεία τα οποία έχουν ήδη εγχειριστεί στην ανακρίτρια και αφορούν κούτες που φυλάσσονται σε εγκαταστάσεις της εταιρείας Hertz αλλά και πληροφορίες από τους νομικούς εκπροσώπους των πιστωτών περί κινητής και ακίνητης περιουσίας που επιχειρήθηκε να εξαφανιστεί μέσω παρένθετων εταιρειών και προσώπων. Ήδη έχει εντοπιστεί πολυτελές διαμέρισμα σε ευρωπαϊκή χώρα, ενώ ελέγχονται πληροφορίες που αφορούν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία στη βίλα της οικογένειας στις Σπέτσες.
Συγκυρίες
Απολογούμενος ενώπιον του φυσικού του δικαστή ο ∆ημήτρης Κουτσολιούτσος, ο αυτοδημιούργητος και ευφυής επιχειρηματίας που είχε ως όνειρο να κατακτήσει τον κόσμο, ουσιαστικά ισχυρίστηκε ότι αμάρτησε για την επιχείρησή του. «Έψαχνα λύσεις για τη διάσωση της εταιρείας, δεν ζούσα πολυτελώς», ανέφερε στο απολογητικό του υπόμνημα ο 79χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος προσπάθησε, ποντάροντας και στην προχωρημένη του ηλικία, να πάρει επάνω του όλη την ευθύνη. Ξεκαθάρισε, δε, ότι από την απάτη-μαμούθ ο ίδιος δεν αποκόμισε ούτε ένα ευρώ! «Ευθύς εξαρχής θέλω να δηλώσω ότι αναλαμβάνω όλες τις ευθύνες στον βαθμό που μου αναλογούν. Πράγματι, όπως κατωτέρω θα αναλύσω, διάφορες οικονομικές συγκυρίες με ανάγκασαν να αποδεχθώ την παρέμβαση στα οικονομικά στοιχεία του υπο-ομίλου της FF στην Ασία. Η εξαρχής πρόθεσή μου για την παρέμβαση αυτή, για μικρό χρονικό διάστημα, ήταν μόνο καλόπιστη, προκειμένου να διασώσω το δημιούργημα της ζωής μου και να κατορθώσω να συνεχίσω νομίμως τη λειτουργία της εταιρείας. Ουδέποτε επεδίωξα ούτε αποκόμισα το οποιοδήποτε παράνομο περιουσιακό όφελος από τις πράξεις που μου αποδίδονται στο εις βάρος μου κατηγορητήριο και εν γένει από την επιχειρηματική μου αυτή δραστηριότητα», είπε και συνέχισε: «Τόσο η οικογένειά μου όσο και όλοι οι υπάλληλοι και συνεργάτες μου στην εταιρεία στην Ελλάδα δεν είχαν καμία γνώση και καμία ανάμειξη στα όσα μου καταλογίζονται και στα όσα ο ίδιος ανέχθηκα στον υπο-όμιλο της FF στην Ασία. Τούτο νομίζω, άλλωστε, είναι σαφές και από το σύνολο της δικογραφίας, καθώς φαίνεται και αποδεικνύεται ότι όσα ο ίδιος δέχθηκα να γίνουν με τον Ιωάννη Μπεγιέτη και τον LAW Chiu Chuen (Tonio) δεν τελούσαν ούτε καν σε γνώση των εν Ελλάδι εργαζομένων. Επαναλαμβάνω, ότι η παρέμβαση αυτή στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας προκλήθηκε από διάφορες αρνητικές οικονομικές συγκυρίες και σε καμία περίπτωση δεν επέλεξα αυτή την εσφαλμένη πρακτική, προκειμένου να πλουτίσω παρανόμως».
∆ιάσωση
Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την Folli-Follie απάτη o πατριάρχης της οικογένειας επεσήμανε ότι έψαχνε απλώς λύσεις για τη διάσωση της εταιρείας και όχι για να προσποριστεί παράνομο όφελος, ενώ σε ό,τι αφορά τα παραποιημένα στοιχεία ανέφερε ότι «αναγκάστηκε» να τα αποδεχθεί λόγω των δυσμενών, οικονομικών, συγκυριών: «…Όπως είναι φυσικό, τα προβλήματα που άρχισε να αντιμετωπίζει η εταιρεία ήδη από το έτος 2007 διογκώθηκαν λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008. Τούτο, διότι η εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία βασιζόταν τόσο στην ελληνική αγορά όσο και σε διεθνείς αγορές, παρουσίασε έντονα σημάδια κάμψης, αφού μειώθηκε η κατανάλωση από το αγοραστικό κοινό και αντιστοίχως η ζήτηση των προϊόντων της. Επισημαίνεται, δε, ότι το σύνολο των δανείων της εταιρείας κατά την επίδικη περίοδο εντοπιζόταν αποκλειστικά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο επλήγη σφοδρότατα από την οικονομική κρίση. Ενώ, λοιπόν, αποφάσισα την ανάπτυξη της εταιρείας σε ένα ευοίωνο οικονομικό περιβάλλον, η επιλογή τελικά να αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό ο τραπεζικός δανεισμός οδήγησε σε επιδείνωση των χρηματοοικονομικών δεικτών της εταιρείας», είπε και συνέχισε: «…Ενόψει αυτών, καθώς και εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, ήταν έντονος και υπαρκτός ο κίνδυνος να μην τηρηθούν οι όροι των δανειακών μας συμβάσεων, με συνέπεια να καταστούν τα δάνεια ληξιπρόθεσμα και απαιτητά.Μάλιστα, ήδη οι τράπεζες, έχοντας αντιληφθεί την κρισιμότητα των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, ξεκίνησαν να ασκούν πιέσεις για να βρεθεί λύση προς εξασφάλιση της αποπληρωμής των δανείων, άλλως οι τράπεζες θα προέβαιναν σε καταγγελία των δανειακών συμβάσεων.….». Μάλιστα, όπως αναμενόταν, έβαλε στο κάδρο τα στελέχη της εταιρείας στην Ασία, Ιωάννη Μπεγιέτη και Law Chiu Chuen (Tonio), οι οποίοι, όπως είπε, αυτενεργούσαν, χωρίς να έχουν τη δική του γνώση ή συναίνεση σε όλες τις πράξεις τους. «Μπορεί ο ίδιος να είχα συμφωνήσει στην εφαρμογή μίας πρακτικής για παρέμβαση στα λογιστικά στοιχεία του υπο-ομίλου της Ασίας, αλλά δεν θεωρούσα ότι η πρακτική αυτή θα έφθανε στο σημείο να πραγματοποιείται μία τέτοια ευρείας κλίμακας πλαστογραφία», ανέφερε.
Άγνοια
Από την πλευρά της η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο, επισημαίνοντας ότι ασχολούταν μόνο με τις δημόσιες σχέσεις της εταιρείας. «Η ίδια δεν είχα ποτέ επαφή ή σχέση με το οικονομικό τμήμα της εταιρείας και δεν συνεργαζόμουν ποτέ με αυτό. Ουδέποτε περιέρχονταν σε ουσιαστική γνώση μου τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας και θεωρούσα ότι, ανεξαρτήτως των όποιων προβλημάτων αντιμετώπιζε η εταιρεία, όλα όσα γράφονταν στους ισολογισμούς αυτής ήταν αληθή και ακριβή. Η παρουσία μου στις συνεδριάσεις του ∆Σ, όπου εγκρίνονταν οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου ήταν καθαρά τυπική, ενώ ουδέποτε ασχολήθηκα ουσιαστικά με την οικονομική διοίκηση του ομίλου. Αντιθέτως, ο σύζυγός μου ήταν εκείνος που είχε αναλάβει τον ρόλο της οικονομικής διαχείρισης του ομίλου. Πάντοτε θεωρούσα ότι, επειδή η ίδια ουδεμία γνώση ή σχέση έχω με τα οικονομικά, δεν χρειαζόταν να ενημερώνομαι για τα οικονομικά ζητήματα της εταιρείας» ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο εδώλιο ο Κρέτσος για τον τηλεοπτικό διαγωνισμό παρωδία
Θεσσαλονίκη: “Έσπασαν” τα ισόβια στο ζευγάρι για τη στυγερή δολοφονία του 58χρονου ψυχιάτρου