Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Π. Κουκουλόπουλος: «Η Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει σε μια καλύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση»

Για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά την κοινή συνεδρίαση στη Βουλή της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με θέμα την ενημέρωση του Κοινοβουλίου από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκη, για την πορεία της σχετικής διαπραγμάτευσης στην Ε.Ε.

Εκκινώντας με μια αναφορά στην ιστορική ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου στην Ολομέλεια της Βουλής πριν από τριάντα δύο χρόνια, όταν εισήχθη προς κύρωση η Συνθήκη του Μάαστριχτ, υπενθύμισε πως «ο Ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είχε μιλήσει με σαφήνεια για το ανέφικτο των στόχων που είχαν σχέση με το χρέος και το έλλειμμα, κυρίως για τις Χώρες του Νότου και ειδικότερα για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όμως, είχε αναδείξει την αναγκαιότητα κύρωσης της Συνθήκης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ασφαλέστερο πεδίο για την Ελλάδα από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμπληρώνοντας βεβαίως ότι η Χώρα μας πρέπει αφενός μεν να παλέψει για τη βελτίωση του ευρωπαϊκού πλαισίου, αφετέρου να προσπαθήσει να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν καλύτερα, προκειμένου να αποφύγει μεγάλες περιπέτειες. Η μνήμη έχει ξεχωριστή σημασία και εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε έκτοτε εγκολπώσει αυτήν την προσέγγιση στην πολιτική μας».

«Στην ίδια κατεύθυνση, καλούμαστε σήμερα να διαχειριστούμε τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε., η οποία αντιστοίχως εμπεριέχει την πρόκληση της εφαρμογής της. Ως Χώρα, όχι μόνο δεν έχουμε να χάσουμε, αλλά να κερδίσουμε, εάν προχωρήσουμε σε εφαρμογή με τρόπο συνειδητό και όχι φορτώνοντας επικοινωνιακά “δυσάρεστες” πολιτικές στην Ε.Ε., πρακτική που συνηθίζεται στη Χώρα μας και τελικά δεν αποβαίνει επ’ ωφελεία κανενός, πόσω μάλλον των αδύναμων συμπολιτών μας. Χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα στο εσωτερικό της Χώρας. Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει επεξεργασμένες προτάσεις, θα τις αναδείξουμε και αύριο με την ευκαιρία συζήτησης στην Ολομέλεια της Επερώτησης της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας», υπογράμμισε.

Περαιτέρω, ήγειρε επιμέρους επισημάνσεις επί του νέου πλαισίου, σχολιάζοντας ενδεικτικά ότι «η γραφειοκρατία της Ε.Ε. επιμένει σε στόχους που είναι εκ των πραγμάτων ανέφικτοι», ενώ επιπλέον εντόπισε σημεία επί των οποίων «πρέπει να ασκηθεί περαιτέρω διαρκής πίεση από όλους, μέσω των πολιτικών ομάδων μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ειδικότερα, όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, τόνισε πως «ο δημοσιονομικός κανόνας περί εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος μόνο υπό συνθήκες αβεβαιότητας, δεν είναι αυτό που διεκδικούμε. Η αμυντική θωράκιση της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι εξαρτημένη από αβεβαιότητες, καθώς αποτελεί μια διαρκή ανάγκη. Το ΠΑΣΟΚ έχει εισηγηθεί προ πολλού με σαφήνεια ότι το ζήτημα των αμυντικών δαπανών πρέπει να καταστεί κοινή ευρωπαϊκή υπόθεση, με σημαντική, ευδιάκριτη δυναμική συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και με ευρωομόλογο στην κατεύθυνση της γαλλικής πρότασης».

Αναφορικά δε με την πράσινη μετάβαση, επισήμανε ότι «για το ΠΑΣΟΚ η πράσινη μετάβαση αποτελεί προτεραιότητα, προς την οποία πρέπει αναντίρρητα να προχωρήσουμε με ταχύτητα. Όσο αργοπορούμε, τόσο βαρύτερο τίμημα θα πληρώνουμε στις φυσικές καταστροφές, όπως δυστυχώς βιώνει η πατρίδα μας με απτές συνέπειες. Υπάρχουν, όμως, σοβαρές ευρωπαϊκές ελλείψεις. Η Ευρώπη -πολύ περισσότερο η Ελλάδα- στερείται βιομηχανικής και αγροτικής πολιτικής. Ο τρόπος εφαρμογής της πράσινης μετάβασης αποφασίστηκε χωρίς να ληφθούν μέσα και πόροι για τους αγρότες. Το ίδιο, αντιστοίχως, συνέβη και για το βιομηχανικό κλάδο, είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα οι δύο βιομηχανίες που πρόσφατα έβαλαν λουκέτο, επικαλέστηκαν ευθέως το ενεργειακό κόστος. Αυτή η κριτική μας δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αστερίσκο υπονόμευσης της πράσινης μετάβασης. Αντιθέτως, συνιστά πρόταση ότι πρέπει να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για τις παραμέτρους που προανέφερα, δεδομένου άλλωστε ότι η Ευρώπη –και η Ελλάδα σε υπερθετικό βαθμό- επιπροσθέτως πάσχει από το μείζον, στρατηγικής φύσης, πρόβλημα του δημογραφικού».

Εν κατακλείδι, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «όσα σήμερα επιγραμματικά αποτύπωσα, αποτελούν ανοιχτά μέτωπα στα οποία πρέπει να υπάρξει συστηματική προσπάθεια, για μια Ε.Ε. που θα μπορεί να κοιτάζει στα μάτια τους κατοίκους της, να τους διασφαλίζει μια καλύτερη ζωή αξιοπρέπειας και ευημερίας, ορθώνοντας την ίδια στιγμή ανάστημα στους διεθνείς ανταγωνιστές της. Η Ε.Ε., όπως από την αρχή ανέφερα, εξακολουθεί να είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο πεδίο συμμετοχής για την πατρίδα μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η ποινική δίωξη για τους βουλευτές των ‘Σπαρτιατών’ αποδεικνύει την ανεπάρκεια της νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης

Μαρία Συρεγγέλα: Το περιπολικό είναι και ταξί και ασθενοφόρο, αν χρειαστεί

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ