Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής – Σοκάρουν τα στοιχεία!

Τα νούμερα σοκάρουν… ένας στους έξι ανθρώπους κοιμάται νηστικός. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση υποθρεψίας. Από το 2008 ο αριθμός των χρόνια υποσιτισμένων αυξάνεται καθημερινά κατά 275.000.

«Είναι γεγονός ότι σχεδόν κάθε μέρα μπορεί να είναι μια Παγκόσμια Ημέρα, άλλοτε γνωστή άλλοτε άγνωστη, άλλοτε πολύ σημαντική άλλοτε λιγότερο . Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού είναι μεγάλης σπουδαιότητας γιατί έχει ως βασικό σκοπό της την εξάλειψη της πείνας» μας επισημαίνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη, Msc στην κλινική διατροφή, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής και προσθέτει πως «η 16η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων & Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ως Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού και κάθε χρόνο έχει διαφορετικό θέμα που προσανατολίζεται πάντα γύρω από το πρόβλημα της πείνας. Το φετινό θέμα πραγματεύεται τα Αειφόρα διατροφικά συστήματα για την ασφάλεια των τροφίμων και της διατροφής. Το συγκεκριμένο θέμα έχει ως στόχο την αναγνώριση του προβλήματος αλλά και την ανεύρεση λύσεων για το πρόβλημα της ασφάλειας των τροφίμων αλλά και την καταπολέμηση της πείνας.

Σήμερα μη βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, απειλούν τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα που είναι απαραίτητα για τη μελλοντική ύπαρξη τροφής . Οι εκκλήσεις για ουσιαστικές αλλαγές στο τρόπο εκμετάλλευσης της γης αλλά και στη λειτουργία των διατροφικών συστημάτων θα πρέπει να εισακουστούν και να εφαρμοστούν νέα μέτρα.»

 

Ο FAO υποστηρίζει ότι σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση της πείνας είναι:

• Η ανάδειξη της σημασίας της παραγωγής γεωργικών προϊόντων.

• Η ενθάρρυνση οικονομικών και τεχνικών συνεργασιών μεταξύ αναπτυσσόμενων χωρών.

• Η ενθάρρυνση ανθρώπων, ειδικά γυναικών, στη λήψη αποφάσεων και στη συμμετοχή σε δραστηριότητες που επηρεάζουν της συνθήκες διαβίωσης

• Η αφύπνιση για το πρόβλημα του υποσιτισμού.

• Η ενδυνάμωση της διεθνούς αλλά και της κρατικής αλληλεγγύης κατά της πείνας , της υποθρεψίας και της φτώχειας αλλά και η στροφή της προσοχής στην ασφάλεια των τροφίμων και στην αγροτική ανάπτυξη.

«Ο καθένας από εμάς έχει τη δύναμη να αλλάξει, έστω και σε μικρό βαθμό, τα διατροφικά συστήματα. Ας είμαστε προσεκτικοί με τη σωστή επιλογή της τροφής, την ποσότητα τροφής που μαγειρεύουμε, τη «μαγειρική οικονομία».» καταλήγει η κ. Σταματάκη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ