Το 2005 έφτιαξε το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στον Βύρωνα εξυπηρετώντας δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε πέντε χρόνια, οι οποίοι δεν χρειάστηκε, κατά μεγάλο μέρος, να απευθυνθούν στις δευτεροβάθμιες δομές.
Του Μιχ. Ι. Ασημάκη
Δύο άγνωστα περιστατικά με την παραίτησή του στον Βύρωνα και τα τιμητικά λόγια του Σκαλκέα για τον ίδιο στην Ακαδημία Αθηνών
Το 2010 «έστησε» την αντίστοιχη μονάδα στους Μολάους της Λακωνίας, το 2016 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το ιατρικό και ανθρωπιστικό του έργο, το 2019 ανακηρύχθηκε ο καλύτερος οικογενειακός ιατρός της Ευρώπης και πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος τίτλος (Global Family Doctor) του απονεμήθηκε σε διεθνές επίπεδο, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Οικογενειακών Γιατρών (WONCA).
Προσφορά
Ο δρ Ανάργυρος Μαριόλης δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι κάτι άλλο, όπως λένε οι Μανιάτες συμπατριώτες του, αφού από μικρό παιδί ήθελε «να θεραπεύει τους αρρώστους και να στέκεται στους πλευρό τους». Πριν από λίγα χρόνια συνήθιζε να οδηγεί το ασθενοφόρο στους Μολάους πηγαίνοντας μόνος του ή με τον νοσηλευτή στα έκτακτα περιστατικά. Σήμερα συμμετέχει, εξ αποστάσεως κυρίως, στις συνεδριάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας καθώς οι αυξημένες υποχρεώσεις που έχει με τους ασθενείς, κυρίως όσους νοσούν από κορωνοϊό, δεν του επιτρέπουν μετακινήσεις και ταξίδια στο εξωτερικό.
Όσοι τον γνωρίζουν καλά, όπως οι παλαιοί συμφοιτητές του από την Ιατρική Αθηνών της δεκαετίας του ’90, λένε πως «ο Αργύρης δεν μπαίνει σε καλούπια, ούτε και βάζει κάτι άλλο πάνω από τον συνάνθρωπό του», συνιστώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο… προσοχή σε όσους του τάζουν πολιτικές καριέρες και υπουργικές καρέκλες. Ναι μεν το καλοκαίρι του 2019 συμμετείχε σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του Κυρ. Μητσοτάκη που τον είχε συναντήσει για πρώτη φορά στις πυρκαγιές της Λακωνίας το καλοκαίρι του 2017 και εντυπωσιάστηκε από την αυταπάρνηση και τις γνώσεις του, εντούτοις ο Μαριόλης δεν θα διστάσει να τα βροντήξει αν διαπιστώσει ότι πάει πίσω το ιατρικό έργο ή ότι αδικούνται συνεργάτες του.
Στον Βύρωνα
Κάτι τέτοιο είχε συμβεί την άνοιξη του 2010 στον Βύρωνα, όταν τα βρόντηξε επειδή το υπουργείο Υγείας δεν μονιμοποιούσε τους δύο γιατρούς συνεργάτες του που δούλευαν νυχθημερόν μαζί του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», ο τότε δήμαρχος της πόλης και σημερινός υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος είχε στηρίξει εξαρχής την προσπάθειά του, προσπάθησε να τον μεταπείσει, αλλά μάταια. Μάλιστα είχε επισκεφθεί επί τούτω και την υπ. Υγείας Μ. Ξενογιαννακόπουλου, χωρίς αντίκρισμα. Στα 38 του γύρισε στον τόπο καταγωγής του, παρότι μπροστά του διαγραφόταν ένα σπουδαίο μέλλον, αφού η μικρή υγειονομική μονάδα του Βύρωνα υπήρξε πρότυπο πρωτοβάθμιας υγείας πανελληνίως.
Οι κάτοικοι
Το πιο σπουδαίο ήταν ότι οι Βυρωνιώτες συνέλεξαν χιλιάδες υπογραφές για την επιστροφή του σε κείμενο συμπαράστασης που δημοσιοποίησαν και απέστειλαν στο Μαξίμου και στους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς και αυτοδιοικητικούς. Έγραφαν μεταξύ άλλων:
«Η γειτονιά μας είναι σχεδόν 90 ετών και, όπως άλλωστε όλοι οι υπερήλικες, χρειάζεται τη φροντίδα της. Ένα μεγάλο μέρος της φροντίδας αυτής το έχουν αναλάβει οι εντεταλμένοι φορείς τριγύρω μας· την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τη φροντίδα που είναι, ίσως, αόρατη επειδή έχει να κάνει με πρόληψη και, ίσως, κουραστική επειδή έχει να κάνει με θεραπεία και, ασφαλώς, επίπονη επειδή έχει να κάνει με αποκατάσταση, την έχει επωμισθεί το Κέντρο Υγείας Βύρωνα. Το Κέντρο Υγείας (το οποίο σε μία 5ετία εξυπηρέτησε παραπάνω από 155.000 συμπολίτες μας) κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να γίνει πηγή ανακούφισης για όλη την κοινότητα του Βύρωνα. Στήθηκε με μεράκι και αφοσίωση από τον κ. Α. Μαριόλη (Επιστημονικός Υπεύθυνος) και τους αφοσιωμένους συνεργάτες του με την υποστήριξη του Δήμου Βύρωνα και του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.
Το Κέντρο μας τώρα περνάει (μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα) δύσκολες στιγμές – ίσως να έφτασε η στιγμή που πρέπει να το φροντίσουμε εμείς. Ο πρωτεργάτης και κεφαλή του Κέντρου κ. Α. Μαριόλης έχει παραιτηθεί στήνοντας το παράστημά του δίπλα στους συνεργάτες του, κ. Μαραγιάννη και κ. Παπαθανασίου, οι οποίοι “παίρνουν πόδι” μιας και δεν μονιμοποιούνται. (…) θέλουμε όλη η κοινότητα του Βύρωνα, μαζί με όποια άλλη κοινότητα επιθυμεί να δηλώσει τη συμπαράστασή της, να υπογράψει για τη μονιμοποίηση των κ.κ. Μαραγιάννη και Παπαθανασίου και την επιστροφή του κ. Μαριόλη ως Επιστημονικού Υπευθύνου…».
Ο Σκαλκέας
Πέραν του επιστημονικού επιπέδου, η προσωπικότητα αυτού του ανθρώπου επαινέθηκε δημοσίως από κραταιούς της ιατρικής κοινότητας όπως τον αείμνηστο ακαδημαϊκό Γρηγόρη Σκαλκέα (απεβίωσε το 2018), ο οποίος ίστατο υψηλότερα από τον οποιοδήποτε στην πανεπιστημιακή πυραμίδα και την Ακαδημία Αθηνών, αποπνέοντας δέος και σεβασμό. «Είμαι εξαιρετικά ευτυχής» του είπε όταν του παρέδωσε τον τίτλο: «Διότι οι συνάδελφοι, μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος (σ.σ. της Ακαδημίας), οι οποίοι ενημερώθηκαν για το ιατρικό και ανθρωπιστικό έργο σας, ομοφώνως απεφάσισαν να σας απονείμουμε τιμητικό δίπλωμα και πλακέτα, σε αναγνώριση της προσφοράς σας. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η φήμη σας για τις ιατρικές σας δυνατότητες, την αφοσίωσή σας στο καθήκον και την αγάπη σας προς τον ασθενή έχει προ πολλού υπερβεί τα στενά όρια της Λακωνίας». Και συνέχισε αφήνοντας εμβρόντητο το ακροατήριο, καθώς ήταν τοις πάσι γνωστό ότι ο Σκαλκέας δεν εξέφραζε ποτέ ενώπιον τρίτων τα συναισθήματά του: «Προσωπικά αισθάνομαι υπερήφανος που η γενέτειρά μου διαθέτει προσωπικότητα όπως εσείς, πολλώ δε μάλλον διότι πάντοτε πίστευα στον θεσμό της πρωτοβαθμίου περιθάλψεως υγείας για τον γενικό γιατρό».
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάτρα: Αναβάλλονται οι εκδηλώσεις για την έναρξη του πατρινού καρναβαλιού λόγω κορωνοϊού
Χανιά: Ατύχημα με F16 της Πολεμικής Αεροπορίας – Σώοι οι πιλότοι