Διαρθρωτικά και χρόνια προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία, μαζί με νέα δημιουργούν προοπτικές μιας δεκαετίας χαμηλής ανάπτυξης διεθνώς αν δε θα ληφθούν μέτρα.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το παγκόσμιο χρέος ήταν πριν από μια δεκαετία 210 τρισ. δολάρια και το 2023 έκλεισε στο νέο επίπεδο ρεκόρ των 313 τρισ. δολαρίων. Αυξήθηκε περισσότερο από 15 τρισ δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του 2023, σε ετήσια βάση, με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να σημειώνουν νέο ρεκόρ στην αναλογία του χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τους.
Οι παγκόσμιοι δείκτες χρέους πλησιάζουν επίπεδα που τελευταία φορά είχαν παρατηρηθεί δεκαετία του 1820 και αυξάνεται ο κίνδυνος «στασιμοπληθωρισμού» για τις προηγμένες οικονομίες, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), Μπόργκε Μπρέντε.
«Η εκτίμηση για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος είναι στο 3,2%. Δεν είναι κακό, αλλά δεν είναι αυτό που είχαμε συνηθίσει – η τάση ανάπτυξης ήταν στο 4% για δεκαετίες», είπε ο Μπρέντε στο CNBC, στο περιθώριο της συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την Παγκόσμια Συνεργασία, Ανάπτυξη και Ενέργεια για την Ανάπτυξη που διεξάγεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας
Εκτίμησε ότι διατρέχουμε κίνδυνος επιβράδυνσης σαν κι αυτή που παρατηρήθηκε τη δεκαετία του 1970 σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες, γεγονός που θεωρείται βέβαιο αν ενταθούν οι εμπορικοί πόλεμοι.
«Δεν μπορούμε να μπούμε σε έναν εμπορικό πόλεμο, πρέπει ακόμα να κάνουμε συναλλαγές μεταξύ μας», εξήγησε όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει για την αποφυγή μιας περιόδου χαμηλής ανάπτυξης.
Αυτό που επείγει σύμφωνα με το WEF είναι να επικρατήσουν παγκόσμια πολιτικές δημοσιονομικής σύνεσης και πειθαρχίας, οι χώρες να λάβουν άμεσα μέτρα μείωσης του χρέους τους και να λάβουν τα σωστά μέτρα χωρίς να οδηγήσουν τις οικονομίες τους στην ύφεση«Το εμπόριο θα αλλάξει και οι παγκόσμιες αλυσίδες αξίας θα μεταβληθούν – θα δημιουργηθούν νέες, πιο κοντά μας και πιο φιλικές – αλλά δεν πρέπει να πετάξουμε το μωρό μαζί με τα νερά… Τώρα επείγει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση του παγκόσμιου χρέους.
Δεν έχουμε δει τέτοιου τύπου υπερχρέωση από την εποχή των Ναπολεόντειων Πολέμων, τα χρέη πλησιάζουν πια το 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ», όπως είπε. Σημειωτέον ότι το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) είχε πρόσφατα προειδοποιήσει ότι το 55% της αύξησης του παγκόσμιου χρέους το 2023, προήλθε από τις «ώριμες» αγορές, κυρίως από ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία, προσθέτοντας ότι ο λόγος του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ υποχώρησε το 2023 κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 330%.
Αλλά ειδικά στις αναδυόμενες αγορές, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται στην Ινδία, την Αργεντινή, την Κίνα, τη Ρωσία, τη Μαλαισία και τη Σαουδική Αραβία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πόλεμος…άναψε το φυτίλι στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη!
Πρωτοφανής η εκτίναξη του παγκοσμίου χρέους λόγω κορωνοϊού