Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Παγκόσμιος σάλος με την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

  • Παραμονές Χριστουγέννων κατασχέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη 26.456 προϊόντα αρχαιοκαπηλίας
  • Την Παρασκευή, εντοπίστηκαν ελληνικά αρχαία αντικείμενα στο γραφείο δισεκατομμυριούχου στο Μανχάταν
  • Όλα τα αντικείμενα, σύμφωνα με τους New York Times, αγοράστηκαν τα τελευταία 12 χρόνια έναντι 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων

Η γενική γραμματέας του ΥΠΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, αναφερόμενη στο θέμα δήλωσε: «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού βρίσκεται σε επαφή με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του διαμερίσματος του Μανχάταν και περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση για να μπορέσουμε να δούμε ποια αντικείμενα θα ζητήσουμε να επιστραφούν. Για τη λήκυθο έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διαδικασίες από τον περασμένο μήνα».

Σημειώνεται ότι μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, συγκαταλέγονται μια αττική λήκυθος του 5ου αι. π.Χ., που απεικονίζει μια σκηνή κηδείας, καθώς και δυο πρόσωπα – μια γυναίκα και έναν νέο-, αξίας τουλάχιστον 380.000 δολαρίων, πρωτο-κορινθιακά αγγεία του 7ου αι. π.Χ., που απεικονίζουν μια κουκουβάγια και μια πάπια, αξίας περίπου 250.000 δολαρίων, ένα γλυπτό με το κεφάλι ενός κριαριού από τον 6ο αι. π.Χ., καθώς και μια αττική αρύβαλλος (μυροδοχείο) από τον πρώιμο 5ο αι. π.Χ.

Όλα τα αντικείμενα, σύμφωνα με τους New York Times, αγοράστηκαν τα τελευταία 12 χρόνια έναντι 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως, δε, αναφέρει το δημοσίευμα, που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου που σχετίζεται με την έρευνα, τα αντικείμενα αυτά αγοράστηκαν από δυο συλλέκτες από το Κολοράντο των ΗΠΑ, τον William και τη Lynda Beierwaltes, που με τη σειρά τους τα είχαν αγοράσει από τον Ρόμπιν Σάιμς, τον Βρετανό συλλέκτη αρχαιοτήτων, γνωστό από την πολύκροτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας Σάιμς – Μιχαηλίδη που αποκαλύφθηκε το 2006.

Χώρα ντράντζιτ η Ελλάδα 

«Η Ελλάδα έχει πλούσια δραστηριότητα στον ναυτιλιακό κλάδο και είναι σημαντική χώρα τράνζιτ στο θαλάσσιο εμπόριο και τη μετακίνηση ανθρώπων από τη Συρία. Υπάρχουν περιπτώσεις λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων μέσω ελληνικών λιμανιών, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν έχουν δει το φως τη δημοσιότητας […] Ομάδες του ISIS, που επιχειρούσαν έξω από την πόλη Deir ez-Zor στη Συρία, είχαν διασυνδέσεις στην Ελλάδα και τη Γερμανία και εμπλέκονταν σε ένα ευρύ φάσμα εγκληματικών δραστηριοτήτων».

Τις παραπάνω αποκαλυπτικές διαπιστώσεις κάνει, με συνέντευξή του στο VICE, ο Michael D. Danti, επίκουρος καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και σύμβουλος των αμερικανικών Αρχών ασφαλείας σε θέματα δίωξης αρχαιοκαπηλίας και επιστροφής κλεμμένων αντικειμένων στο Ιράκ και τη Συρία. Οι διεθνείς διωκτικές Αρχές προσπαθούν να χαρτογραφήσουν τη διαδρομή αρχαιοτήτων, που λεηλάτησαν τα τελευταία χρόνια οι τζιχαντιστές του ISIS. Θησαυροί πολιτιστικής κληρονομιάς εκτιμάται ότι βρίσκονται στα χέρια μεσαζόντων στην Τουρκία, οι οποίοι πρέπει τους «ξεπλύνουν», ώστε να τους πουλήσουν σε μεγάλες γκαλερί, οίκους δημοπρασιών και ιδιωτικές συλλογές. Και σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα φαίνεται πως έχει κομβικό ρόλο.

Ο Michael D. Danti του Πανεπιστημίου της Βοστώνης επιβεβαιώνει ότι αρχαιότητες που λεηλατήθηκαν από το ISIS τα τελευταία χρόνια στη Συρία, βρήκαν διέξοδο στη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, περνώντας από την Τουρκία και την Ελλάδα. «Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει πλούσια δραστηριότητα στον ναυτιλιακό κλάδο και είναι σημαντική χώρα τράνζιτ στο θαλάσσιο εμπόριο και τη μετακίνηση ανθρώπων από τη Συρία, υπάρχουν φυσικά περιπτώσεις –δημοσιευμένες ή μη– λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων», λέει. «Αυτό άρχισε να συμβαίνει το 2015, όμως οι περισσότερες υποθέσεις δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Συχνά έχουμε την πληροφορία για αντικείμενα που έχουν διακινηθεί μέσω της Ελλάδας, όμως, όταν γίνεται έρευνα, τα αντικείμενα δεν είναι πλέον εκεί και έτσι πρέπει να εξετάσουμε την αξιοπιστία των πηγών μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ