Aνησυχία έχει προκαλέσει στους γονείς η αυξητική πορεία των κρουσμάτων του στρεπτόκοκκου στη χώρα μας, ειδικά και μετά τον θάνατο έξι παιδιών φέτος. Ως εκ τούτου δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να προμηθευτούν strep test από το φαρμακείο προκειμένου να κάνουν στα παιδιά τους όταν εκείνα παρουσιάσουν κάποιο σύμπτωμα ή μάθουν πως κάποιος συμμαθητής τους αρρώστησε.
Παράλληλα το χαλαρό πλαίσιο προμήθειας strep test, καθώς οι γονείς μπορούν να το αγοράσουν από το φαρμακείο και να το κάνουν στο σπίτι, ενώ η άλλη -και πιο προτιμητέα εναλλακτική- είναι να το κάνουν στο ιατρείο του παιδιάτρου τους ή σε κάποιο ιδιωτικό φορέα παροχής υπηρεσιών- έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές εκείνοι να επιλέγουν την πιο οικονομική και εύκολη λύση που είναι η διενέργεια τεστ κατ΄οίκον.
Ωστόσο την επιλογή αυτή φαίνεται πως δεν επικροτούν οι παιδίατροι, οι οποίοι αναφέρουν στην «Κ» πως είναι εντελώς λανθασμένη η αντίληψη ότι η λήψη δείγματος για το strep test για τη διάγνωση του στρεπτόκοκκου είναι ίδια με την διενέργεια του self test κατά της Covid-19.
Ειδικότερα, η βασικότερη διαφορά είναι πως το δείγμα για το self test κατά της Covid-19 το λαμβάνουμε από τη μύτη, ενώ το strep test παρόλο που θεωρείται μία απλή και γρήγορη εξέταση, απαιτεί τη λήψη δείγματος από φαρυγγικό επίχρισμα του ασθενούς με μία ειδική μπατονέτα.
Γιατί το strep test δεν πρέπει να διενεργείται στο σπίτι
Μιλώντας στην «Κ» η κ. Αθανασία Λουρίδα, παιδίατρος – λοιμωξιολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ στην Α’ Παιδιατρική κλινική του «Αγία Σοφία» επισημαίνει πως το strep test είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο «εργαλείο» για τους παιδιάτρους, καθώς τους επιτρέπει να αποφύγουν την άσκοπη χρήση αντιβιοτικών, εφόσον αποδειχθεί πως η λοίμωξη οφείλεται πιθανά σε ιούς. Ωστόσο τονίζει πως ο γιατρός πρέπει να είναι εκείνος που θα διενεργήσει το strep test στο παιδί και όχι ο γονιός.
«Η διενέργεια strep test πρέπει να γίνεται από έμπειρο επαγγελματία, δηλαδή είτε από τον παιδίατρο της οικογένειας, είτε από επαγγελματία υγείας σε διαγνωστικό κέντρο, είτε από κάποιον γιατρό στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων. Οι γιατροί λοιπόν γνωρίζουν πώς θα γίνει η σωστή λήψη του δείγματος και αν το strep test βγει θετικό, τότε σημαίνει πως το παιδί κατά πάσα πιθανότητα έχει στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα. Εκτός αυτού όμως, ο παιδίατρος θα πρέπει να εξετάσει το παιδί και να πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό ώστε να αποφασίσει με σιγουριά αν πρόκειται για ιογενή ή μικροβιακή φαρυγγοαμυγδαλίτιδα», εξηγεί η κ. Λουρίδα.
Η ίδια επισημαίνει επίσης πως ένας ακόμη λόγος που το strep test δεν πρέπει να γίνει στο σπίτι, είναι πως οι γονείς από μόνοι τους δεν μπορούν να καταλάβουν αν τα συμπτώματα που έχουν τα παιδιά τους οφείλονται σε ιογενή ή μικροβιακή λοίμωξη. «Η κλινική εικόνα που θα αξιολογήσει ο παιδίατρος είναι εξίσου σημαντική εκτός από τη διενέργεια strep test. Άλλωστε ο επαγγελματίας υγείας αποφασίζει αν στο παιδί πρέπει να χορηγηθεί ή όχι αντιβίωση, οπότε όλη η διαδικασία πρέπει να γίνεται από τον ίδιο», συμπληρώνει η παιδίατρος.
Strep test μόνο ως λύση ανάγκης
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, συμβουλεύει τους γονείς να μη λειτουργούν σε πνεύμα υπερβολής ή φόβου εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων σε παιδιά από στρεπτόκοκκο.
Η ίδια επιβεβαιώνει πως όντως η λήψη δείγματος από strep test στο σπίτι μπορεί να μην είναι σωστή, ωστόσο επισημαίνει πως αν ένας γονιός δεν μπορεί να επικοινωνήσει με την παιδίατρό του ή υπάρχει κάποια άλλη ειδική συνθήκη -όπως για παράδειγμα βρίσκεται σε διακοπές- τότε ο γονιός θα μπορούσε να το κάνει ως λύση ανάγκης.
«Ακόμη όμως και στην περίπτωση που ο γονιός κάνει το strep test στο παιδί, αυτό που θα πρέπει να κρατήσει είναι πως θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει και ένα επαναληπτικό τεστ και στη συνέχεια να επικοινωνήσει με τον παιδίατρό του παρουσιάζοντας του όλα τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση πάντως η πιο σωστή κίνηση είναι η επίσκεψη της οικογένειας στον παιδίατρο», τονίζει η κ. Θεοδωρίδου.
Η ίδια πάντως καθησυχάζει τους γονείς καθώς, όπως λέει, ζούσαμε και εξακολουθούμε να «ζούμε» με τον στρεπτόκοκκο, απλώς φέτος τα κρούσματα είναι περισσότερα εξαιτίας της πανδημίας που δεν επέτρεψε σε πολλά παιδιά να αναπτύξουν ανοσία.
Πηγή: Kathimerini
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στρεπτόκοκκος: Εργαστηριακοί γιατροί κατά φαρμακοποιών για τα strep-test