Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Τελικά λεφτά υπάρχουν! Αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται μέσω Βρυξελλών από την κυβέρνηση προς τους πολίτες. Και είναι πολλά! Μιλάμε για 57 δισεκατομμύρια ευρώ, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης και η κυβέρνηση φιλοδοξεί με αυτά τα χρήματα να αλλάξει τη χώρα. Να καλυφθούν οι ζημίες της πανδημίας, το κενό στις επενδύσεις, να μεγαλώσει η απασχόληση, να καλύψει η Ελλάδα το… χάσμα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν είχαν 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, όπως εμείς. Η κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που σκοπό έχει να κινητοποιήσει και σημαντικές δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα ενισχύοντας ιδιωτικές επενδύσεις και χρησιμοποιώντας συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και εταιρείες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών για την πραγματοποίηση δημόσιων επενδύσεων, ώστε να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε σημαντικότατα πρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια.
Η χώρα μας θα επιδιώξει να πάρει 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις και 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια. Και μαζί με την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων το σχέδιο που έχει τίτλο «Ελλάδα 2.0» επιδιώκει να κινητοποιήσει συνολικούς επενδυτικούς πόρους 57 δισ. ευρώ. Το σχέδιο αποτελείται από τέσσερις πυλώνες: Έναν «πράσινο» (που αναλύεται στο ειδικό ένθετο), έναν «ψηφιακό», έναν «κοινωνικό» και αυτόν που αφορά τον «οικονομικό και θεσμικό» μετασχηματισμό.
Μετάβαση
Οι δράσεις είναι οι εξής:
• Προεγκατάσταση υποδομής οπτικών ινών στα κτίρια για να διευκολυνθεί η μετάβαση στη χρήση δικτύων οπτικών ινών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
•Ανάπτυξη διαδρόμων δικτύου 5G στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους για να διευκολυνθεί αύριο η ηλεκτροκίνηση.
• Σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με σύγχρονα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών με τα ελληνικά νησιά για να αναπτυχθεί ο τουρισμός μας.
• Ψηφιοποίηση καίριων αρχείων σε διάφορους τομείς, υγεία, δικαιοσύνη, πολεοδομίες και ενσωμάτωση αυτών των αρχείων στα αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα. ∆ιασφάλιση της διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας των συστημάτων και επιμέρους μητρώων και εφαρμογών μεταξύ φορέων του δημοσίου για να δημιουργηθεί ένα ενιαίο δημόσιο ψηφιακά όχι διαφορετικά χωρισμένα από τύχη δημόσια.
• Επενδύσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
• ∆ράσεις κατά του λαθρεμπορίου και χρήση καινούργιων εργαλείων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, η εργασία από απόσταση, το ψηφιακό γραφείο.
Μετασχηματισμός
Εδώ περιλαμβάνονται ισχυρά κίνητρα για πράσινο, ψηφιακό μετασχηματισμό, καινοτομία και εξωστρέφεια αλλά και μεγάλες επενδύσεις όπως το βόρειο τμήμα του Ε65, ο βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, ένα μεγάλο πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια που θα αφορά πάρα πολλά οδικά δίκτυα στη χώρα, μεγάλα αρδευτικά έργα μέσω Σ∆ΙΤ. Επιπλέον:
• Ο εκσυγχρονισμός επίσης μέσω σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα του δικτύου σιδηροδρόμων.
• Νέος προαστιακός σιδηρόδρομος για τη δυτική Αττική.
• Ηλεκτρονικά διόδια και έξυπνες υποδομές, όπως ειδικοί μετρητές και αισθητήρες στις γέφυρες.
• Επενδύσεις για την ενίσχυση του πολιτισμού.
• Ανάπτυξη πολιτιστικών διαδρομών και πρόγραμμα προστασίας εμβληματικών μνημείων από την κλιματική αλλαγή, τη διάβρωση, τις πυρκαγιές που απειλούν τα μνημεία μας.
• Επενδύσεις στον τουρισμό. Παρεμβάσεις στον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας, αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, καταδυτικός τουρισμός, προσβασιμότητα στις παραλίες για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ή με αναπηρίες και ειδικά προγράμματα κατάρτισης για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των τουριστικών επιχειρήσεων.
• Προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα.
Κοινωνία
Σε αυτό τον πυλώνα υπάρχουν μεγάλα προγράμματα με στόχο την αύξηση της απασχόλησης με ιδιαίτερη έμφαση και ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης.
Ενίσχυση με 330.000.000 ευρώ του κλάδου εστίασης
Μεγάλο βάρος θα δώσει η κυβέρνηση στην εστίαση για την οποία έχει προϋπολογίσει για δράσεις ένα κονδύλι ύψους 330.000.000 ευρώ για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους. Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη με αντικείμενο την ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης.
Η δράση, που τίθεται σε εφαρμογή από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες, ενώ περιλαμβάνει για πρώτη φορά και επιχειρήσεις franchise. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και είναι μη επιστρεπτέο.
Ο πρωθυπουργός είπε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προχωρήσουμε σε μία ακόμα σημαντική δράση για τον κλάδο της εστίασης, ύψους 330.000.000 ευρώ. O στόχος μας είναι σαφής, γιατί πρέπει να προγραμματίζουμε για το μέλλον: όταν οι επιχειρήσεις με το καλό ανοίξουν, όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες και πάντα με την άδεια των επιστημόνων μας, να το κάνουμε, να το κάνετε, όσο το δυνατόν πιο άνετα στα πρώτα σας βήματα, εφοδιαζόμενοι με πρώτες ύλες για τους τρεις πρώτους μήνες της επαναλειτουργίας σας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Όπως δημοσιεύτηκε στη «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
Προκαταβολή 13% (και) στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ποια είναι τα κομβικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης;