Το Πακιστάν εγκατέλειψε τα σχέδια επαναφοράς της θανατικής ποινής, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, ύστερα από τις απειλές ενόπλων Ταλιμπάν να προχωρήσουν σε αντίποινα αυξάνοντας τις επιθέσεις τους.
Το μορατόριουμ που είχε επιβάλει το 2008 στη θανατική ποινή η προηγούμενη κυβέρνηση του Πακιστάν έπαψε να ισχύει στις 30 Ιουνίου και τον Αύγουστο η χώρα επρόκειτο να προχωρήσει στην εκτέλεση δύο κρατούμενων ενόπλων–σχέδιο το οποίο οι Ταλιμπάν του Πακιστάν χαρακτήρισαν αιτία πολέμου.
“Το Πακιστάν αποφάσισε να συνεχίσει το μορατόριουμ επί της θανατικής ποινής καθώς η κυβέρνηση γνωρίζει τις διεθνείς δεσμεύσεις της και τις τηρεί”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Όμαρ Χαμίντ Καν.
Η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ ανακοίνωσε αρχικά ότι επιθυμούσε την επαναφορά της θανατικής ποινής σε μία προσπάθεια να πατάξει την εγκληματικότητα και την ένοπλη δράση, κάτι που δέχτηκε έντονες επικρίσεις από τις διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Έως και 8.000 άνθρωποι είναι θανατοποινίτες και κρατούνται σε δεκάδες από τις υπερπληθείς φυλακές της χώρας όπου επικρατεί η βία.
Το μορατόριουμ στο Πακιστάν είχε θεωρηθεί επιτυχημένο εξαιτίας της ανησυχίας ότι τα δικαστήρια και η αστυνομία αδυνατούσαν να εξασφαλίσουν στους κατηγορούμενους μία δίκαιη δίκη. Ωστόσο, το Πακιστάν παραβίασε το ίδιο τους νόμους του το 2012 όταν προχώρησε στην εκτέλεση ενός καταδικασθέντος δολοφόνου και ενός πρώην αξιωματικού του στρατού.