Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Παλινωδία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτική εκπαίδευση

Δευρύνεται καθημερινά ο κύκλος του παράδοξου για την κυβερνώσα πλειοψηφία, όσον αφορά και τις κοινοβουλευτικές-νομοθετικές διαδικασίες.

Στην παρούσα στιγμή και με επίκεντρο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που ψηφίζεται από την Ολομέλεια με την διαδικασία του «επείγοντος», δύο είναι τα παράδοξα περιστατικά που καταγράφονται.

Το πρώτο έχει σχέση με κατατεθείσα τροπολογία 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της οποίας φαίνεται ότι ζητείται η αλλαγή διάταξης που προ ολίγων 24ώρων ψήφισαν οι ίδιοι στο πλαίσιο της έγκρισης του Πολυνομοσχεδίου με τα μνημονιακά μέτρα! Η τροπολογία αφορά τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπως αυτά ρυθμίζονταν με το άρθρο 56 του Πολυνομοσχεδίου – το οποίο δεν είχε ψηφίσει (είχε δηλώσει για προσωπικούς λόγους «παρούσα») η κυρία Αναστασία Χριστοδουλοπούλου.

Ψηφίζουν-ξεψηφίζουν;

Το άρθρο μεταξύ άλλων προέβλεπε τη λειτουργία ανεξάρτητης τριμελούς Επιτροπής, έργο της οποίας θα είναι η εξέταση του αν είναι νόμιμη ή μη νόμιμη ή και αν είναι ή όχι καταχρηστική η καταγγελία της σύμβασης εργασίας ιδιωτικού εκπαιδευτικού.

Στην κατατεθείσα τροπολογία, οι 28 βουλευτές αναφέρουν: «Η κρίση για την τέλεση ή μη πειθαρχικών παραπτωμάτων εκ μέρους των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης και η επιβολή των προβλεπόμενων πειθαρχικών ποινών ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των προβλεπόμενων από τις κείμενες διατάξεις πειθαρχικών οργάνων, και σε καμία περίπτωση στην αρμοδιότητα της τριμελούς Επιτροπής». Τα πρώτα σχόλια που ακούστηκαν είναι πως οι υπογράφοντες βουλευτές με αυτό τον τρόπο έρχονται να επιφέρουν μεγάλο περιορισμό (ή και ακύρωση, ουσιαστικά, σύμφωνα με άλλη εκδοχή) του άρθρου 56.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νόμου (4415/2016) μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι «η σύμβαση αορίστου χρόνου είναι δυνατόν να καταγγελθεί, εάν ο εργοδότης επικαλείται και αποδεικνύει επαρκώς αιτιολογημένη διαταραχή του εκπαιδευτικού κλίματος στο σχολείο, λίγω αδυναμίας συνεργασίας εργοδότη-εκπαιδευτικού». Σε εκείνον τον νόμο, (που ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα αντικαταστάθηκε από το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο) προβλεπόταν επίσης η απόλυση ιδιωτικών εκπαιδευτικών λόγω «ανεπάρκειας ως προς την τέλεση των καθηκόντων τους, η οποία διαπιτώνεται από το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο».

Την τροπολογία υπογράφουν οι: Τρ.Μηταφίδης, Γ.Ακριώτης, Σία Αναγνωστοπούλου, Ελένη Αυλωνίτου, Αννα Βαγενά, Φωτεινή Βάκη, Γεωργία Γεννιά, Εφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, Κ. Δουζίνας, Παναγιώτα Δριτσέλη, Δ. Εμμανουηλίδης, Χ.Ζεϊμπέκ, Ν.Θηβαίος, Α.Καρά Γιουσούφ, Χρυσούλα Κατσαβριά, Τ. Κουράκης, Π. Κωνσταντινέας, Ζωή Λιβανίου, Θ. Μιχελής, Θ.Μουμουλίδης, Γ.Πάντζας, Χρ. Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Α.Ριζούλης, Δ. Σεβαστάκης, Π.Σκουρολιάκος, Ι.Στέφος, Μαρόπη Τζούφη, Ν.Φίλης.

Ψηφίζουν-δεν ψηφίζουν

Το δεύτερο, αφορά τη στάση των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ να δηλώσουν διά του εκπροσώπου τους ότι καταψηφίζουν για λόγους αρχής εκείνο το άρθρο του νομοσχεδίου με το οποίο ανοίγει η διαδικαστική οδός για τη λειτουργία Ισλαμικού Τεμένους στην Αθήνα. Η επιλογή αυτή όχι μόνο εκδηλώθηκε επί ενός θέματος που η ίδια η κυβέρνηση μέσω της αιτιολογικής Εκθεσης υπογραμμίζει ρητά πως η ρύθμισή του θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στις διεθνείς σχέσεις και την εικόνα της χώρας μας. Πώς ένας κυβερνητικός εταίρος μπορεί –και αυτό να γίνεται ανεκτό;- να μην μεριμνά επί θεμάτων εθνικού ενδιαφέροντος;

Την ίδια στιγμή, αν και η υπόθεση αφορά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων (θρησκευτικές ελευθερίες), η καταψήφιση του επίμαχου άρθρου από τους ΑΝΕΛ προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το πώς γίνεται ανεκτή από τους εταίρους στη συγκυβέρνηση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δηλώνουν ως ιδιαιτέρως ευαίσθητοι επί τέτοιων ζητημάτων. Παραλλήλως επισημαίνεται ότι το άρθρο για το Τέμενος που ο κ. Κ.Κατσίκης δήλωσε εκ μέρους των ΑΝΕΛ ότι καταψηφίζεται, υποτηρίζεται και διά της υπογραφής του από τον βουλευτή των … ΑΝΕΛ και υφυπουργό Παιδείας Κ.Ζουράρη.

Πηγή: kathimerini.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ