Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες για την αποτρεπτική ισχύ της χώρας έστειλε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την ενημέρωση που έκανε στους βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
«Ο κύριος στόχος του υπουργείου Αμυνας είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Δεν συμφέρει σε κανέναν να σκεφτεί οποιαδήποτε επιβολή εναντίον κυριαρχικών μας συμφερόντων γιατί το κόστος που θα υποστεί θα είναι πάντα μεγαλύτερο από το όποιο όφελος σκοπεύει να προσπορίσει. Αυτή είναι η έννοια της αποτροπής. Ισχυρή αποτρεπτική ισχύς και εμπέδωση ασφαλείας στη χώρα και τους πολίτες. Υπάρχει ετοιμότητα και αξιόμαχο στις Ένοπλες Δυνάμεις», είπε ο υπουργός.
Συνάντηση με Ακάρ στη συνεδρίαση των υπ. Αμυνας στο ΝΑΤΟ
Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του και αποκάλυψε πως θα έχει κατ’ ιδίαν συζήτηση μαζί του τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
«Η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν και οφείλουν να συνεργαστούν σε τομείς αμοιβαία επωφελείς και σε πλαίσια εφικτά. Παίζουν ρόλο και οι ενδείξεις καλής συμπεριφοράς εκατέρωθεν. Προχθές είχα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό μου, ο οποίος με διαβεβαίωσε πως σκοπός τους είναι με όλη τους την καρδιά να συνομιλούν μαζί μας για να βρούμε λύσεις. Τον διαβεβαίωσα ότι αυτός είναι και ο δικός μας στόχος, αλλά έχουμε και μια δουλειά να κάνουμε. Και η δουλειά μας είναι να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια της πατρίδας μέσω της αποτρεπτικής παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Συμφωνήσαμε να μιλάμε, είναι σημαντικό τα κανάλια επικοινωνίας να μείνουν ανοικτά ακόμα και σε περιόδους έντασης. Και συμφωνήσαμε ότι θα βρεθούμε για πρώτη φορά να μιλήσουμε από κοντά στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στο τέλος Οκτωβρίου».
Παναγιωτόπουλος: «Ενημερώνω τους πρέσβεις για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας»
Οσον αφορά το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως είναι σε συνεχή επικοινωνία με πρέσβεις άλλων χωρών για να τους ενημερώσει για τα επίμαχα θέματα: «Το Κυπριακό είναι για μας κορυφαίο πολιτικό θέμα, η Ελλάδα στέκεται με απόλυτη προσήλωση στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρακολουθούμε στενά και συντονίζουμε μέσω των διπλωματικών καναλιών της ευρωπαϊκής ένωσης την λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας για όλες τις παράνομες δραστηριότητες που κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ. Όσον αφορά την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, λαμβάνει χώρα από μέρους μου μια συστηματική ενημέρωση των πρέσβεων που συναντώ κατ’ ιδίαν. Εχω συναντήσει στο υπουργείο 12 πρέσβεις χωρών από την ευρύτερη περιοχή καθώς και σημαντικά στελέχη στις δομές των υπουργείων άμυνας άλλων χωρών. Σκοπός είναι η εντατική ενημέρωση και αυτό γίνεται συνεχώς και διαρκώς για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι ο σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος που εμφανίζεται πλέον ως καθαρός πάροχος ασφαλείας και ως σταθεροποιητικός παράγων. Αυτές οι θέσεις μας γίνονται εύκολα αποδεκτές από κάθε συνομιλητή δηλαδή αναγνωρίζουν το ρόλο της Ελλάδας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναβάθμιση της χώρας».
Τι θα γίνει με τα Μιράζ και τα F-16
Ο υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 και των Μιράζ, καθώς και στην αγορά μιας φρεγάτας από τη Γαλλία:
«Προχωράμε στην αναβάθμιση των F-16 στην κατηγορία viper. Θα έχει ένα επιπλέον εξαιρετικά σημαντικό αντίκτυπο, θα γίνει μέσα από τις δυνατότητες της ΕΑΒ. Είναι το πρόγραμμα που θα καταστήσει την ΕΑΒ λειτουργική, αποτελεσματική και θα της δώσει τη δυνατότητα στο μέλλον να προσελκύσει κι άλλες τέτοιες δουλειές αναβάθμισης οπλικών συστημάτων από άλλες χώρες.
Επεξεργαζόμαστε τώρα και το πακέτο των offset που αφορά υποπρογράμματα που έρχονται και ενισχύουν τις υποδομές της ΕΑΒ.
Ακομα ενισχύουμε την υποστήριξη των υπαρχόντων Μιράζ, έχει επιτευχθεί συμφωνία με τις τρεις γαλλικές εταιρείες που εμπλέκονται, τα προβλήματα που υπήρχαν φαίνονται πως μπαίνουν σε μια τροχιά επίλυσης. Ασφαλώς θέλουμε και τα αεροσκάφη Μιράζ στην καλύτερη δυνατή υπηρεσιακή ετοιμότητα. Είναι όπλο που ενισχύει πάρα πολύ τις δυνατότητές μας στο Αιγαίο.
Υπάρχει και το θέμα των φρεγατών τύπου Μπελαρά. Θέλουμε να αποκτήσουμε μια νέα φρεγάτα που θα παρέχει και το πλεονέκτημα της άμυνας της περιοχής με σύστημα αντιεροπορικής άμυνας βασισμένο σε προηγμένα ηλεκτρονικά μέσα. Η γαλλική πλευρά έχει αποδεχθεί το αίτημα μας, υπάρχει το ζήτημα της χρηματοδότησης που βαίνει προς επίλυση. Σε αυτό το ζήτημα έρχεται και το θέμα των απαιτήσεων της ελληνικής πλευράς, δεν θα πάρουμε αυτό που μας δίνουν οι Γάλλοι αλλά αυτό που θέλουμε εμείς να μας δώσουν οι Γάλλοι με βάση τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων».