Ο Ολυμπιακός κέρδισε για τέταρτη σερί φορά τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (68-62), αυτή τη φορά στο ΟΑΚΑ και κλείδωσε επί της ουσίας το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της Stoiximan Basket League. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Σακίλ ΜακΚίσικ για τους ερυθρόλευκους.
Του έχει πάρει τον αέρα! Ο Ολυμπιακός δεν έθελξε ακριβώς στο ΟΑΚΑ, ακόμη κι έτσι όμως είχε τον τρόπο να φύγει νικητής (68-62), να φτάσει τις τέσσερις σερί επιτυχίες επί του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και να κλειδώσει επί της ουσίας το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας εν όψει των playoffs -και δη των τελικών απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο.
Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα μπορεί να μην είχε σε καλό βράδυ τον Τάιλερ Ντόρσεϊ (2 πόντοι με 1/7 σουτ, 0/2 βολές και 2 λάθη), αλλά ο Σακίλ ΜακΚίσικ (18 πόντοι με 4/4 δίποντα, 1/3 τρίποντα και 7/7 βολές) έφτανε και περίσσευε. Ήρθε από τον πάγκο και προσέφερε πολυπλεύρως στους ερυθρόλευκους, τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση. Το γεγονός πως εξελίχθηκε άλλωστε στον πρώτο σκόρερ του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ τα λέει όλα, σε μια βραδιά που ο Σάσα Βεζένκοβ (13 πόντοι, 15 ριμπάουντ) ήταν φειδωλός στην επίθεση, αλλά πολύτιμος σε όλους τους άλλους τομείς του αγώνα.
Ο MVP
Είναι λες και το κάνει επίτηδες! Κάθε φορά που παίζει απέναντι στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, ο Σακίλ ΜακΚίσικ παρουσιάζει μια (ακόμη) καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Το αυτό έκανε το βράδυ της Δευτέρας 11 Απριλίου στο ΟΑΚΑ, όντας η διαφορά που χώρισε τις δύο ομάδες -ιδίως στο δεύτερο μέρος. Δεν είναι μόνο ότι αποτέλεσε τον πρώτο σκόρερ του Ολυμπιακού (κι ας πήρε μόλις 7 εντός παιδιάς προσπάθειες), όσο ότι έδωσε στον Γιώργο Μπαρτζώκα τους πόντους και τα… σουτ που έλειψαν από τον Τάιλερ Ντόρσεϊ. Ο 31χρονος φόργουορντ έμεινε για 25’43” στο παρκέ του ΟΑΚΑ, διάστημα στο οποίο πρόλαβε να γράψει 18 πόντους (με 4/4 δίποντα, 1/3 τρίποντα και 7/7 βολές), 1 ασίστ, 5 λάθη και 1 κλέψιμο.
Το στατιστικό που ξεχώρισε
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ πλήρωσε σε μεγάλο βαθμό το γεγονός πως η εντυπωσιακή συνέπεια του πρώτου μέρους (12 ασίστ για 1 λάθος) δεν είχε συνέχεια. Ειδικά στο τρίτο δεκάλεπτο (2 ασίστ για 7 λάθη), γεγονός που έφερε εκνευρισμό. Τα άσχημα ποσοστά στο τρίποντο (9/31) είναι μέρος του συνολικού φετινού προβλήματος για το τριφύλλι, το οποίο ως επί το πλείστον πήρε σουτ πάνω σε άμυνα ή μετά από ντρίμπλα. Όσο για τον Ολυμπιακό; Η διαφορά στους πόντους που έδωσε ο πάγκος (33 έναντι 11) ήταν το μεγαλύτερο συν για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Κι αν ο Κώστας Σλούκας είναι έτσι κι αλλιώς πρωταγωνιστής, δεν ισχύει το ίδιο για τον Σακίλ ΜακΚίσικ που ήταν ουσιαστικός και κέρδισε επάξια κάθε δευτερόλεπτο που έμεινε στο παρκέ.
Ο αδύναμος κρίκος
Σε μια ομάδα με περιορισμένο ταλέντο (εν συγκρίσει με τον Ολυμπιακό), κάθε παίκτης του rotation είναι υποχρεωμένος να αποδίδει τουλάχιστον στα επίπεδα που προσδοκά ο Δημήτρης Πρίφτης. Αυτό δεν ίσχυσε για τον Οκάρο Γουάιτ, ο οποίος προσπάθησε μεν πολύ στην άμυνα, αλλά δεν έδωσε παρά ελάχιστα πράγματα στην επίθεση. Ο έμπειρος φόργουορντ έμεινε στο παρκέ για 18’38” και είχε 2 πόντους (με 1/1 δίποντο, 0/4 τρίποντα), 3 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 λάθος και 1 μπλοκ.
Ο αγώνας
Το ντέρμπι δεν είχε καλό ρυθμό στα πρώτα λεπτά, αλλά ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε τον τρόπο να διατηρεί μικρό προβάδισμα. Οι πράσινοι επιτέθηκαν σχεδόν αποκλειστικά από την περιφέρεια (η παρουσία του Μουσταφά Φαλ στην καρδιά της ρακέτας απαγόρευε οποιαδήποτε σκέψη για διείσδυση), με τον Νεμάνια Νέντοβιτς να ξεκινά ζεστός μέχρι το +4 (13-9 στο 8′). Σταδιακά όμως, η πολύπλευρη δράση του Σάσα Βεζένκοβ (είχε 6 πόντους, 5 ριμπάουντ και 2 ασίστ στο πρώτο δεκάλεπτο) έκανε τη διαφορά για τον Ολυμπιακό, που -αν και κακός στο μπροστινό μέρος του παρκέ- έκλεισε την πρώτη περίοδο, έχοντας αυτό το προβάδισμα (13-15 στο 10′).
Ο χαμηλός ρυθμός και ο περιορισμένος αριθμός κατοχών ήταν όμως κάτι που ευνοούσε τους γηπεδούχους. Ο Ντάριλ Μέικον πήρε την μπαγκέτα από τον Νεμάνια Νέντοβιτς (με προσωπικές φάσεις ως επί το πλείστον) και σε συνεργασία με τον Ιωάννη Παπαπέτρου βοήθησαν την ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη να φτάσει μέχρι το +6 (30-24 στο 17′), σε ένα διάστημα που ο προπονητής του τριφυλλιού έβλεπε τον Λευτέρη Μαντζούκα να κάνει σπουδαία δουλειά στο πίσω μέρος του γηπέδου. Το όποιο μομέντουμ είχε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ όμως διεκόπη εντός μερικών δευτερολέπτων. Ο Κώστας Σλούκας έκανε ένα βήμα μπροστά, έβαλε προσωπικά καλάθια, ο Σακίλ ΜακΚίσικ σκόραρε για τρεις και κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έφερε το παιχνίδι σε ισορροπία στην ανάπαυλα (34-34). Όλα αυτά σε ένα ημίχρονο, όπου ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε 12 ασίστ για 1 λάθος (αλλά και 6/18 τρίποντα), ενώ ο Ολυμπιακός μετρούσε 7 ασίστ για 5 λάθη, πλην όμως ήταν πιο συνεπής τόσο στο δίποντο (8/14) όσο και στο τρίποντο (5/12).
Ο χαμηλός ρυθμός συνεχίστηκε στο τρίτο δεκάλεπτο, με τον Ολυμπιακό να λειτουργεί καλύτερα πλέον. Μπορεί ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ να πήρε εκ νέου μικρό προβάδισμα (42-39 το 24′), αλλά σταδιακά οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν αυτοί που λειτουργούσαν με μεγαλύτερη συνέπεια στο παρκέ. Κυρίως γιατί ήταν η σειρά τους να πάρουν πράγματα από παίκτες που έχουν δευτερεύοντα ρόλο στο επιθετικό μισό του γηπέδου. Ο Τόμας Γουόκαπ έκανε την αρχή, ο Σακίλ ΜακΚίσικ πήρε την σκυτάλη αμέσως μετά και κάπως έτσι οι ερυθρόλευκοι έκλεισαν το τρίτο δεκάλεπτο, όντες μπροστά με +2 (50-52 στο 30′). Ένα δεκάλεπτο που έβρισκε τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ να έχει 2 ασίστ για 7 λάθη, αλλά και 7/21 τρίποντα (11 ασίστ για 9 λάθη και 7/22 τρίποντα ο Ολυμπιακός).
Το μπρα ντε φερ έγινε ακόμη πιο έντονο στην τελευταία περίοδο, εκεί όπου κι η κούραση άρχισε να γίνεται παράγοντας του ντέρμπι. Ιδίως για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, ο οποίος ήταν υποχρεωμένος να πάρει όσα περισσότερα γινόταν από την “Big Three” του (Νεμάνια Νέντοβιτς, Ιωάννης Παπαπέτρου, Γιώργος Παπαγιάννης). Στην απέναντι πλευρά, τα πράγματα ήταν πιο ευανάγνωστα όμως. Ο Σακίλ ΜακΚίσικ συνέχισε να δίνει πόντους (αυτούς που έλειπαν επί της ουσίας από το παιχνίδι του Τάιλερ Ντόρσεϊ) και να καθοδηγεί τον Ολυμπιακό, ο οποίος διατηρούσε μικρό προβάδισμα παρά τις προσπάθειες του Νεμάνια Νέντοβιτς και του Ιωάννη Παπαπέτρου (60-66 στο 38′).
Σε εκείνο το σημείο, ο Δημήτρης Πρίφτης πήρε τάιμ άουτ για να παίξει μια τελευταία ζαριά. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περίμενε όμως. Ο Ολυμπιακός έβγαλε δύο σπουδαίες άμυνες, ο Κώστας Σλούκας έβαλε δύο βολές στο 1’24” και κάπου εκεί γράφτηκε επί της ουσίας ο επίλογος του ντέρμπι. Οι ερυθρόλευκοι έχουν άλλωστε την ποιότητα, την ποσότητα και την σκληράδα που απαιτείται για να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις, εν αντιθέσει με τους πράσινους που είχαν μείνει από δυνάμεις και καθαρό μυαλό.
ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Παπαπέτρου – Πουρσανίδης Γ. – Τσαρούχα.
ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 13-15, 34-34, 50-52, 62-68.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ (Πρίφτης): Παπαγιάννης 10 (5/9 δίποντα, 8 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 3 μπλοκ), Παπαπέτρου 14 (1/5 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 λάθη), Νέντοβιτς 18 (4/6 δίποντα, 3/11 τρίποντα, 1/2 βολές, 3 ασίστ), Έβανς 4 (5 ριμπάουντ), Σαντ Ρος 5 (1/5 σουτ, 2/2 βολές, 6 ριμπάουντ), Μέικον 7 (2/4 δίποντα, 1/6 τρίποντα, 0/2 βολές, 3 ασίστ), Μποχωρίδης, Γουάιτ 2 (0/4 τρίποντα, 3 ριμπάουντ), Μαντζούκας 2.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 11 (1/5 τρίποντα, 4 ριμπάουντ), Ντόρσεϊ 2 (1/7 σουτ, 2 λάθη), Φαλ 6 (4 ριμπάουντ), Βεζένκοβ 13 (2/5 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 15 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 λάθος, 2 κλεψίματα), Παπανικολάου 3 (1/4 τρίποντα, 4 ριμπάουντ), Λούντζης, Λαρεντζάκης, Σλούκας 12 (1/7 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 4/4 βολές, 7 ασίστ), Μάρτιν 1 (0/2 δίποντα, 1/2 βολές, 4 ριμπάουντ), Πρίντεζης 2, ΜακΚίσικ 18 (4/4 διποντα, 1/3 τρίποντα, 7/7 βολές, 5 λάθη).
Ομαδικά στατιστικά – Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: 16/35 δίποντα, 9/31 τρίποντα, 3/6 βολές, 35 ριμπάουντ (22 αμυντικά + 13 επιθετικά), 17 ασίστ, 10 λάθη, 5 κλεψίματα, 6 μπλοκ.
Ομαδικά στατιστικά – Ολυμπιακός: 15/32 δίποντα, 8/25 τρίποντα, 14/18 βολές, 41 ριμπάουντ (28 αμυντικά + 13 επιθετικά), 13 ασίστ, 14 λάθη, 7 κλεψίματα, 2 μπλοκ.
Οι επόμενες υποχρεώσεις των δύο ομάδων: Για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ακολουθεί το εκτός έδρας παιχνίδι με το Λαύριο (17/4, 17:00). Από την άλλη, ο Ολυμπιακός θα δώσει πρώτα το εξ αναβολής παιχνίδι με τον Προμηθέα Πάτρας στο “Δημήτρης Τόφαλος” (14/4, 17:00), ενώ ακολουθεί η εντός έδρας αναμέτρηση με τη Λάρισα (16/4, 20:00) πριν αρχίσει η “μάχη” των playoffs της EuroLeague απέναντι στη Μονακό.
πηγή: sport24.gr