Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Πανεπιστήμια: Δεν θα ξεκινήσει τη Δευτέρα η ακαδημαϊκή χρονιά για όλα τα ΑΕΙ

Τμηματικά και με προβλήματα αρχίζει η δια ζώσης εκπαίδευση στα πανεπιστήμια καθώς πολλά ιδρύματα ή σχολές δεν θα ξεκινήσουν αύριο τη δια ζώσης λειτουργία τους αλλά στις 11 Οκτωβρίου καθώς δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε τα μαθήματα να γίνουν με ασφάλεια.

Την άρνηση του υπουργείου Παιδείας έλαβαν τα ΑΕΙ ή μεμονωμένα τμήματα να κάνουν μαθήματα -κατά περίπτωση- εξ αποστάσεως καθώς οι αίθουσες που διαθέτουν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν όλους τους φοιτητές και να τηρηθούν κατά γράμμα τα μέτρα ασφαλείας κατά του κορωνοϊού.

Έτσι ενώ θα έπρεπε από αύριο Δευτέρα να ξεκινήσουν τα δια ζώσης μαθήματα τους, πολλά ιδρύματα έδωσαν παράταση μια ακόμη εβδομάδα στην έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα και κυρίως να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό το οποίο θα διενεργεί τους ελέγχους για τον εμβολιασμό και τα τεστ των φοιτητών αλλά και του προσωπικού.

Τα αιτήματα όπως αυτό του πανεπιστημίου της Πάτρας να κάνει μαθήματα και εξ αποστάσεως δεν έγινε δεκτό από τον γενικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Αποστόλη Δημητρόπουλο ο οποίος με επιστολή του απάντησε στον πρύτανη κ. Μπούρα ότι « η υπουργική απόφαση για το άνοιγμα των πανεπιστημίων προβλέπει συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων αποκλειστικά δια ζώσης εκπαίδευσης για το νέο ακαδημαϊκό έτος. Είναι πρόδηλο ότι το αίτημα για 30% εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνει δεκτό».

Οι συστάσεις του υπουργείου Παιδείας
Όσο αφορά στο υπουργείο Παιδείας επιμένει ότι η διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών είναι εφικτή και μάλιστα όπως είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος, πρότεινε στους πανεπιστημιακούς ένα δεν προλαβαίνουν να κάνουν μαθήματα και τα Σάββατα έτσι ώστε όπου υπάρχουν πολυπληθή τμήματα να σπάνε στα …δύο. Όπως είπε ο κ. Συρίγος «εάν έχω μπροστά μου μια αίθουσα με 400 φοιτητές ας συνεννοηθώ με τους συναδέλφους μου και να κάνω 2-3 ώρες παραπάνω. Είναι έκτακτες οι συνθήκες, δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τους φοιτητές να ξαναπεράσουν στην φάση που ήμασταν 1,5 χρόνο τώρα. Το μάθημα στο πανεπιστήμιο γίνεται δια ζώσης, ειδικά στα μεγάλα ακροατήρια. Αν έχεις 300 φοιτητές πώς θα το κάνεις εξ αποστάσεως; Σε συνεννόηση με το τμήμα τους να μοιράσουν τις ώρες με κάποιους πανεπιστημιακούς συναδέλφους, να δουλέψουν και Σάββατο αν χρειαστεί. Το Υπ. Παιδείας ορίζει κάποιες παραμέτρους, οι φοιτητές έχουν εμβολιαστεί πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη» .

Οι πανεπιστημιακοί πάντως επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου για τα μαθήματα εκείνα για τα οποία θα υπάρξει αναστολή διδασκαλίας λόγω νόσησης των διδασκόντων, χωρίς δυνατότητα αντικατάστασης αυτών. Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένουν να υπάρχει δυνατότητα και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης .

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Τρίτη δόση για όλους – Πότε θα πρέπει να γίνει

Νατάσα Παζαΐτη – Καραμανλή: Έκανε την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού


Προβληματισμός σε Νομική και Φιλοσοφική Αθήνας
Οι δυο από τις μεγαλύτερες σχολές του ΕΚΠΑ Φιλοσοφική και Νομική για την αυριανή έναρξη της χρονιάς καθώς τα θεσμικά όργανα της Σχολής δεν είναι δυνατόν να αναλάβουν την ευθύνη για την εφαρμογή των όποιων αντικειμενικά μη εφαρμόσιμων διαδικασιών και προϋποθέσεων για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς ο αριθμός των καθημερινώς εισερχομένων στη Σχολή ξεπερνά τα 10.000 άτομα.

Η σχολή αποτελείται από 13 Τμήματα, διδάσκονται εβδομαδιαίως 600 περίπου μαθήματα, από 300 συνολικά μέλη διδακτικού προσωπικού, σε 21 αμφιθέατρα και 36 αίθουσες της Σχολής, συνολικής χωρητικότητας 5.500 ατόμων για κάθε μία από τις 3 τουλάχιστον ημερησίως ενότητες διδακτικών ωρών. Υπ’ αυτές τις συνθήκες και το δεδομένο της χρήσης των χώρων διδασκαλίας «στη μέγιστη δυνατή πληρότητα», φαινόμενα έντονου συνωστισμού στη Σχολή δεν είναι, προφανώς, δυνατόν να αποκλεισθούν”, αναφέρει η σχολή σε ανακοίνωσή της .

Η Νομική σχολή για τους ίδιους λόγους αποφάσισε ότι τα υποχρεωτικά μαθήματα καθώς και τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή άνω των 65 φοιτητών θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως. Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή μικρότερη των 65 φοιτητών, τα μαθήματα ελεύθερης επιλογής του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, τα μαθήματα του προγράμματος Erasmus και τα μαθήματα των ελληνικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα πραγματοποιηθούν κατά κανόνα διά ζώσης. Τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα της σχολής θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως κατά το χειμερινό εξάμηνο

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος στα ΑΕΙ
Η υπουργική απόφαση ορίζει ότι ο έλεγχος συνδρομής των νόμιμων προϋποθέσεων για δυνατότητα φυσικής παρουσίας εκπαιδευτική δομή, ανεξαρτήτως τύπου και βαθμίδας, δημόσιας και ιδιωτικής, πλαίσιο εφαρμογής μέτρων προστασίας κατά διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, μπορεί να διενεργείται ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής πλατφόρμας «edupass.gov.gr», που είναι προσβάσιμη μέσω Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ). Μέσω της πλατφόρμας πραγματοποιείται ηλεκτρονική επιβεβαίωση πλήρωσης των προϋποθέσεων που απαιτούνται από κείμενη νομοθεσία, για επιτρεπτό φυσικής παρουσίας προσώπων, ανάλογα ιδιότητά τους, εκπαιδευτικές δομές, ανεξαρτήτως τύπου και βαθμίδας, δημόσιες και ιδιωτικές, και καταχωρίζεται αποτέλεσμα επιβεβαίωσης αυτής αυτοτελές αρχείο σύνολο δεδομένων που τηρούνται στις θυρίδες ΕΨΠ .

Ποια πανεπιστήμια δε θα ξεκινήσουν μαθήματα τη Δευτέρα
Πανεπιστήμιο Πατρών
Στο πανεπιστήμιο της Πάτρας τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 11 του μήνα , ενώ η ανακοίνωση της Συγκλήτου προς τους φοιτητές να μην πάνε καθόλου στο ίδρυμα εάν δεν θέλουν να επιδείξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή των τεστ, προκάλεσε την οργή φοιτητικής παράταξης με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφύγει. «Σκυλί της κυβέρνησης» αποκάλεσαν φοιτητές τον πρύτανη του ιδρύματος κ. Μπούρα ενώ αυτός τους απάντησε με…. Pink Floyd, και τους κατήγγειλε για «απαράδεκτη φρασεολογία, η οποία δεν αρμόζει σε νέους ανθρώπους».

Το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι : Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των υποδομών του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνδυασμό με πιθανά κρούσματα Covid19, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα μέχρι ένα ποσοστό μαθημάτων, το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 30% του συνόλου των μαθημάτων κάθε Τμήματος και μετά από εισήγηση του Τμήματος και απόφαση της Συγκλήτου, να διεξάγονται εξ αποστάσεως. Επίσης η Σύγκλητος αποφασίζει ότι η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 11 Οκτωβρίου για την καλύτερη προετοιμασία του Πανεπιστημίου. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό από το υπουργείο Παιδείας.

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Για την βέλτιστη προετοιμασία της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, η έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων των προγραμμάτων σπουδών α’ και β’ κύκλου μετατίθεται για τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021. Εντέλλεται το Πρυτανικό συμβούλιο όπως καθορίσει τον ακριβή τρόπο εφαρμογής του βεβαιωτικού ελέγχου πρόσβασης στις αίθουσες διδασκαλίας σύμφωνα με τα ανωτέρω. Η Σύγκλητος εκφράζει την έντονη ανησυχία της, σχετικά με συγκεκριμένες προβλέψεις και περιορισμούς της υπ’ αριθμ. 119847/ΓΔ6 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ειδικά σε σχέση με

την υιοθέτηση της μέγιστης δυνατής χωρητικότητας των αιθουσών, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ιδιαίτερες κατασκευαστικές τους συνθήκες, αλλά και ο μεγάλος αριθμός των ακροατηρίων ειδικά των υποχρεωτικών μαθημάτων και
την μη ειδική πρόβλεψη συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία ευπαθών ομάδων φοιτητών και διδασκόντων.
Η υγεία και η ασφάλεια των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας πρέπει να αποτελεί το πρώτιστο μέλημα, παράλληλα με την δυνατότητα πρόσβασης του συνόλου των φοιτητών και φοιτητριών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επισημαίνεται επίσης ο κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου για τα μαθήματα εκείνα για τα οποία θα υπάρξει αναστολή διδασκαλίας λόγω νόσησης των διδασκόντων, χωρίς δυνατότητα αντικατάστασης αυτών.

Για τις περιπτώσεις αυτές προτείνεται ως απολύτως αναγκαία η αναθεώρηση της ανωτέρω υπουργικής απόφασης και η πρόβλεψη της δυνατότητας υλοποίησης των σχετικών μαθημάτων εξ αποστάσεως. Λαμβάνοντας δε υπ’ όψιν τις διαθέσιμες αίθουσες και τις εκπαιδευτικές υποδομές του Ιδρύματος, καθώς και την όποια εξέλιξη της πανδημίας εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας, κρίνεται επίσης ως επιβεβλημένη, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η πρόσθετη νομοθετική πρόβλεψη ώστε, με εισήγηση του Τμήματος και απόφαση της Συγκλήτου να δίνεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Επιπλέον, ζητείται από το Υπουργείο Παιδείας, μέρος της έκτακτης χρηματοδότησης που έλαβε το Ίδρυμα να διατεθεί άμεσα για την προμήθεια υλικού καθαρισμού και απολυμάνσεων των αιθουσών, καθώς και συστημάτων καθαρισμού του αέρα εντός των χώρων διδασκαλίας.

Τέλος, η Σύγκλητος χαιρετίζει τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής των φοιτητών/φοιτητριών και διδασκόντων στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, γεγονός το οποίο συνέβαλε στην επιστροφή στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, και στο πλαίσιο της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, απευθύνει κάλεσμα εμβολιασμού σε όσους και όσες δεν το έχουν ήδη πράξει. Η υπευθυνότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας – όπως αυτή τεκμαίρεται, εκτός από τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και από την έως και σήμερα διαχείριση της εκπαιδευτικής διαδικασίας εν μέσω πανδημίας – δεν συνάδει με την επιχειρούμενη μετακύλιση της ευθύνης της διαχείρισης της πανδημίας στην ακαδημαϊκή κοινότητα, χωρίς ουσιαστική ευελιξία βάσει των πραγματικών συνθηκών και πάντα στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων.

Πώς θα γίνουν τα μαθήματα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 η διδασκαλία στο πλαίσιο των προγραμμάτων σπουδών α’ κύκλου πραγματοποιείται αποκλειστικά διά ζώσης, και υπό την απαρέγκλιτη τήρηση των κατωτέρω:

Φοιτητές και διδακτικό προσωπικό εισέρχονται στους χώρους του Ιδρύματος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί εμβολιασμού, νόσησης ή διενέργειας rapid ή μοριακού test. Ο βεβαιωτικός έλεγχος πρόσβασης δύναται να πραγματοποιείται στις εισόδους των πανεπιστημιακών campuses, στις εισόδους των κτιρίων που φιλοξενούν αίθουσες διδασκαλίας ή εντός των αιθουσών διδασκαλίας, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας (π.χ. επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας).
Οι φοιτητές υποχρεούνται να φορούν μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην αίθουσα διδασκαλίας, αλλά και σε όλους τους χώρους εντός του Ιδρύματος. Εντός της αίθουσας διδασκαλίας, κάθονται σε συγκεκριμένη θέση, χωρίς να την αλλάξουν κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας ενός μαθήματος.
Εάν κάποιος φοιτητής ή φοιτήτρια αρνηθεί να φορέσει σωστά ή εξ ολοκλήρου τη μάσκα ή αρνηθεί να επιδείξει το απαιτούμενο πιστοποιητικό ή να συμμορφωθεί με τον σχετικό βεβαιωτικό έλεγχο, ο διδάσκων προειδοποιεί ότι το μάθημα σύμφωνα με την ΚΥΑ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αφού όμως προηγουμένως εξαντληθούν όλα τα μέσα πειθούς εις το όνομα της προστασίας της υγείας του συνόλου της κοινότητας.
Οι διδάσκοντες φορούν υποχρεωτικά μάσκα κατά την παραμονή τους στην αίθουσα διδασκαλίας, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εντός του Ιδρύματος.
Εφόσον δεν είναι εφικτή η χρήση ανοικτού χώρου, ή σε περιπτώσεις συγχρωτισμού σε αυτούς, το όποιο διάλειμμα μεταξύ διαδοχικών ωρών διδασκαλίας του ιδίου μαθήματος πραγματοποιείται εντός της αίθουσας διδασκαλίας.
Σε περιπτώσεις συγχρωτισμού στους ανοικτούς χώρους του Ιδρύματος, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

Μέτρα στις περιπτώσεις κρούσματος
Σε περίπτωση καταγραφής επιβεβαιωμένου κρούσματος σε διδάσκοντα/διδάσκουσα ενός μαθήματος, η διδασκαλία όλων των ανατεθειμένων σε αυτόν μαθημάτων αναστέλλεται για τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες και για όσο διαρκεί η απουσία του, σύμφωνα με τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα.

Με απόφαση της Συνέλευσης του οικείου Τμήματος, εφόσον υπάρχουν διδάσκοντες με συναφή γνωστικά αντικείμενα και αυτό κριθεί απαραίτητο λόγω της διάρκειας της απουσίας, δύνανται να τροποποιούνται οι αναθέσεις των μαθημάτων των οποίων η διδασκαλία αναστέλλεται κατά τα ανωτέρω.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις, η αναστολή της διδασκαλίας πραγματοποιείται με ευθύνη και απόφαση του Προέδρου του οικείου Τμήματος. Ειδικά για τα μαθήματα του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, η διδασκαλία μουσικών οργάνων, τραγουδιού, μουσικής διεύθυνσης και μουσικών συνόλων (ορχήστρα, χορωδία και λοιπά σύνολα) πραγματοποιείται με τήρηση των μέτρων που προβλέπονται για ανάλογες περιπτώσεις στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Εάν κριθεί αναγκαίο, στις περιπτώσεις μεγάλων ακροατηρίων όπου η χωρητικότητα των διαθέσιμων αιθουσών δεν επαρκεί, δίνεται η δυνατότητα σε διδάσκοντες να δημιουργούν περισσότερα του ενός τμήματα διδασκαλίας των μαθημάτων τους. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό λόγω διαθεσιμότητας πόρων/αιθουσών, εκτός της διά ζώσης διδασκαλίας, παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων μέσω διαδικτύου, με εβδομαδιαία εναλλαγή των επιμέρους τμημάτων. Ο προγραμματισμός του ωρολογίου προγράμματος πραγματοποιείται στις διαθέσιμες αίθουσες διδασκαλίας με βάση την μέγιστη δυνατή πληρότητα αυτών.

Τα μαθήματα των προγραμμάτων σπουδών β’ κύκλου πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις ιδρυτικές τους αποφάσεις, υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για την διά ζώσης διδασκαλία των μαθημάτων των προγραμμάτων σπουδών α’ κύκλου.

ΑΠΘ – Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Και τα τρία πανεπιστήμια ανακοίνωσαν ότι με απόφαση της Συγκλήτου, τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021. Τα τμήματα του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας που εδρεύουν στην Κοζάνη θα ξεκινήσουν στις 12-10-2021 λόγω τοπικής εορτής.

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας
Σύμφωνα με την περίπτωση 8 της ΚΥΑ 57069, κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών α΄ και β΄ κύκλου πραγματοποιείται δια ζώσης, με την επιφύλαξη της παρ. 3 του άρθρου 30 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114). Η πρόβλεψη αυτή τυγχάνει εφαρμογής από την 11η Οκτωβρίου 2021 για τα προγράμματα σπουδών α’ κύκλου και από την 4η Οκτωβρίου 2021 για τα προγράμματα σπουδών β’ κύκλου και τα επιμορφωτικά προγράμματα του ΚΕΔΙΒΙΜ/ΟΠΑ. Ειδικά για τα προγράμματα σπουδών α΄ κύκλου, η μέγιστη διάρκεια των διαλέξεων θα είναι 90 λεπτά.

Πηγή: ethnos.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ