Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Πανηγύρια (εν μέσω COVID) για γέλια και για κλάματα…

Ξεκινούν τα πανηγύρια σε ολόκληρη τη χώρα, μετά από σχεδόν δύο χρόνια απουσίας, αλλά με… κανόνες εστίασης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα επιτρέπονται το τραγούδι και η μουσική, όχι όμως και ο χορός.

Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΘΕΟ∆ΟΣΙΟΥ
Με σαρκαστική διάθεση οι γνωστοί καλλιτέχνες που διασκεδάζουν τα χωριά της πατρίδας μας μιλούν για τα νέα μέτρα που επιβάλουν τραγούδια χωρίς συνοδεία χορού

Έτσι, οι παρευρισκόμενοι θα… διασκεδάζουν καθήμενοι! Οι αποστάσεις στα τραπέζια είναι ένα ακόμη απαραίτητο μέτρο, ενώ το αντισηπτικά και οι μάσκες κρίνονται επίσης απαραίτητα. Παράλληλα, αίρεται ο περιορισμός της εμβολιαστικής κάλυψης άνω του 50% με μία τουλάχιστον δόση ανά περιοχή που μέχρι σήμερα ήταν προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων. Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι αυτοί που κρίνουν αμφίβολη έως αδύνατη τη διοργάνωσή τους με τους νέους όρους που θέτουν τα συναρμόδια υπουργεία.

Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» επικοινώνησε με τους πιο γνωστούς δημοτικούς καλλιτέχνες στους οποίους ο κόσμος εμπιστεύεται τη διασκέδασή του και κατέγραψε την άποψή τους.

Γωγώ Τσαμπά

πανηγύριαΤο όνοµά της είναι άρρηκτα συνδεδεµένο µε το αυθεντικό, παραδοσιακό πανηγύρι και τη διασκέδαση. Μετά από 17 µήνες που έµεινε µακριά από τις επάλξεις, λόγω των µέτρων για τον περιορισµό του COVID-19, η Γωγώ Τσαµπά µιλάει στην «ΜΠΑΜ» για τα µέτρα που πάρθηκαν και σύµφωνα µε τα οποία οι εκδηλώσεις θα µπορούν να πραγµατοποιηθούν.
«Σίγουρα είναι µια ανάσα, αλλά το θέµα πρέπει να είναι λίγο πιο ξεκάθαρο για να ξέρουµε και εµείς τι κάνουµε. Φυσικά, κάτι είναι κι αυτό, αρκεί να χτυπήσουν τα τηλέφωνα που έχουν σταµατήσει, γιατί ο κόσµος φοβήθηκε.

Ας ξεκινήσουµε έτσι και βλέπουµε την εξέλιξη των πραγµάτων. Άργησαν να αποφασίσουν για τα πανηγύρια. Έπρεπε να το είχαν δώσει εδώ και καιρό, όπως µας είχαν τάξει, ώστε να µην είχαν ακυρωθεί τόσες δουλειές, γιατί αυτές δυστυχώς δεν θα γίνουν. Η αστοχία είναι ότι χάσαµε και αυτό το καλοκαίρι και θυµήθηκαν µετά από τις φωνές µας να µας ανοίξουν στα µέσα Ιουλίου. Ας ελπίσουµε ότι όλα θα πάνε καλά τουλάχιστον για τον Αύγουστο. Ο φόβος ενός νέου κλεισίµατος θεωρώ ότι υπάρχει στο µυαλό όλων των καλλιτεχνών και αυτό που ζητάµε είναι να µην κόψουν το επίδοµα του ειδικού σκοπού, ώστε κάποιοι µουσικοί να έχουν να δώσουν έστω το ενοίκιό τους, γιατί ακυρώθηκαν πολλές δουλειές».
Την ίδια στιγµή, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ του ereportaz.gr, τα τηλέφωνα 160 δηµοφιλών τραγουδιστών παραδοσιακής και λαϊκής µουσικής τελούν υπό παρακολούθηση, προκειµένου να µη «σπάσουν» κάποιο από τα µέτρα που έχουν αποφασιστεί.

«Αν ισχύει, το θεωρώ απαράδεκτο, έχω βγει από τα ρούχα µου. ∆εν έχει κανένας το δικαίωµα να παραβιάζει τα προσωπικά µας δεδοµένα. Να τα αφήσουν στην άκρη. Είναι το πιο τραγικό πράγµα που µπορεί να συµβεί. Ας παραβιάσουν τα προσωπικά δεδοµένα των εγκληµατιών, όχι των τραγουδιστών. Όχι των ανθρώπων που πασχίζουν χρόνια τώρα να βγάλουν τα προς το ζην για να ζήσουν την οικογένειά τους. Ελέγχουν εµάς που προσπαθούµε να ζήσουµε και µας έχουν 17 µήνες στην ανεργία; Πλέον είµαστε στην εξαθλίωση. Είναι συνάδελφοί µου µε παιδιά που τους έχουν πετάξει έξω από τα σπίτια τους και στα χωριά δεν έχουν σπίτια να γυρίσουν. Είναι συνάδελφοι που έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας.

Γιώργος Βελισσάρης

πανηγύριαΤον φωνάζουν «αηδόνι των πανηγυριών», καθώς ξέρει να ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο όλα τα παραδοσιακά τραγούδια, ενώ το όνομά του έχει γράψει ιστορία στα πανηγύρια. Ο Γιώργος Βελισσάρης, που έχει καταφέρει να είναι αγαπητός σε όλα τα ηλικιακά κοινά, τοποθετείται στην «ΜΠΑΜ» για τα μέτρα, σύμφωνα με τα οποία θα μπορέσει να ανέβει και πάλι στις πίστες. «Με αυτά τα μέτρα θα είναι λίγο δύσκολα. Κάθε αρχή και δύσκολη, ας ξεκινήσουμε με καθήμενους, τι να κάνουμε; Θα το συνηθίσουμε και αυτό. Αλλά το είδος μας είναι χορευτικό, πανηγύρι χωρίς χορό είναι πολύ δύσκολο. Είναι σαν να είσαι τσολιάς στα ανάκτορα και να μη φοράς φουστανέλα. Στα πανηγύρια υπήρχε αλληλεπίδραση με τον κόσμο. Δίνεις ενέργεια στον κόσμο και παίρνεις ενέργεια από αυτόν. Δεν αποκλείεται ένα νέο κλείσιμο, όλα είναι πιθανά».

Όσο για το ενδεχόμενο να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους, ο Γιώργος Βελισσάρης απαντά: «Γίνεται πανηγύρι μόνο με εμβολιασμένους; Θα ρωτάω εγώ ποιος είναι εμβολιασμένος και ποιος δεν είναι; Δεν γίνεται…».

Το προηγούμενο διάστημα και μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» για τα πανηγύρια, ο Γιώργος Βελισσάρης είδε δεκάδες εμφανίσεις του να ακυρώνονται. «Είχα κλείσει σχεδόν κάθε μέρα εκδηλώσεις και εβδομάδα με εβδομάδα ακυρώθηκαν όλες. Από το Πάσχα μέχρι τώρα έχουν ακυρωθεί πάνω από 30 από τις 80 δουλειές που είχα κανονίσει. Αυτό είναι χειρότερο από την οικονομική κρίση που είχαμε περάσει», αναφέρει στην «ΜΠΑΜ» και συνεχίζει: «Πολλοί συνάδελφοί μου πλέον δουλεύουν σε delivery και σε οικοδομές. Πώς θα ζήσεις την οικογένειά σου; Θα περιμένεις πότε θα πας να τραγουδήσεις ή πότε θα παίξεις κιθάρα; Ή με το επίδομα των 534 ευρώ που δίνουν μια στο τόσο;».

Άρης Μουγκοπέτρος

πανηγύριαΟ Άρης Μουγκοπέτρος ανήκει στους πιο γνωστούς και αγαπημένους μουσικούς των πανηγυριών, αφού με το κλαρίνο παίζει αγαπημένες δημοτικές μελωδίες. Ο νεαρός καλλιτέχνης σχολιάζει στην «ΜΠΑΜ» το άνοιγμα των εκδηλώσεων και τους όρους που προανήγγειλαν στελέχη της κυβέρνησης. «Σίγουρα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί ένα πανηγύρι με τα μέτρα της εστίασης. Ενδεχομένως να μη συμφέρει τον επιχειρηματία ή τον σύλλογο να κάνει την εκδήλωση με λίγα άτομα. Επίσης, το να μη χορεύει ο κόσμος είναι μεγάλο μπέρδεμα. Αν πας σε πανηγύρι χωρίς χορό είναι σαν να πας σε εκκλησία χωρίς εικόνες.

Από εκεί πέρα κάτι είναι και αυτό, νοιάστηκαν έστω και έτσι μετά από δύο χρόνια να δείξουν το ενδιαφέρον τους, αλλά πρέπει να δούμε πώς μπορεί να γίνει», αναφέρει και συνεχίζει: «Εγώ όταν έβλεπα στις εκδηλώσεις ότι ο κόσμος αργούσε να σηκωθεί να χορέψει, ένιωθα αμήχανα και σκεφτόμουν μήπως κάτι δεν έκανα καλά. Πώς θα είναι όλο το βράδυ ο κόσμος να κάθεται κάτω; Πιστεύω ότι ίσως θα μπορούσε ο καθένας να χορέψει με την παρέα του, δεν νομίζω ότι θα υπήρχε τόσο πρόβλημα εφόσον υπήρχε ο κατάλληλος χώρος ώστε να μην πέφτει ο ένας πάνω στον άλλο. Θεωρώ ότι δεν θα ήταν τόσο επικίνδυνο. Θα μπορούσε να είναι υποχρεωτικό το self test για όποιον μπαίνει στις εκδηλώσεις και να γίνουν τα πράγματα ακόμα πιο εύκολα».

Ο Άρης από πέρσι βρίσκεται εκτός των πανηγυριών μετά από 15 συναπτά έτη που διασκέδαζε το κοινό με τους δημοτικούς τραγουδιστές τους οποίους συνόδευε ως μουσικός. «Η δουλειά που ξέρω να κάνω από την ηλικία των 13 ετών είναι να παίζω στα πανηγύρια. Δεν είναι μόνο το οικονομικό, που είναι πολύ σοβαρός λόγος να στενοχωριέμαι για αυτό που γίνεται με τη δουλειά, είναι και το ψυχολογικό.

Όταν δουλεύαμε σχεδόν κάθε μέρα και όλο αυτό λείπει δύο χρόνια, μόνο χάλια μπορεί να σε κάνει. Άσχημα ψυχολογικά είναι και όλοι οι κάτοικοι των χωριών. Θυμάμαι που ήμασταν παιδιά και περιμέναμε όλο τον χρόνο να έρθουν οι εκδηλώσεις. Εγώ επί 15 χρόνια έπαιζα κάθε καλοκαίρι σε πανηγύρια και φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που βρίσκομαι εκτός δουλειάς λόγω της κατάστασης. Τις προάλλες μιλούσα με έναν καταξιωμένο μουσικό και μου έλεγε ότι του έλειπαν 40 λεπτά να πιει έναν καφέ. Ήταν σαν να με σκότωνες εκείνη την ώρα, γιατί εγώ κάπως θα την παλέψω, μπορώ να κάνω και κάποια άλλη δουλειά λόγω ηλικίας. Πάντως, περάσαμε οικογενειακώς τον κορωνοϊό και ξέρω πόσο δύσκολα είναι».

Έφη Θώδη

πανηγύριαΗ Έφη Θώδη µετρά πολλές δεκαετίες στον χώρο του δηµοτικού τραγουδιού και το όνοµά της είναι συνυφασµένο µε τα πανηγύρια. Τα µέτρα σύµφωνα µε τα οποία θα λειτουργήσουν οι εκδηλώσεις φαίνεται πως την βρίσκουν αντίθετη, όπως αναφέρει στην «ΜΠΑΜ». «Το να κάθονται και να µη χορεύουν οι άνθρωποι είναι δώρον άδωρον. ∆εν νοµίζω ότι θα δουλέψουν έτσι τα πανηγύρια. Μας κοροϊδεύουν εν ψυχρώ. Το κάνουν για να µας κόψουν το επίδοµα. Ποιος θα πάει στο πανηγύρια να µη χορέψει και µόνο να κάθεται να µας ακούει; Τα τραγούδια µας, τα δηµοτικά, είναι για χαρά και για χορό. Τι τραγούδια θα πούµε εµείς, του Θεοδωράκη; Το Άξιον Εστί θα τραγουδήσουµε; Αυτά δεν είναι πανηγύρια, κηδείες θα είναι. Αντί να τραγουδήσουµε για τους ζωντανούς, θα κλάψουµε για τους πεθαµένους, µοιρολόγια θα λέµε. Εγώ αντί να τραγουδάω, να χαίροµαι, θα κλαίω. Ή θα τραγουδάω και παράλληλα θα φωνάζω ‘‘κάθισε κάτω, ρε’’; Να µας βάλουν και χωροφύλακες να φυλάνε τον κόσµο να µη σηκωθεί», αναφέρει µε σαρκαστική διάθεση και συνεχίζει:

«Είναι τραγικό. Στη διασκέδαση κολλάει ο κορωνοϊός και δεν κολλάει στα καράβια, στα λεωφορεία και στα σούπερ µάρκετ; Το κράτος τόσο καιρό µας πετάει ένα ξεροκόµµατο. Να ζήσει το κράτος µε αυτό. Είµαι σχεδόν 2 χρόνια εκτός δουλειάς και το µέλλον είναι αβέβαιο. Από τα έτοιµα τρώω και καλά που έκανα το κουµάντο µου, αλλά υπάρχουν συνάδελφοι που πεινάνε. Κάποιοι έχουν κάνει απόπειρες αυτοκτονίας, άλλοι έχουν αλλάξει επάγγελµα. Η Ελλάδα ήταν η χώρα της χαράς, του κεφιού και του γλεντιού και ήρθαν να πάρουν αυτήν τη χαρά. ∆εν λέω ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός, αλλά όχι και τόσο τραγικά αυτά τα πράγµατα. Και θα κολλήσουν όλοι από τα γλέντια και τις χαρές».
Η προσφιλής καλλιτέχνιδα, µέσα από την «ΜΠΑΜ» στέλνει το δικό της µήνυµα προς πάσα κατεύθυνση: «Η καρδιά της Ελλάδας είναι το πανηγύρι. Πρέπει να κοιτάξουν και τους δηµοτικούς τραγουδιστές, όχι µόνο τους λαϊκούς, γιατί εµείς κρατάµε τα ηνία της χώρας και της παράδοσης. Πώς θα τα βγάλουν πέρα οι άνθρωποι στον κλάδο µας; Εµείς τους ψηφίσαµε για να µας έχουν ευτυχισµένους και αυτοί µας έκαναν δυστυχισµένους. Είναι ανίκανοι, να σηκωθούν και να φύγουν. Τα λέει η Έφη Θώδη αυτά».

«Αν πας σε πανηγύρι χωρίς χορό είναι σαν να πας σε εκκλησία χωρίς εικόνες»

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Φράνσις Αντετοκούνμπο έγραψε τραγούδι για τον Γιάννη: «Like Giannis»

Έφυγε από τη ζωή η Μάγια Λυμπεροπούλου – Από τον Κουν, στο Εθνικό και ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ