ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ εκφράζει η δημοτική αρχή της Αστυπάλαιας για το γεγονός ότι δεν προχωρεί η επένδυση που είχε προγραμματιστεί για το νησί,
ευχαριστώντας παράλληλα όσους συνέδραμαν ώστε η υπόθεση να έχει αίσια κατάληξη για το νησί.
Υπενθυμίζεται ότι στην Αστυπάλαια επρόκειτο να κατασκευαστεί τουριστική μονάδα με 300 βίλες σε έκταση 29.000 τετραγωνικών μέτρων. Ο αριθμός δηλαδή των κλινών που θα διέθετε η συγκεκριμένη μονάδα θα ξεπερνούσε τους δύο υπάρχοντες οικισμούς του νησιού.
Η προσπάθεια του επενδυτή να πάρει προέγκριση για τη μεγάλη τουριστική επένδυση στη θέση Βίγλα, κατά παράβαση της πολεοδομικής νομοθεσίας με ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, απέτυχε. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι όχι μόνο δεν υπέγραψε την εισήγηση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), αλλά επέστρεψε πίσω και τον φάκελο προκειμένου να εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του Πολεοδομικού Σχεδίου Αστυπάλαιας και εφόσον το επενδυτικό σχέδιο συνάδει με τα όσα προτείνει η μελέτη.
Είναι γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή η δημοτική αρχή αντέδρασε με κάθε τρόπο ώστε να μην εγκριθεί ένα τέτοιο σχέδιο, το οποίο θα καθόριζε αρνητικά
το μέλλον του νησιού, θα αλλοίωνε τον χαρακτήρα του και θα δημιουργούσε πολύ σοβαρά θέματα στις υποδομές του, όπως η ύδρευση, η ηλεκτροδότηση και η διαχείριση των απορριμμάτων. Η επένδυση αυτή θα ήταν επίσης εκτός του πνεύματος της «βιώσιμης και ήπιας» ανάπτυξης, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί από την Αστυπάλαια το 2021 στο πλαίσιο του προγράμματος «Έξυπνο και βιώσιμο νησί».
Η αποφασιστικότητα τόσο των αιρετών όσο και των κατοίκων της να μη γίνει η Αστυπάλαια θυσία στον βωμό του κέρδους επενδυτικών ομίλων έφερε αποτέλεσμα. Αυτή η νίκη δημιουργεί και ένα θετικό προηγούμενο που θα διαφυλάξει και άλλα νησιά από το να καταστούν «εύκολος στόχος» σε κενές υποσχέσεις για δήθεν «πράσινη ανάπτυξη», που ευαγγελίζονται διάφοροι επιχειρηματίες-επενδυτές.
Παράλληλα όμως, και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, σοβαρά ερωτήματα δημιουργούν ο τρόπος λειτουργίας και η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Γιατί ενώ υπάρχουν σειρά ιδιοκτησιών που είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές και δεν έχουν αποχαρακτηριστεί, εδώ το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος ενέκρινε ένα έργο που αλλοιώνει τον χαρακτήρα και το περιβάλλον του νησιού, και μάλιστα χωρίς αυτό να διαθέτει τις ανάλογες υποδομές.
Γιατί δεν εφαρμόστηκε η πρόβλεψη του άρθρου 2 παρ. 4 του Προεδρικού Διατάγματος του 2002 (17/05/2002 ΦΕΚ Τεύχος 402 Δ) περί μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης 1500 τ.μ. ανεξαρτήτως μεγέθους ιδιοκτησίας γης;
Να περιμένουμε απαντήσεις ή να θεωρήσουμε δεδομένη τη σιωπή; Αστυπάλαιας