Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Πανικοβλημένοι οι βρετανοί ζητούν… ΝΕΟ δημοψήφισμα για παραμονή στην Ε.Ε

Τα άνω- κάτω έχει προκαλέσει η απόφαση του βρετανικού λαού να ψηφίσει οριστική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το λεγόμενο “Brexit”. Όμως από ότι φαίνεται τα αποτελέσματα δεν ικανοποιούν μεγάλη μερίδα της Μ.Βρετανίας΄και έτσι σε κλίμα απόλυτου πανικού αναζητούν διάφορους τρόπους για να αποτραπεί μια τέτοια διαδικασία.

Ήδη υποστηρικτές του Bremain στην Βρετανία, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί εν τέλει το Brexit συλλέγουν υπογραφές με αίτημα ένα δεύτερο δημοψήφισμα που θα οδηγεί σε αναίρεση του πρώτου

Μέχρι στιγμής το αίτημα έχουν υπογράψει τουλάχιστον 2.000.000 Βρετανοί κάτι που σημαίνει πως η βρετανική Βουλή είναι υποχρεωμένη να συζητήσει το συγκεκριμένο αίτημα.

707876-brexit-foithtes.jpg

Οι υποστηρικτές του Bremain, θεωρούν πως το αίτημά τους είναι βάσιμο από τη στιγμή που η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν μικρότερη του 75%.

Εκπρόσωπος της Βουλής των Κοινοτήτων δήλωσε ότι: «Το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ενήμερο για το θέμα και εργάζεται πάνω σε αυτό, για να εξασφαλιστεί ότι η ιστοσελίδα λειτουργεί καλά».

Αυστηρό μήνυμα των 6 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Άμεση έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. επιθυμούν οι έξι ιδρυτικές χώρες της Ένωσης, καλώντας το Λονδίνο να επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες.


«Πρέπει να κρατήσουμε την Ε.Ε. μακριά από την αβεβαιότητα»
τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Γουόλτερ Στάινμαγερ, υποδεχόμενος στο Βερολίνο τους ΥΠΕΞ των υπόλοιπων πέντε ιδρυτικών χωρών της Ε.Ε. (Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία)

«Θέλουμε να εστιάσουμε στο μέλλον της Ευρώπης και πρέπει να δουλέψουμε γι’ αυτό»πρόσθεσε, και κατέστησε σαφές ότι η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

«Η Βρετανία πρέπει να ενεργοποιήσει άμεσα το Άρθρο 50, για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις» τόνισε από την πλευρά της Γαλλίας, ο Ζαν – Μαρκ Ερό. «Το Λονδίνο δεν πρέπει να παίξει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» έσπευσε να συμπληρώσει.

«Είναι προς το συμφέρον τη Βρετανίας και της Ε.Ε. να ξεφύγουμε γρήγορα από την αβεβαιότητα, η οποία ενδεχομένως να έχει οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις»
συνέχισε στο ίδιο ύφος, ο Ερό.


Το Βέλγιο με τον Ντιντιέρ Ρέιντερς επισήμανε την ανάγκη η Ευρώπη να δώσει απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα των πολιτών, όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια και οι θέσεις εργασίας.

Ο ομόλογός του από την Ολλανδία, Μπέρτ Κέντερς δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί την ύπαρξη ενός «πολιτικού κενού».

Σε ρυθμούς δημοψηφίσματος η Σκωτία- Ζητά να βγει εκτός Μ. Βρετανίας

Η”εντολή” που ήρθε από την Σκωτία στο δημοψήφισμα ήταν σαφής: Παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ξεκάθαρο ποσοστό 62%! Ενώ λοιπόν περισσότεροι από το 6/10 των Σκωτσέζων ψήφισαν παραμονή στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η χώρα τους έμεινε εκτός.

brexit, now
Έτσι, η πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Στέρτζιον, ανακοίνωσε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι του Σαββάτου πως η κυβέρνηση της χώρας θα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να δρομολογήσει ένα νέο δημοψήφισμα, για την ανεξαρτησία της χώρας από την Μεγάλη Βρετανία!

Η Σκωτία, ως μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, πρέπει τώρα να ακολουθήσει την ετυμηγορία του Brexit και να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως θέλει να αποφύγει αυτό το σενάριο είτε αυτό γίνει με απόσχιση από την Βρετανία και μετέπειτα ένταξη στην ΕΕ ως αυτόνομο κράτος, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

Η Στέρτζιον δήλωσε μάλιστα πως θα επιδιώξει απευθείας ομιλίες με την Ευρωπαϊκή ηγεσία και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς την επόμενη εβδομάδα.

Αναταραχή στις αγορές: Η στερλίνα στα επίπεδα του… 1985!

Παγκόσμιο σεισμό στις αγορές και τη στερλίνα έχουν επιφέρει τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Το εποπτικό όργανο της Τράπεζας της Αγγλίας βρίσκεται σε επαφή με τις τράπεζες ενόψει του ανοίγματος των αγορών μετά την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ του Brexit που διεξήχθη χθες στη χώρα.

Τα χρηματιστήρια έκαναν βουτιά με τη στερλίνα να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit. «Η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί τις εξελίξεις στενά»,ανέφερε σε ανακοίνωση.

χρηματιστήριο

«Έχει προχωρήσει σε ευρύ σχεδιασμό μέτρων έκτακτης ανάγκης και εργάζεται στενά με το υπουργείο Οικονομικών, άλλες και εγχώριες αρχές και κεντρικές τράπεζες του εξωτερικού». «Η Προληπτική Ρυθμιστική Αρχή της Τράπεζας της Αγγλίας βρίσκεται σε στενή επαφή με τις τράπεζες», σημείωσε η πηγή αυτή.

Ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο υποχώρησε σε χαμηλό τετραμήνου κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, φθάνοντας στις 14.890,56 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 8,3%.

Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχωρούσε πριν από λίγο κατά 4,67%.

Στις αγορές συναλλάγματος, η στερλίνα υποχωρούσε σε μια ισοτιμία 1:146 έναντι του γεν, υφιστάμενη πτώση 7,6% σήμερα, ενώ καταβαραθρωνόταν έναντι του δολαρίου, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη πτώση της έναντι του νομίσματος των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα σε μια ημέρα. Στις 05:59 η ισοτιμία της προς το δολάριο έφτανε στο 1.3525, καταγράφοντας πτώση 9%, ενώ 9 λεπτά αργότερα άγγιξε το 1.3459, το χαμηλότερο σημείο της από το 1985!

Το αμερικανικό νόμισμα στις 05.45 ώρα Ελλάδος βρέθηκε κάτω από τα 100 Γεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ