Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Πάνω από 104.000 αρχαία στους σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης

Χιλιάδες είναι τα κινητά μόνο αρχαιολογικά ευρήματα που εντόπισαν οι αρχαιολόγοι της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια των επταετών, μέχρι σήμερα, ανασκαφικών εργασιών της στους τέσσερις σταθμούς του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Πάνω από 104.000 νομίσματα, αγγεία, κοσμήματα από χρυσό, χαλκό, άργυρο, κεραμικά, γυάλινα κ.ά. βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών διάνοιξης του μετρό στη Θεσσαλονίκη, ενώ χθες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα: «Από τη Χρυσή Πύλη ως την Κασσανδρεωτική. Οι Σταθμοί διηγούνται».

Η διευθύντρια της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μακροπούλου χαρακτήρισε τη διάλεξη ως «ανακεφαλαίωση των αρχαιολογικών πεπραγμένων στη διάρκεια των εργασιών διάνοιξης του μετρό στη Θεσσαλονίκη», στην οποία έγινε λόγος για όλη τη διαδικασία της διάνοιξης των σταθμών του μετρό, με χρονικές και ιστορικές αναφορές για κάθε σταθμό.

Στη διάλεξη έγινε λόγος και για τη “λάθος”, όπως χαρακτηρίστηκε, αρχική απόφαση του ΚΑΣ για την απόσπαση, φύλαξη και στο μέλλον έκθεση σε άλλο χώρο των ευρημάτων, για τις 12.500 υπογραφές ελλήνων και ξένων επιστημόνων και πολιτών υπέρ της “ιστορικής αναγκαιότητας συνύπαρξης (και όχι απόσπασης) των αρχαίων με το σύγχρονο Μετρό”.

«Πράγματι, οι εργασίες για τη διάνοιξη του Μετρό έγιναν η αφορμή για να μάθουμε πολλά για την πόλη μας. Αλλά και για να μεριμνήσουμε για τη διάσωσή τους. Θέλουμε να κτίσουμε το μέλλον μας πάνω στη γνώση του ιστορικού παρελθόντος αλλά όχι πάνω στο πτώμα του», κατέληξε η κ. Μακροπούλου καταχειροκροτούμενη, Την εκδήλωση – διάλεξη διοργάνωσε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των Φιλολογικών Βραδινών που διοργανώνει σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ «Φιλόλογος».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ